AFGANISTAN

In jos

AFGANISTAN

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 3:18 pm

Afganistan
Denumirea oficială: Republica Afganistan
Capitala: Kabul
Limba oficială: pachtu (afgana de nord) și dari (persana)
Suprafața: 650.000 km2
Lcuitoroi: 21,47 mil. (33 loc./km2)
Religia: islamism (sunit 97%, șiit 2%)
Moneda: afghani
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 27 aprilie

Geografia: A. este așezat în Asia central-sudică. Nu are ieșire la mare. Limite: Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan (N), Pakistan (E și S), Iran (V).

G. fizică: A. este o țară muntoasă, traversată de lanțul munților Hindu-Kush (NE), 4500-5000 m altitudine, cu vf. Shaitan. În partea central-estică se ridică podișul înalt Ghazni-Kandahar (2000 m); la N, câmpia de pe valea fluviului Amudaria, care formează granița cu fostele republici ale URSS (azi statele CSI). În S și SV, zonă deșertică. În centru, curge Hari Rud care irigă câmpia Herat la V și râul Helmand (S), care se pierde-în lacul sărat Gand-i-Zirreh, în Șistan. Râuri ne navigabile.

Clima: este aridă; temperatura variază între fierbinte, în zona Kabul (49°C) și în S, și foarte rece. Precipitațiile variază între 180 și 330 mm/an, în N, în zona Kabul. În E și SE, influența musonului indian, cu precipitații de cca. 500 mm/an.

Flora și fauna: Vegetație ierboasă; puține păduri, cca. 2,5%. Vegetație discontinuă în zona deșertică (SV). Faună: urși, antilope, șacali, reptile.

Populația: A. a avut un triplu impact: cu lumea arabă, cu lumea mongolă și cu India. Coexistă: afgani și pathani 61%, tadjici 31%, uzbeci 5%, hazari 3%. Concentrarea populației în zona central-estică și pe văile apelor. În SV, 6 loc./km2. Rata natalității 49‰, mortalitatea 20‰; populația urbană: 20%.

Resurse și economie: Ocupația principală este creșterea animalelor (păstoritul nomad). Industria nu este prea dezvoltată: ciment, alimentară, îngrășăminte chimice. Se cultivă: grâu, orz, orez, porumb, mei, fructe, sfeclă de zahăr, bumbac, plante oleaginoase. Animale: ovine (karakul), caprine, bovine, asini, cămile. Exportă: piei karakul, bumbac, covoare; lână, fructe, semințe oleaginoase, gaze naturale, piei, lemn.

Transporturi și comunicații: vehicule, șosele: nu are căi ferate.

Orașe: Mazar-i-Sharif (N), Herat (V), Baghlan (N), Kandahar (S).

Istoria: Provincie a imperiului pesan ahemenid (sec. VI-IV î. Hr.), elenizat după cucerirea lui de către Alexandru cel Mare (329 î. Hr.), făcea parte din imperii-cl Kușana (sec. 1 î. Hr. - V d. Hr.), fiind sub-influența budismului. Între sec. VII-XII, convertirea la islam. In sec. XII-XIII țara este distrusă de invazia mongolă (1222): Ginghis Han, apoi Tamerlan. Terit. se împarte între Iran și Imperiul Mongol. În 1747 devine independent. Între 1838-1973 Afganul este condus de clanul pachtu. Amenințat de înaintarea britanicilor în India, de cea a Rusiei în Asia Centrală și de Persia, începe să slăbească. În 1880, în urma unei serii de războaie, Marea Britanie își instalează protectoratul asupra A. În 1919, după respingerea britanicilor, îi este recunoscută independența. A. duce o politică externă de neutralitate și nealiniere peste 50 de ani. În 1973 este abolită monarhia și devine republică. În 1978, lovitură de stat comunistă. În 1979, URSS intervine militar; regimul susținut de URSS se lovește de rezistența islamică a mudjahedinilor care sunt ajutați de SUA și acceptă pluripartitismul. Între 1988-1989 trupele sovietice se retrag din A. În 1992, tratatul ruso-american prin care se angajează să se sisteze livrările de armament către A.; regimul comunist este înlocuit de o putere islamică; lupta între facțiunile rivale continuă. A. este proclamat republică islamică. Statul: este republică islamică. Puterea legislativă este exercitată de președintele tranzitoriu; cea executivă de guvern. După 1992, partidele au fost suspendate.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Harta:AFGANISTAN

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 9:13 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum