ANGOLA

In jos

ANGOLA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 3:45 pm

Angola
Denumirea oficială: Republica Populară Angola
Capitala: Luanda (1,3 mil. loc.)
Limba oficială: portugheza
Suprafața: 1.246.700 km2
Locuitori: 10 mil. (8 loc./ km2)
Religia: creștinism, animism 10% Moneda: kwanza
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 11 noiembrie

Geografia:A. este așezată în SV Africii, pe coasta Atlanticului, la S de fluviul Congo. Limite: Namibia (Africa de Sud-Vest, la S), Zairul (N și NE), Zambia (E).

G. fizică: A. este formată dintr-un platou înalt (peste 1.000 m). Pe coastă, se întinde o câmpie lagunară, în S; unde precipitațiile ajung la 108 mm/an. În N, câmpia este lată de 240 km, apoi se îngustează. Deasupra podișului sunt înălțimi singuratice, muntele Moco având peste 2.600 m alt. Apele sunt bogate cantitativ și repezi, cu căderi de la înălțimi mari, izvor important de energie hidroelectrică mai ales în preajma capitalei Luanda și a orașului Matala. Râurile: Cwanza, Cuanga, Cuando, Cuene, Cuito, cu excepția cursului inferior al Cwanzei, nu sunt navigabile.

Clima: tropicală, în zona platourilor, climat uscat și foarte uscat pe câmpia de coastă.

Floră și faună: Pe platouri se întinde savana și cresc păduri tropicale. Fauna este felurită; multe specii de păsări, maimuțe, șacali, lei, elefanți și rinoceri. Mari parcuri naționale, adevărate rezervații: Quiama în V, Iona în SV, Cameia în E, Mupa în S.

Populația
: 98% negri bantu, restul mulatri, albi. Rata natalității, 47,5‰ a mortalității 20,2‰. Populație urbană 31,5%. Densitatea maximă este în zona centrală, de-a lungul căii de comunicație cu Zairul, de la Lobito la Atlantic, prin Huambo (Nova Lisboa), care împarte țara în două părți aprox. egale. Aici densitatea este de 3-5 ori mai mare decât în medie pe km2. Populația este ocupată în agric., cu precădere în cultura cafelei, principala bogăție.

Resurse și economie: Res. variate și importante. În afara pământului fertil, a pajiștilor bogate, pentru pășunat, există zăcăminte de petrol și de diamante, care constituie 95% din export. Producție de energie electrică bazată pe hidro energie; ind. lemnului, a mineritului, a făinii de pește. Prod. de cafea, cea mai importantă pe ansamblul econ., a scăzut de câteva zeci de ori, în urma conflictelor armate de după 1975-1976 și în urma naționalizării marilor companii particulare când, după model marxist, s-a început construirea socialismului. Alte res.: trestie de zahăr, nuci de cocos (pentru ulei), porumb; bovine, ovine, porcine. Transporturile: Aeroporturi: la Luanda, Lobito și Namibe, pe coastă; la Huambo. O importantă rețea de căi ferate, care legau Angola de Zambia și Zimbabwe, este astăzi aproape distrusă.

Orașe: Huambo, Matala, în interior, Lobito, Namibe, pe coastă, Benguela, lângă Atlantic.

Istoria: țara a fost locuită din neolitic; în primul mileniu d. Hr., năvălesc negrii bantu, azi majoritari. În sec, al XV-lea ia numele de Ndongo, după dinastia Ngola. În 1484, portughezul Diego Ciro descoperă Angola; între 1580-1625 lupte între portughezi și Ndongo. Se face comerț de tip colonial între Portugalia și Ndongo. Între 1877-1879, Serpa Pinto explorează interiorul. Între 1889-1901, se fixează, prin tratat, granițele țării. Între 1899-1911, sclavajul se înlocuiește cu anumite corvezi obligatorii. În 1955, Angola primește statutul de provincie portugheză. În 1961, Luanda conduce lupta de eliberare, dar mișcarea națională se divizează. În 1975, Angola devine independentă, dar izbucnește războiul civil. Mișcarea pentru Eliberarea Angolei (MPLA), susținută armat de Cuba, se impune, dar nu-i învinge definitiv pe rebelii din sud, reprezentați de Uniunea Națională pentru Independența Totală (UNITA) și încurajați de Africa de Sud. În 1988, se încheie un acord între Angola, Africa de Sud și Cuba; urmează încetarea focului în nordul Namibiei și în sudul Angolei. Până în 2991, trupele cubaneze și sud-africane se retrag. Se instalează multipartitismul. În 1991, după 16 ani de război civil, MPLA și UNITA încheie un tratat de pace, la Lisabona, fără fiind distrusă, iar pierderile de vieți omenești depășind o jumătate de milion. În 1992, primele alegeri legislative libere, sub supraveghere ONU, aduc la putere MPLA, dar refuzul UNITA de a accepta rezultatul scrutinului face să reînceapă războiul civil țara va fi nevoită să facă față unei situații economice catastrofale, agravată de secetă și foamete.

Statul: este republică prezindențială, prin Constituția din 1975. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Adunarea Națională a Poporului; cea executivă de un cabinet numit de președinte. Multipartitism.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Harta:ANGOLA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 9:26 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum