ALBANIA

In jos

ALBANIA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 3:29 pm

Albania
Denumirea oficială: Republica Albania
Capitala: Tirana
Limba oficială: albaneza
Suprafața: 29.000 km2
Locuitori: 3,47 mil. (l20 loc./km2)
Religia: islamism 7l%; creștinism (ortodoxism, catolicism)
Moneda: leka
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 29 noiembrie

Geografia
: A. este așezată în Europa de Sud, în V. Pen. Balcanice. Limite: Iugoslava (N), Macedonia, Grecia (E și SE), M. Adriatică (V).

G. fizică: O țară cu relief predominant muntos; lanțul munților Dinarici. În N, Alpii Albanezi (vf. Jezerce 2693 m); Munții Albaniei Centrale cu vf. Korab, 2764 m, pe granița cu Macedonia; în SE, Munții Pindului. Câmpia litorală de 60 km lățime și depr. Korce (SE) sunt locurile mai joase. Ape: cursuri scurte, dar cu un potențial energetic mare: Drin, în E, Devoli, în V, Vjose în S. Lacuri tectonice: Shkoder/Scutari, în NV, Ohrid și Prespes, în E.

Clima: este mediteraneană pe fâșia fertilă, joasă, de coastă; în rest, de tip continental. Temp. medie anuală este de 27˚C vara și 4˚C iarna. Precipitațiile de l020-l520 mm/an.

Floră și faună: Vegetație mediteraneană: arbori și arbuști care nu-și pierd frunzele iarna, fiind adaptați la uscăciune (laur, smochin, mirt, citrice). Peste 600 m păduri de stejar, de fag, iar în reg. muntoase conifere și pășuni alpine. Fauna: lupi, urși, vulpi, șacali, capre negre, vulturul pleșuv. Parcuri naționale care ocrotesc flora și fauna.

Populația
: în afară de albanezii majoritari sunt etnici minoritari: greci, aromâni, sârbi, bulgari. Concentrarea max. în partea centrală și pe litoral (la Adriatică) unde se întind câmpii și coline care grupează în jurul lor majoritatea populației, cât și depresiunile drenate de râuri. Rata natalității: 2l,6‰; a mortalității: 5,6‰. Pop. urbană: 37%.

Resurse și economie
: Agric. concentrează 60% din pop. activă. Industria este relativ diversificată: ind. alimentară, textilă, îngrășăminte chimice, oțel prod. de energie electrică (hidrocentrale); produse petroliere. Resurse: grâu, porumb, sfeclă de zahăr, tutun, viță de vie, citrice, bumbac, ovine, caprine, bovine, asini, pește; lână; piei. Res. minerale: petrol, crom, gaze naturale, cupru, fier, bitum, sare. Export: tutun, minerale, energie electrică. Perioada de tranziție de la o econ. socialistă la una de piață liberă este marcată de convulsii sociale în detrimentul dezvoltării economiei.

Transporturi și comunicații: căi ferate, flotă comercială. Aeroport la Tirana.

Orașe: Durres; Elbasan, Shkoder, Vlore, Korce.

Istoria: În antichitate, A. era locuită de triburile ilire și trace; face parte din Imp. Roman (sec. I î. Hr.-IV d. Hr.); apoi din cel Bizantin. Primele nuclee statale albaneze apar în sec. XII-XIV. Ele opun rezistență expansiunii Imp. Otoman, începând din l389 și culminând cu lupta lui Skanderbeg , rezistență îndelungată care este înfrântă după l478-79 prin căderea cetăților Krujie și Shkodier. A. devine o provincie a Imp. Ototnan pentru mai mult de patru secole. Se impune islamismul. Urmează răscoale antiotomane; în timpul primului război balcanic, Congresul Național Albanez (la Vlore) proclamă independența țării (28 nov. l9l2), care este recunoscută internațional. În l925 Adunarea Națională declară A. republică. În l928 primul-ministru Ahmed Zogu devine rege. În l939 Italia anexează A.; în l943 A. este ocupată de germani. După eliberarea terit. la 29 noiembrie l944, se instaurează dictatura comunistă. În l946 A .se proclamă republică populară, având strânse legături cu Iugoslava lui Tito până în l948, după care se apropie de URSS, ca model de edificare a socialismului (până în l96l, în urma refuzului de a renunța la cultul lui Stalin). În ’79-78 A. rupe relațiile cu China, datorită deosebirilor ideologice (acuză Partidul Comunist Chinez de revizionism) se izolează, considerându-se singura țară care nu se abate de la marxism-leninism. Până în l985 A. este condusă de Enver Hoja, care impune o dictatură sui-generis, aducând A. în starea de cea mai înapoiată țară a Europei. În l990, se impune multipartitismul. În l99l, A. își normalizează relațiile cu statele occidentale; au loc alegeri legislative libere. În l992 opoziția condusă de Sali Berisha câștigă alegerile legislative, devine președintele statului. Încep convulsii sociale, pe fondul sărăciei și al corupției. Pe fondul prăbușirii așa ziselor jocuri de întrajutorare și a contestării alegerilor organizate în l997, sub președinția lui Sali Berisha izbucnește un război civil de o extremă violență, aproape toată populația având arme de foc. Intervin trupe de menținere a păcii sub egida ONU. În l997 se țin noi alegeri legislative monitorizate internațional. Înving socialiștii. Proces de predare a armelor de foc de către populație.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Legii cu privire la Principalele Prevederi Constituționale ale Adunării Poporului din l99l. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Adunarea Poporului; cea executivă de Consiliul de Miniștri numit de Adunarea Poporului. Instituții în curs de constituire. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Harta:ALBANIA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 9:18 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum