ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE

In jos

ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Mai 31, 2010 7:41 amARMONII MAJORE 2010 autor Mihai LEONTE

Volumul ARMONII MAJORE 2010 cuprinde creații inedite nepublicate în alte volume, versuri și proză. Parte dintre ele au fost postate pe NET pe diverse forumuri sau rețele literare.
Volumul cuprinde și proză care a fost primită de cititorii NET-iști cu multe aprecieri pozitive. Am cules mesaje de pe NET de la diverși cititori prin care se relevă unele aspecte văzute de acești utilizatori ai netului despre creația lui Mihai LEONTE.
De asemenea ca și în volumul anterior va cuprinde eseuri ale autorului despre alți colegi condeieri incluse ca prezentări de carte în volume tipărite.
***
Doritorilor le pot trimite formatul electronic al volumului ARMONII MAJORE 2010

http://mihai419.ning.com/group/armoniimajore2010

http://mihaileonte.spruz.com/

http://en.calameo.com/books/000136769faa740fcc5a3
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Mai 31, 2010 7:42 am
Mihai LEONTEARMONII MAJORE

Versuri și scrieri trăitehttp://en.calameo.com/read/000136769faa740fcc5a3

http://en.calameo.com/read/000136769faa740fcc5a3?editLinks=1

Moldova Nouă 2010

© 2010, Editura „Neutrino”
Titlul: Armoni majore
Autor: Mihai Leonte
I.S.B.N. 978-973-8916-78-4


Sponsorii acestui volum:

Primăria orașului MOLDOVA NOUĂ Sponsor principal
S.C. BĂLEANU SERVCOM S.R.L Moldova Nouă
Costică Doru ANDRONIC, Patron Moldova Nouă
S.C. Partener Moldova Nouă patron Marian COCEAN


Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
LEONTE, MIHAI
Armoni majore / Mihai Leonte. - Reșița : Neutrino, 2010
ISBN 978-973-8916-78-4
821.135.1-1
821.135.1-32© 2010, Editura „Neutrino”
Toate drepturile rezervate
Mobil: 0741017700
www.neutrino.ro
E-mail: editura@neutrino.ro

Mihai LEONTE


,,Nu face altuia ceea ce nu ai vrea să ți se facă ție”
Confucius - filosof chinez (551 – 478 î.H.)


ARMONII MAJORE

Versuri și scrieri trăite


Prin aceste creații doresc să aduc un omagiu cetățenilor din Moldova Nouă și Clisura Dunării.EU, Mihai LEONTE,
MULȚUMESC PENTRU GENEROZITATE CELOR CARE
M-AU SPRIJINIT ÎN EDITAREA ACESTUI VOLUM
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Iubite cititorule...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Mai 31, 2010 7:43 am

IUBITE CITITORULE,

Cel care scrie încearcă să-și deschidă sufletul pentru a spune lumii ce gândește, ce a învățat, ce știe cât de cât. De fapt, încearcă să împărtășească din experiența sa. Scrisul este un fel de avere ascunsă și cel care scrie are dorința să știe și alții ce a fost și cum a fost în vremea când a trăit. Desigur că nu toți au un har deosebit, dar încercările nu trebuie evitate. Umblând prin lume, am încercat să-mi țin un jurnal intim, când aveam doar 15-16 ani. Atunci am scris totul cu o sinceritate dezarmantă. Un profesor din școala profesională m-a pus să-l citesc colegilor de clasă, apoi mi l-a cerut și nu l-am mai primit înapoi. Ce o fi văzut interesant în el nu știu și nici ce a făcut cu acel caiet de vreo 200 pagini scrise pe când lucrasem la șantierele din Ploiești și la Gostatul din Valea Călugărească, în special în anul 1957.
Am plecat de acasă la o vârstă fragedă și am ținut legătura cu cei de acasă, cu colegi, cu alte cunoștințe. În 1966, când am plecat din Baia de Arieș, am lăsat unui coleg o ladă metalică care cuprindea peste 600 de scrisori. Nu am reușit să mai recuperez din ele nimic, toate pierzându-se. Desigur, ar fi interesant azi să recitesc ce am scris sau ce mi s-a scris, deoarece în mare parte partenerii de corespondență erau persoane feminine, nu cred că e cazul să le nominalizez. Din această corespondență am învățat multe lucruri folositoare, care m-au ajutat în etapele superioare ale vieții, oferindu-mi acel imbold de autoperfecționare și autodepășire. Sigur că pe atunci nu puteai să-ți exprimi deschis tot ce ai fi vrut să spui și să ai unele păreri personale, printr-o gândire liberă, căci nu știai cine poate citi ce ai scris și puteai repede ajunge acolo unde nu te așteptai. Am învățat asta de la foștii mei colegi ai ,,facultății de drept comun’’ cum i se spunea coloniei de deținuți din Almașul Mare, că e bine să-ți ascunzi gândurile, ceea ce am făcut mulți ani, și poate, dacă nu s-ar fi schimbat regimul din România, nu aș fi reușit să scriu azi aceste rânduri. Chiar dacă îmi manifestam uneori dezacordul față de unele probleme ce mă nemulțumeau, am avut de suferit unele repercusiuni, care însă nu m-au marcat și nici nu m-au făcut să tac în alte ocazii.
De-a lungul vremii am corespondat cu foarte multe persoane, căci în anul 1961 am avut adresa publicată în revista ,,Tineretul Lumii’’ și astfel am corespondat cu o fată din Ungaria aproape un an de zile, bineînțeles fiecare în limba sa maternă. Nu m-am liniștit și în anul 1963 mi s-a publicat adresa în revista „Flacăra”, o revistă foarte citită la acea vreme, dar și de o calitate deosebită. Bineînțeles că mi-au scris multe fete, căci eu m-am recomandat pur și simplu miner, ceea ce pentru acel timp însemna ceva. Din acea corespondență, așa cum am afirmat, am învățat foarte multe lucruri interesante și utile în același timp. M-a impresionat o fată din Brăila care colecționa tăieturi din ziare cu accidente și catastrofe miniere. Respectiva fată nu avea nicio legătură cu mineritul și totuși o pasionau acele evenimente din domeniul meseriei mele.
Despre corespondență și alte lucruri mai speciale discutam cu unchiul meu Ioan LEONTE (moș Nicuță) din Turda, care îmi dezvăluia multe aspecte pe care eu nu aveam de unde să le știu. Dumnealui a avut mașină de scris care i-a fost luată de miliție, după ce a fost exclus din PMR, datorită faptului că n-a acceptat o anumită funcție. Pentru asta, a tras la lopată până ce s-a pensionat. În 1966, după venirea lui Ceaușescu la conducerea partidului, a fost reabilitat, dar pe parcurs și-a pierdut încrederea și în acest nou conducător, ajungând până la urmă să regrete pasul făcut, dar trebuia să facă asta pentru că avea copii ce trebuiau să meargă înainte prin viață. Moș Nicuță era și dumnealui un visător, pot spune ca și mine. Am regretat că nu am stat mai mult lângă dumnealui pentru a mai învăța câte ceva. În perioada cât am lucrat și am învățat la Baia de Arieș, am scris multe poezii, dar și ceva proză despre anumite stări sufletești, cuprinse în câteva caiete, care mi-au rămas la diferite persoane și nu le-am mai recuperat niciodată. Nu știu dacă au fost interesante sau nu, dar am certitudinea că aveau ceva în ele care ar fi interesat până la urmă pe cineva. Baia de Arieș a fost pentru mine un adevărat mediu de unde am avut multe de învățat și am câștigat o mare experiență de viață. Liceul din această localitate avea o pleiadă de profesori cu experiență, completată cu tineri dornici de afirmare. Aici puteai învăța carte, dacă voiai. Așa că multe din acumulările mele anterioare s-au cristalizat, devenind certitudini mai târziu. Am regretat plecarea din acest orășel transilvan, căci am pierdut un tempo în cultura mea , dar a trebuit să fac acest pas din alte puncte de vedere.
În anii de liceu am citit multă literatură, dar și multe reviste literare ale vremii cum ar fi: Tribuna și Steaua din Cluj, Luceafărul și Gazeta Literară din București, fiind abonat la cel puțin 10 publicații ale vremii, ceea ce însemna destul de mult pentru vremea respectivă. Când m-am transferat la liceul seral din Valea Călugărească, profesoara de limba română a fost foarte surprinsă că un muncitor cu sapa din viile gostatului vorbea despre anumiți scriitori cu libertate și destindere. Așa se face că am trecut clasa a zecea cu note destul de bune la materiile umaniste. Printre muncitorii gostatului, colegii mei de muncă, aveam reputația unui exilat, precum anticul Ovidiu la Pontul Euxin. Mirarea lor era și mai mare când auzeau că sunt miner și se mirau cum de stau la gostat pe bani așa puțini. Dar și această etapă din viața mea și-a avut rolul ei, care m-a ajutat să trec peste anumite probleme, pe care a trebuit să le rezolv în acele momente ale vieții. Din creația mea poetică din acea vreme se poate deduce că am avut o viață destul de tumultuoasă, în foarte multe privințe.
La gostatul din Valea Călugărească am avut fericitul prilej să cunosc oameni deosebiți, care știau să prețuiască omul după muncă, dar și pentru setea de a se autodepăși. Așa se face că nu am întâmpinat niciun fel de piedici pentru a frecventa liceul, așa cum aveam să întâmpin piedici când am ajuns la Moldova Nouă, cu toate că cei de sus spuneau că s-au creat condiții, dar în teren era cu totul altceva. Totuși, în anul de grație 1972, cu toate că aveam familie și copiii mei erau mici, am reușit să-mi termin liceul cu diplomă de bacalaureat. Cel mai mare sprijin l-am primit din partea soției mele care în acel an școlar mi-a fost mereu aproape, încurajându-mi eforturile și să trec peste piedicile puse de alții. Numai trecând prin astfel de experiențe, poți să vezi ce mult înseamnă familia și să ai pe cineva care să te încurajeze și să te sprijine.

Cu cea mai sincera pretuire,
Mihai LEONTE
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Amintiri despre mine...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Vin Iun 04, 2010 10:11 pm

MOTTO-ul meu este;
,,Voi fi fericit când cineva îmi va recita doar un singur vers''.

AMINTIRI DESPRE MINE…
( Autobiografie )

Mă numesc LEONTE MIHAI, născut la data de 19 ianuarie 1941, în comuna Bunești, județul Suceava, din părinții Vasile și Elena-Jănița LEONTE, născută CONDURACHE.
Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele a 5-a și a 6-a în centrul de comună BUNEȘTI, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvență în 1961 la Zlatna.
Între 1957 și 1961 am urmat cursurile Școlii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea HUNEDOARA.
De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la I.M.Ghe. Doja ZLATNA. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. BAIA de ARIEȘ, regiunea CLUJ. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieș, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972 la Liceul Real Moldova Nouă, secția Serală.
Din noiembrie 1966 am lucrat la I.M. Moldova Nouă ca miner până în 15 septembrie 1968, când am fost selecționat pentru școala de maiștri, pe care am urmat-o și am absolvit-o în iunie 1969.
De la 1 iulie 1969 am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal minier subteran. În toată această perioadă, până la 1 mai 1990, când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul Întreprinderii Miniere Moldova Nouă.
În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care avem doi copii:
Leonte Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, mecanic miner subteran până în 2006, actualmente lucreză în alt domeniu, este căsătorit și are un copil Ovidiu, născut în 1991.
Leonte Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, căsătorită, actualmente cetățean al SUA, lucrează la Spitalul Municipal HARTFORD din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăți de management. Are un fiu, Lucas-Alexander.
Pe tot parcursul activității din producție am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent, și sporadic în conducerea superioară. Am făcut parte în permanență din conducerea Casei de Ajutor Reciproc din întreprindere, fiind o perioadă și vicepreședinte.
În permanență, am continuat unele activități extraprofesionale ca: 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „PAVEL DAN” Turda, unde am debutat în 4 iunie 1963, cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.
Din 1976 am devenit membru al Asociației Filateliștilor din România, Cercul filatelic ,,Danubius” Moldova Nouă, unde am avut diverse funcții de conducere, fiind evidențiat cu Diploma cu rangul Medalie de Argint de către asociație.
În perioada 1978-1982 am jucat șah prin corespondență la diverse turnee interne, printre care și Cupa României.
După ieșirea la pensie în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-și poată apăra drepturile, am inițiat înființarea Asociației Pensionarilor „Clisura Dunării” și apoi am contribuit la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizații au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei președinte am fost ales inițial și reales până în prezent.
În 1994, cu ambele organizații, am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Național în 1994 și reales în 1998.
La alegerile locale din 1992, am fost ales consilier independent al orașului Moldova Nouă și apoi consilier județean independent pentru județul Caraș-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianței pentru Pace din România, filiala Caraș-Severin. Colaborator al Asociației Pro-Democrația Club Reșița. De asemenea, sunt membru al Asociației Amatorilor de Știință și Cultură București, al cărei președinte este profesorul Claudiu VODĂ, cunoscut autor de lucrări științifice pentru tineret.
Ca hobby, am fost și sunt fotograf amator, inițiind și organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziția Fotografică „Bătrânii noștri”, care are loc în fiecare an la 1 octombrie, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
Am reușit să-mi tipăresc creațiile începând cu anul 1999, astfel:
- 1999 - a apărut placheta; ALB-NEGRU - poezii;
- 1999 – 2002 Colaborator la ziarele „Timpul” din Reșița și „Poștașul” din București;
- 2000 - a apărut placheta NOSTALGII – poezii;
- 2001 - a apărut placheta VALENȚE MEDII – poezii;
- 2001 - a apărut placheta REVERII ADVERSE – poezii;
- 2002 - a apărut volumul MEDITAȚII ADMISE;
- 2004 - a apărut volumul APOGEUL METAFORIC;
- 2006 - a apărut volumul AGATE MAGICE;
- 2006 – am inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET - SPIRALELE VIEȚII, Editura ANAMAROL;
- 2007 – am inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET - DRUMURILE VIEȚII, Editura ANAMAROL;
- 2008 – am fost selecționat în volumul antologic FREAMĂT DE DOR, Editura 3D, din Drobeta Turnu Severin;
- 2008 - a apărut volumul MIRAJELE ALBASTRE;
- 2008 am inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET - MIRAJELE VIEȚII, care a apărut la Suceava;
- Colaborator la ziarele „Săptămânalul Clisurii” Drobeta Turnu Severin și „Vocea Clisurii” Moldova Nouă;
- 2009 am inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET – IZVOARELE VIEȚII, care a apărut la Suceava.
- 2009 Am fost inclus în volumul antologic pentru copii UNIVERSUL BUCURIEI
- 2010 apare volumul ARMONII MAJORE 2010
Începând cu anul 1999 am participat la toate edițiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-mi volumele tipărite publicului larg, dar și invitaților acestor manifestări anuale.
În 08 august 2002, Consiliul Local al comunei Bunești, județul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al acestei comune.
În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reșița, unde am susținut o seară de poezie, împreună cu membrii acestui cenaclu.
Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reșița, în apărarea intereselor și drepturilor pensionarilor, ca și a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea, colaborez și la postul de radio Timișoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.
Am colaborat la ziarul „POȘTAȘUL”, cât și la alte publicații.
Întrând în rândul NET-iștilor, activitatea mea a fost mult ușurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar și încurajarea celorlalți autori tineri și mai puțin tineri, căutând să le promovez creațiile pe diverse site-uri, dar și prin volumele antologice menționate.
Am reușit să-mi tipăresc creațiile începând cu anul 1999, astfel:
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Genealogia lui Mihai LEONTE, completări la biografie

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Vin Iun 04, 2010 10:13 pm

Genealogia lui Mihai LEONTE, completări la biografie

Sunt născut în zodia Capricornului, iar după zodiacul chinezesc sub semnul Dragonului de Metal. Aceste semne zodiacale mi-au purtat noroc până în prezent și se pare că m-au plasat pe o linie a vieții destul de favorabilă. Provin dintr-o familie de țărani autentici din satul Petia, prin care trece un pârâu liniștit denumit simplu: Ciofu.
Bunicii mei dinspre tată se numeau Domnica și Gheorghe LEONTE. Nu dețin alte date despre dumnealor. Tatăl meu, Vasile LEONTE, născut la 3 februarie 1917 și decedat la 29 aprilie 1987, mai avea încă 6 frați. După datele pe care le dețin, ei erau: Ana, Elena, Paraschiva, Dumitru, Ioan și Marița.
Ana a fost căsătorită cu Gavril IACOB, de profesie mecanic la o moară din Fălticeni.
Elena, căsătorită în satul Hârtop cu Neculai Vasilache. Satul Hârtop este vecin cu satul nostru, Petia. Tot la Hârtop, s-a căsătorit și mătușa Marița, sora cea mai mică a tatei, căsătorită cu Ilie MITREA. Paraschiva, adică mătușa Chița, cum i se zicea, a fost căsătorită cu Moș Neculai TĂNASĂ, un gospodar deosebit, cu multe hectare de pământ și multe oi. Tata lui moș Neculai, era moș Lixandru, unul dintre cei mai vestiți ciobani ai locului. Fratele tatei, Dumitru, a murit cam timpuriu și nu prea am amintiri despre dumnealui. Cel mai apropiat mie, a fost unchiul meu, Ioan LEONTE, născut la 21 septembrie 1923 și decedat la 26 mai 1991, căruia toți îi spuneau Nicuță, fiind cel mai mic dintre băieți. Moș Nicuță a făcut armata la jandarmi și apoi a lucrat în miliție până prin 1953, de unde a fost trimis la munca de jos, la Fabrica de sticlă Turda. Pot spune fără să greșesc ca era cel mai școlit dintre toți ai familiei LEONTE. Dumnealui mi-a insuflat în pemanență dorința de a ști cât mai mult. Revenind la tatăl meu, știu că era un om simplu, adică avea 7 clase făcute în perioada interbelică, dar știa să scrie la mașina de scris și, datorită acestui fapt, a îndeplinit foarte mulți ani funcția de contabil(socotitor) la C.A.P.-ul din comuna noastră Bunești.
Bunicii dinspre mamă știu doar că se numeau Ioana și Gavril CONDURACHE. Pe bunica Ioana am prins-o în viață cât de cât, dar n-am apucat să mă bucur prea mult de dragostea eipe care o simțeam la acea vârstă atât de fragedă pentru mine. Simțeam ceva atât de plin, când mă aflam lângă acea ființă, încât mi-a dat putere mult mai târziu. Despre mama mea, Jănița-Elena CONDURACHE, născută la 7 august 1919 și decedată la 23 mai 1943, nu prea am ce spune, fiindcă nici nu știu prea multe despre dumneaei. Mama a mai avut încă 5 frați: Maria, născută în anul 1911 și decedată la 23 martie 1946, căsătorită în satul Rădășeni cu Toader SANDU, cu care a avut 3 copii; Constantin, născut la 21 mai 1926 și decedat la 9 octombrie 1951; Ana, născută la 5 ianuarie 1928, căsătorită cu Toader TUDOSE, nu a avut copii; Elena, născută la 28 septembrie 1929, căsătorită cu Constantin ANDRIEȘ cu care a avut 4 copii; Mariana, Ionel, Viorica și Adrian. Elena ANDRIEȘ este cunoscută ca poeta de la Rădășeni.
Ioan CONDURACHE, fratele mai mare al mamei, a fost căsătorit de 2 ori, având din prima căsătorie un fiu: Gheorghe CONDURACHE. Mătușa Nastasia, născută la 18 martie 1914, și decedată în 3 martie 1992, sora mamei, a fost căsătorită în satul Uncești cu Toader DEDIU, care a murit pe front în al doilea război mondial, cu care a avut 4 copii: Eleonora, născută la 1 decembrie 1935 și decedată la 7 august 2001; Nicolai DEDIU, născut la 23 noiembrie 1937 și decedat la 1 ianuarie 2004; Vasile DEDIU, decedat, despre care nu dețin mai multe date; Maria DEDIU, născută la 11 septembrie 1943; Mătușa Zamfira, sora mamei, a murit de tânără; Moș Ștefan CONDURACHE, născut la 5 septembrie 1921, decedat la 23 septembrie 1992, a fost căsătorit cu Marița BUCĂTARU, cu care a avut 3 copii: Felicia, născută la 23 septembrie 1948 decedată cam pe la 10 ani; Miluță, născut la 20 octombrie 1951 și Dănuț, născut la 1 noiembrie 1958, căsătorit cu Viorica PĂIUȘ, născută la 1 martie 1961, având la rândul său 3 copii: Gavril, Anca Mihaela și Ștefan.
Pentru conformitate, semnez cu numele întreg: LEONTE Mihai, născut la 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Bunești, județul Suceava, țara România.
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Poesía rumana de autor: Mihai Leonte

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Mar Iun 15, 2010 6:52 am

Ressenya:
LITERATURA DEL MAÑANA©


Amb la col•laboració d':
Àngel Brichs©
Escriptor i crític literari
www.escriptors.com


Publicat en aquest bloc amb l'aprovació prèvia del seu autor:
www.literaturadart.blogspot.com

http://literaturadart.blogspot.com/2010/06/poesia-rumana-de-autor-mihai-leonte.html

Poesía rumana de autor: Mihai Leonte

,,Armonii Majore" es el nuevo libro del escritor y poeta rumano, Mihai Leonte. Éste, claro ejemplo de esa literatura que abrió sus puertas al término del hito de la vieja Nomenklatura, se nos muestra, a día de hoy, como un biopic personal que entraña esa sensación de vacío causada por la nostalgia de una sociedad, en este caso la rumana, que en poco más de diez años ha visto levantarse, caer y volver a desplomarse algunas de las dictaduras y democracias populares que, de una forma u otra, han protagonizado el compás político de la mayoría de los países del este de Europa durante los últimos años. Una forma, a la par objetiva y compleja que Leonte desmenuza mediante su poesía. Una poesía que, tal como se atestigua en los numerosos artículos, entrevistas e imágenes de publicaciones en prensa que aparecen en el libro, resultó ser, durante un tiempo, un álter ego de esa Rumanía de las masas, de un pueblo que vivió bajo el sino del comunismo.
Editado en este 2010 por la rumana "Editora Neutrino", en este libro se ha publicado una parte importante de la antología literaria de Leonte.

Aunque nos hubiese gustado traducirles al castellano o al inglés los poemas que publicamos a continuación, hecho que no descartamos en un futuro próximo, esperamos que aprecien su significado en la lengua original en los que fueron escritos, algo que, a modo de introducción, hemos querido hacerles más próximos mediante la reseña y nota bioblibliográfica del autor, que sí están en castellano.


AM VENIT 2009

Sunt anul două mii nouă,
Unii spun că vin cu rele,
Vă aduc belșugul vouă,
Am să vă scap de belele!

Am venit, v-am cunoscut,
Sunteți minunați cu toții,
Anul acesta-l stau, nu mult!
Din viață luați-vă noi porții.

În viață ca să exiști,
Ține răul la distanță,
Ca să fiți mai optimiști,
Vă las sacii cu speranță.

AN NOU, SPERANȚE NOI

În suflete păstrăm doar puritatea,
Tot ce a fost rău nu mai rămâne,
Senini vom înfrunta realitatea,
Ce cu Noul An va veni de mâine!

Zilele vor naște noile antreprize,
Create din sufletele optimiste,
Vom ignora ale vieții grele crize,
Fluturând ale păcii albe batiste!

TREC SECUNDE

Secundele curg în clepsidre,
Se joacă în nepăsare intens,
Ca prin apă simpatice hidre,
În trupul Timpului imens.

Anii cei trecuți prin viață,
S-au adunat în amintiri,
Cu privirea lor semeață,
Vor naște noile trăiri.

31 decembrie 2008ACEL PEGAS

Acel Pegas cunoscut,
Ca fiind și Carul Mare,
Se rotește neîntrerupt,
În îndepărtata zare.

Nu am făcut un clasament,
Ca să-ți aleg o cântare,
Dar ca simplu eveniment,
Pentru mine ești CEA MARE.

Nu-ți fac statuie din aur,
Nici cioplită în granit,
Vei rămâne al iubirii faur,
Mergând cu mine în Infinit.

Împreună pe același drum,
Sprijină-te pe al meu braț,
Lasă-mi al tău parfum,
Să-l absorb cu nesaț.


CREZI CĂ VIAȚA?

- Filosofule care gândești profund,
Crezi că viața este complicată?
Consideri că nu se mai ascund
Enigme nedezlegate vreodată?

- Dragul meu, pe Pământ truditor,
Îmi port gândul în adâncul străfund,
Voi rămâne un filosof gânditor,
Dar sincer, nu pot să-ți răspund!

- Viața existentă e foarte complicată,
Cunoști tu asta, desigur foarte bine,
Problema va rămâne nerezolvată,
Nu aștepta răspunsul de la mine!

DE UNDE?

De unde pui atâta soare?
De unde ai luat culoarea,
Cu nuanță de bujor?
Zâmbetul deschis ca floarea,
Primind o nouă mângâiere,
De unde ai tu oare?
De la zei din alte ere,
Sau din plaiuri pământene
Cu Ilene Consânzene?


EXISTĂ ALT DRUM?

Uită-te la stele din cer,
Și vezi că îți trimit pe ele,
Toate visurile mele,
Care sigur nici nu pier.

Dispar pentru un timp,
Doar în sensul relativ,
Dar se naște mai activ,
Alt vis, și nu mai plâng.

Tu nu considera pierdut,
Visul care pe mine se baza,
Iubește-mă așa cum sunt,
Numai o clipă, un minut!

Iar dacă voi încerca,
Pentru o clipă să te uit,
Ar fi pentru mine prea mult,
Pentru iubirea de cândva.

De ce ar trebui să șterg,
Cu nepăsare un gând senin,
Să încerc să mai revin,
N-am altă cale să merg?

Turda, 1964

Algunas notas sobre el autor...

Mihai Leonte nació en la comuna Bunești (1941). Durante los años 1963-1965, fechas en las que frecuentó el cenáculo literario "PAVEL DAN", debutó con su poesía "Artista en Minoría", en el certámen de "Turda Nouă”. Entre algunos de sus poemarios publicados, podríamos destacar "Alb negru’’ (1999), "Nostalgii’’ (2000), "Valențe medii’’ (2001), "Apogeul metaforic’’ (2004), entre otras muchas antologías y obras colectivas en las que se le reconoce su autoría. En el presente año 2010, se le ha publicado su último libro, "Armonii Majore", el cual hemos reseñado hoy aquí.
El apunte
Título: Armonii majore
Género: Antología poética
Autor: Mihai Leonte
Prólogo a cargo de Nicolae NICOARĂ

246 páginas aprox.
I.S.B.N. 978-973-8916-78-4

http://www.neutrino.ro

E-mail:editura@neutrino.ro
_________________________________
Copyright:

Poemas, fuente para la biografía e imagen:
Mihai Leonte©

Introducción y reseña:
LITERATURA DEL MAÑANA©
http://literaturadart.blogspot.com/2010/06/poesia-rumana-de-autor-mihai-leonte.html
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Mihai LEONTE poetul armoniei și al optimismului

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Iul 04, 2010 7:30 pm

Mihai LEONTE poetul armoniei și al optimismului

Indiferent dacă se adresează profesiei pe care a îmbrățișat-o toată viața – mineritul și ortacilor, clădiți - ca și el - din granit, sau universului copilăriei și familiei, ori femeii și naturii în toată splendoarea și gingășia lor sau abordează întrebări existențiale și aspecte cotidiene, poeziile domnului Mihai LEONTE sunt străbătute de un optimism debordant, de vitalitatea și energia unui om integru, care - pe parcursul întregii vieți - a pus mai presus de orice Iubirea: iubirea pentru profesia aleasă, iubirea pentru spațiul natal și familie, iubirea de semeni, iubirea pentru frumusețile acestei lumi și – în sfârșit – iubirea de cuvânt, de Poezie.
Cu deosebită sensibilitate și dragoste de viață se apleacă asupra omului simplu – minerul, ortacul lui, un adevărat rege al muntelui, al adâncului necunoscut și puțin exploatat. De aceea poeziile leontiene sunt ca un „lămpaș” al minerului care scormonește în măruntaiele muntelui, sunt un firicel de lumină în cotidianul actual, ros de întrebări fără răspuns, de îndoieli și deziluzii. Lumina, ultima speranță a minerului, apare dulce în poezia Treptele vremii, ca un far călăuzitor prin labirintul întunecos al minei:
Am iubit ca și astăzi dulcea lumină,
În adâncuri o aveam de la lampa de carbid,
Cu ea m-am călăuzit mulți ani prin mină,
Răzbătând prin acel întuneric perfid.
Mihai LEONTE elogiază munca minerului plină de trudă și sacrificii, dar materializată – atât de frumos și ingenios – în bijuterii:
Pașii mei, imprimați în minereu,
Se regăsesc în frumoase bijuterii
sau:
Port în plămâni fire de aur
De care nu pot fi prădat...
( Pașii minerului )
Aurul, metalul nemuritor, atât de râvnit și căutat de toată lumea, apare ca un cântec al perforatorului, iar poetul ne îndeamnă ca - atunci când purtăm un inel – să ne amintim că:
Prin el a trecut
Și viață, și moarte. (Aur)
În cromatica poeziilor despre minerit auriul strălucește orbitor alături de negru: aur și cărbune, frumusețe și căldură:
Tu ai fost vreodată-n mină
Să scoți aur și cărbune
Care ne aduc lumină?
Atunci nu știi ce-i pe lume! ( Ai fost?)
Acest aur se transferă în frunzele toamnei, anotimp iubit de poet și datorită cromaticii. Așa cum e legat indestructibil de măruntaiele muntelui care l-au călit, transferându-i din măreția și puterea lor, tot așa, prin fire nevăzute, comunică cu natura, cu întreg Universul. Născut din duritatea stâncilor și a munților, format la școala aspră a vieții, poetul ne descoperă un suflet iubitor de frumos, plin de candoare în fața frumuseților naturii, în general și a florilor, în special. Trandafirul, simbolul etern al iubirii, este floarea preferată:
Câmpuri largi de trandafiri
Să fie viața noastră.
Amintirile, ca niște flori de mină luminoase, copleșesc sufletul poetului: Veniți amintiri, aici să v-adun / În căușul palmelor bătrâne, purtându-l într-un trecut îndepărtat, dar drag, pe pământul natal, în satul copilăriei, pe malul pârâului Ciofu, cu lutul îmbrăcându-i, protector, picioarele:
Auzeam melodii din ale Ciofului izvoare
Trilurile graurilor din vechii nuci,
Umblam bogat, cu glodul pe picioare,
Timpul a trecut, ce mult e de atunci!
(Lut arzând)
Dragostea pentru mama, pierdută la o vârstă fragedă, trece peste vremi și bate la ușa sufletului nostru într-un mod înduioșător:
Mamă, tu mi-ai fost dragostea dintâi
Și mâna-ți caldă – primul căpătâi.
( Dragostea mamei )
Iubirea este pentru poet o oază de liniște sau vatră de cărbuni arzând... o iubire mereu vie, în legătură permanentă cu Universul, o iubire eternă:
Oare ce-mi trebuie, doamnă,
Pentru veșnicie a te iubi?
sau
Să mă pierd cu tine în neant...
(Vreau să fiu vântul Zefir)
Iubirea simplă, decentă pentru soție, îl determină să exclame, la fel de simplu și direct:
Tu nu ești Venus din Millo
Dar pentru mine ești o stea,
Cândva îți spuneam: copilo!
Și astăzi te strig tot așa.
( Draga mea )
În centrul universului poetic leontian femeia apare în diverse ipostaze: iubită, soție, mamă, fiind o stea, cântec și refren, flacără vie, a vieții regină, tezaur, bulgăre de aur. Dorul poetului este nemăsurat:
De tine sunt mereu flămând,
Oricât te-aș bea, îmi e tot sete.
( Mereu flămând )
Optimismul și omenia care-l caracterizează, încrederea într-un viitor mai bun, îl determină pe poet să-și aplece, grijuliu, privirea asupra ființelor care-i sunt alături, pe care dorește să le protejeze, insuflându-le curaj în fața greutăților inerente ale vieții:
Nu vreau tristețe să strângi
Nici inima să-ți frângi...
......................................
Deci, fii tare și te luptă!
( Alungă-ți tristețea! )
Este acea filozofie simplă, întâlnită și în poezia lui George COȘBUC, potrivit căreia viața ți-a fost dată s-o trăiești luptând împotriva tuturor obstacolelor, cu scopul – vădit – de a te înălța spiritual. În ciuda problemelor de sănătate cu care se confruntă, optimismul poetului sfidează chiar și moartea:
Tu mă cauți, Albă Mireasă,
Să mă-mbrățișezi frigidă,
Nu am frică de-a ta coasă,
De nemurirea ta rigidă.
( Albă Mireasă )
Dincolo de optimismul lui debordant, la fel cu omul de rând, obișnuit, poetul e frământat – permanent – de întrebări existențiale:
Doamne, după ce voi muri
Voi fi mai celebru ca acum?
( Când voi pleca ) sau:
Doamne, mă întreb pe mine...
Unde este rău și unde este bine
În lumea asta?
( Culoarea vieții )
Poetul este un luptător tenace și perseverent, care nu se apleacă în fața intemperiilor vieții, găsind permanent tăria de a merge mai departe:
Să ajung unde sunt acum
Nu am șovăit din mers,
Cu un optimist parfum
Greutățile le-am șters.
( Parfum optimist )sau:
Oricâtă suferință strâng
Nu vreau să plâng, nu vreau să cad.
(Tu crezi?)
Titlul acestui volum, ARMONII MAJORE, cred că nu este întâmplător, deoarece poeziile cuprinse în el transmit cititorului seninătate, armonie, împăcarea poetului cu sine însuși și cu lumea înconjurătoare, cu întreg Universul.
Mă bucur alături de omul și poetul Mihai LEONTE pentru această realizare.

Cu deosebită stimă,
profesor Bombonica CURELCIUC,
Suceava
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Miner prin adâncurile cuvântului...Nicolae NICOARĂ- Horia

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Sept 19, 2010 3:54 pm

Miner prin adâncurile cuvântului...

Duminică, 14 Februarie 2010...

Încerc să dăruiesc acestui OM, miner prin adâncurile cuvântului și al Munților Apuseni, o parte din sufletul meu! O parte din Viața mea rătăcită prin galeriile minelor, cele fără de sfârșit ale Apusenilor, acolo unde ochii mei au văzut Aurul veritabil și Argintul viu al tuturor vânzărilor, acolo unde mâinile mele au purtat pulberea lor și o mai poartă încă... Baia de Arieș! Orașul dintre Munți! Timp de 12 ani am trăit, am scris și am visat alături de pruncii mei în pridvoarele înserărilor și dimineților lui! DA, ARMONII MAJORE!
Îmi plec genunchii în fața Gândului dintre coperțile acestui volum! Mihai LEONTE! Fost miner în orașul meu de suflet. Câtă gingășie, câtă puritate în privirile acestui Copil! Doamne, fă-i Copilăria neterminată!
Am citit din cartea aceasta ARMONII MAJORE cât pentru o Duminică întreagă... Aproape în fiecare vers e o Ană zidită, soția cea dragă...O aripă neînfrântă acolo, pentru zborul așteptat...Un DOR de-a pururi nevindecat pentru sălașul inimii de român, trecut prin Munții Apuseni, munții Craiului veșnic neuitat; AVRAM IANCU... Frunze risipite pe aleile Timpului din noi întru mereu aceeași primăvară... Peste toate plaiurile aceleași neprihănite aduceri aminte... Aceleași rugăciuni smerite în fața pietrei făcătoare de minuni ale Munților Apuseni, în fața acelui râu mare, cu nume de Arieș, pe care poetul l-a trecut cu picioarele simțindu-i acuratețea...
O Patrie întreagă freamătă prin pădurile lui Mihai LEONTE, cu toate tulnicele și fluierele care le va transmite viitorului, înlăcrimate, cum le doresc cei care nu au călcat pământul plin de istorie al Munților Apuseni...
Ce dulce, binecuvântată boare de vânt!

Cu prețuirea cuvenită,
Nicolae NICOARĂ- Horia din Munții Apuseni
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Primarul Gheorghe BERARU catre Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Sam Oct 16, 2010 11:34 amDISTINSE DOMNULE Mihai LEONTE

Văd: ,,Lacul codrilor albastru,Nuferi galbeni îl încarcă”.
Spun; Mihai EMINESCU
Aud; ,,Pupăza din tei” spun Ion CREANGĂ, și-mi amintește de Humulești.
Citesc; ,,În valea largă de pe Groapă, /Pe unde curge Șipoțelul” sau; Prin pâraie pline de răchită, Pe unde cânta cândva Lican”, spun Mihai LEONTE și văd în fața ochilor satul natal Petia, și neamul din care mă trag; căci Lican era fratele tatălui meu Gheorghe BERARU.
Omul este roua, creația este o veșnicie. Mai repede sau mai târziu și omul și cartea ajung pe un raft; omul pe raftul cavoului, cartea pe raftul bibliotecii. Și atunci mă întreb; ce trebuie prețuit mai mult? Ființa sau materia?
Ferice de tine ținut strămoșesc al Petiei, că din lutul Ciofului a fost creată o ființă numită Mihai LEONTE, o ființă care a făcut ca numele Petia să fie cunoscută în întreaga Românie, și în lume. Numele Mihai LEONTE va deveni sinonim cu Petia.
Cu tot respectul,

Gheorghiță BERARU
Primarul comunei Bunești, județul Suceava
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Saptezeci...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Sam Oct 16, 2010 11:35 am

ȘAPTEZECI

Soției mele Ana LEONTE

De ce să pun noi ajurate perdele,
Să nu te văd frumoasă în întregime?
Pe tine care te-am cules dintre stele,
Să-mi fii călăuză cu drepturi depline.

Lumină ai răspândit peste mine,
Prin toamne cu frunze aurite,
M-ai purtat prin ceruri senine,
Fiindu-ne visele noastre împlinite.

Am sădit în grădina vieții noastre,
Copacii frumoși care au dat rod,
Călăuzindu-i spre zările albastre,
Să aibă zborul cât mai slobod.

Am dat sufletului eterna iubire,
Care chiar și la greu ne-a însoțit,
Curgând spre veșnica nemurire,
Primind sensul vieții de noi dorit.

Ai reușit cu bine să treci,
Pragul treptei șaptezeci
Urcând așa an după an,
Să ajungi la centenar.

Moldova Veche 24 noiembrie 2009
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

O noua aniversare...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Sam Oct 16, 2010 11:36 am

O NOUĂ ANIVERSARE

aniversare la 69 ani

Interesant am zis! Mai e o aniversare!
Voi trece peste ea, de ce să am emoții?
Viața îmi spune; LA MAI MARE!
Dar până unde mă vor duce sorții?

Va veni și vremea plecării mele,
Să mă odihnesc tăcut în veșnicie,
Dar până atunci gânduri rebele,
Preferă lumea în mișcare, vie!

E poate frumos acolo în Eden,
În care sigur nu voi avea un loc,
Credeți că voi auzi al îngerilor refren
Sau voi fi păzit de al pietrei bloc!?!

Moldova Nouă 19 ianuarie 2010
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Am pornit...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Vin Dec 03, 2010 5:25 pm

AM PORNIT

poezie aniversară

Am fost eu vântul care fuge,
Trecând neobservat prin lume?
Am fost eu râul care curge,
Fără să fi lăsat mici urme?

La început am fost un izvoraș,
Căutând o cale spre un râu,
Cu chipul blând de copilaș,
Devenit cu duritate mai târziu.

Am pornit ca simplă adiere,
Cu timiditate viața s-o prefir,
Prinzând din ce în ce putere,
Transformată în vajnicul Zefir.

Am fost un firicel de iarbă,
Prinzând noi rădăcini adânci,
Din ani mi-am făcut o salbă,
Urcând pe ale timpului stânci.

19 ianuarie 2009
De Ziua Mea
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Am venit 2009...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Vin Dec 03, 2010 5:26 pm

AM VENIT 2009

Sunt anul două mii nouă,
Unii spun că vin cu rele,
Vă aduc belșugul vouă,
Am să vă scap de belele!

Am venit, v-am cunoscut,
Sunteți minunați cu toții,
Anul acesta-l stau, nu mult!
Din viață luați-vă noi porții.

În viață ca să exiști,
Ține răul la distanță,
Ca să fiți mai optimiști,
Vă las sacii cu speranță.
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

An nou, sperante noi...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Ian 03, 2011 8:50 pm

AN NOU, SPERANȚE NOI

În suflete păstrăm doar puritatea,
Tot ce a fost rău nu mai rămâne,
Senini vom înfrunta realitatea,
Ce cu Noul An va veni de mâine!

Zilele vor naște noile antreprize,
Create din sufletele optimiste,
Vom ignora ale vieții grele crize,
Fluturând ale păcii albe batiste!
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Trec secunde I...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Apr 10, 2011 7:20 pm

TREC SECUNDE I

Secundele curg în clepsidre,
Se joacă în nepăsare intens,
Ca prin apă simpatice hidre,
În trupul Timpului imens.

Anii cei trecuți prin viață,
S-au adunat în amintiri,
Cu privirea lor semeață,
Vor naște noile trăiri.

31 decembrie 2008
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

1 iunie, Ziua copilariei...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Apr 10, 2011 7:21 pm

1 IUNIE, ZIUA COPILĂRIEI

La întâi de Cireșar,
E un început de lună,
Aducem copiilor în dar,
O lume mult mai bună.

Alergați, iubiți copii,
Prin pajiști cu stele,
Realizați din păpădii
Acele magice inele.

Venim să mai visăm,
Cu inimi inocente,
Împreună să plecăm,
Spre lumile perfecte.
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Acel Pegas...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Apr 10, 2011 7:21 pm

ACEL PEGAS

Acel Pegas cunoscut,
Ca fiind și Carul Mare,
Se rotește neîntrerupt,
În îndepărtata zare.

Nu am făcut un clasament,
Ca să-ți aleg o cântare,
Dar ca simplu eveniment,
Pentru mine ești CEA MARE.

Nu-ți fac statuie din aur,
Nici cioplită în granit,
Vei rămâne al iubirii faur,
Mergând cu mine în Infinit.

Împreună pe același drum,
Sprijină-te pe al meu braț,
Lasă-mi al tău parfum,
Să-l absorb cu mult nesaț.

avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Aduceri aminte...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Mai 29, 2011 7:46 am

ADUCERI AMINTE

Tu nici nu știi cât mi-e de dor
De mângâierea ta atât de tandră,
Gândindu-mă acum mă înfior
Și-mi amintesc privirea-ți caldă.

Mă trezesc în miez de noapte,
Năpădit de îndepărtate amintiri,
Re ascultând ale tale simple șoapte,
Mirosul buchetului de trandafiri.

Cât de departe sunt acum
Neuitatele îmbrățișări fierbinți!
Săruturile ultimului drum,
Când trebuia să stăm cuminți.

Aștept să ne reîntâlnim
Să retrăim ce-a fost frumos,
Unul spre altul să venim
Chiar de ar trebui venit pe jos.

avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Ai fost?...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Dum Mai 29, 2011 7:46 am

AI FOST?

Tu ai fost vreodată-n mină
Să scoți aur și cărbune
Care ne aduc lumină?
Atunci nu știi ce e pe lume!

Ai mâncat tu mămăligă
Din făină de porumb?
Poate de-aia îți e frică,
Și ai în picioare plumb!

Ai băut vreodată apă ,
Din izvorul cu țârău?
Apă bună, apă plată,
N-ai băut? Să-ți pară rău!

avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Alba mireasa...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Noi 14, 2011 5:34 pm

ALBĂ MIREASĂ

Tu mă cauți, Albă Mireasă,
Să mă îmbrățișezi frigidă,
Nu am frică de-a ta coasă,
Cu nemurirea ta rigidă.

De tine chiar nu-mi pasă,
Nici de negura ta rece,
Până îmi vei fi mireasă,
Multă vreme va mai trece.

Tu nu vezi că nu te chem,
Luptându-mă cu suferinți,
Greul nu îl blestem,
Tărie am de la părinți.

Privesc norii azurii,
Și când sunt întunecați,
Mă pierd în adânci reverii,
Nu! Încă nu vă îndoliați!
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Alei in toamna...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Lun Noi 14, 2011 5:35 pm

ALEI ÎN TOAMNĂ

Frunzele n-ar trebui să cadă,
Urmează totuși cursul vieții,
Pe alei se plimbă la paradă,
Căzând la bruma dimineții,

Doar un Soare destul de palid,
Încearcă culori să revigoreze,
Vântul se joacă cu ele timid,
Învățându-le să danseze.

Natura se înscrie în a toamnei joacă,
Chiar cu aceleași cenușii culori,
Pietonii mai calcă în vreo băltoacă,
Uitând de acele ofilite flori.
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Alunga-ti tristetea...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Mihai LEONTE la data de Sam Sept 01, 2012 5:50 pm

ALUNGĂ-ȚI TRISTEȚEA

Nu vreau tristețe să strângi,
Nici inima să-ți frângi,
Și cu lacrimi să mai plângi.

Deci, fii tare și te luptă,
Să n-ai viața întreruptă,
Fața veselă, nu suptă.

Eu așa te vreau pe tine,
Să ai clipele sublime,
Zilele cât mai senine.

Multe vreau să-ți doresc,
Dorințe să-ți împlinesc.
Fiindcă sincer te iubesc.
avatar
Mihai LEONTE

masculin Numarul mesajelor : 257
Varsta : 77
Localizare : Moldova Noua Romania
Data de inscriere : 12/01/2008

http://memory.ablog.ro/

Sus In jos

Re: ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum