ARMENIA

In jos

ARMENIA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 4:20 pm

Armenia
Denumirea oficială: Republica Armenia
Capitala: Erevan (1 mil. loc.)
Limba oficială: armeană
Suprafața: 29.800 km2
Locuitori: 3,6 mil. armeni (122 loc./km2)
Religia: creștinism (biserica armeană); islamism
Moneda: dram
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 23 august

Geografia
: A. este așezată în V. Asiei, la SE de M. Neagră și la V de M. Caspică. Limite: Georgia (N), Azerbaidjan (E), Iran (S), Turcia (V).

G. fizică
: A. este formată din masive muntoase; pe Podișul înalt al Armeniei se află platouri și culmi vulcanice (alt. max.: masivul Aragat, 4090 m). Important nod de încrețire a pământului din SV Asiei și din reg. munților Caucazul Mic. Între culmile munților se întind depresiuni și văi unde se concentrează populația. Râul Araks (la granița cu Turcia) scaldă depresiunea Ararat (alt. cca. 850 m); cea mai mare parte dintre ele sunt râuri cu potențial energetic mare. Lacuri montane: Sevan la alt. de 1900 m.

Clima: este subtropical-uscată în văile și depresiunile joase. Precipitațiile sunt sărace, mai ales în depresiuni 250-400 mm/an. În zona mai înaltă precipitațiile sunt mai bogate 700-1000 mm/an.

Flora și fauna
: Zona de munte este împădurită aprox. 30%. În rest, vegetația predominant ierboasă, xerofită (în depresiuni). Fauna: șacali, râși, leoparzi, mufloni, lupi, vulpi, urși.

Populația: este omogenă: 94% armeni; azeri, kurzi, ruși, ucrainieni. Densitatea maximă în NV, în jurul cap. Erevan. Rata natalității: 18‰; a mortalității: 6,4‰. Pop. urbană: 69%.

Resurse și economie: Lipsită de ieșire la mare, A. suferă de această enclavare. Resurse minerale: cupru, bauxită, molibden, zinc, bazalt, granit, marmură. Ind. este direcționată spre metalurgia neferoasă, construcții de mașini; ind. chimică, textilă. Se cultivă cereale, bumbac, tutun, sfeclă de zahăr; viticultură, pomicultură.

Transporturi și comunicații: Transporturile se fac dificil, datorită reliefului; căile de comunicație sunt racordate la cele ale Georgiei și Azerbaidjanului. Orașe: Karaklis, Kumairi (fost Leninakan).

Istoria: Regatul Urartu a înflorit între sec. IX și VII î. Hr. și pe teritoriul său s-au succedat: mezi, persani, romani, arabi, turci otomani (din 1524). A fost primul staf care a adoptat religia creștină, la sfârșitul sec. III, devenind din secolul V centrul monofiziților. În 640 invazia arabă. 885-1079 dinastia Bagratizilor aduce țării prosperitate. Sec. X-XIV înflorirea școlilor de pictură și arhitectură. Dublă presiune: bizantină și islamică. Începutul sec. XI-XV Armenia Mare e răscolită de invazia turcilor selgiucizi și mongolilor. 1080-1375: Armenia Mică, fondată în Cilicia de Ruben se ridică sub semnul Crucii împotriva islamismului; țara e răpusă de mameluci. Armenia Mare (reg. Caucaz) este pustiită de mongoli (1236) și de Tamerlan (1385-87), apoi supusă de Persia. Sec. XIV-XVII: otomanii supun întreaga A. cu excepția unor regiuni ocupate de Persia. În 1813-28 rușii cuceresc A. orientală. În 1915,guvernul junilor turci comite genocidul împotriva armenilor (1,5 mil. de victime). În 1918 A. este proclamată republică independentă. În 1920 Aliații se pronunță pentru o Armenie Mare, dar armata lui Kemal și Armata Roșie atacă A. Încolțită, A. se proclamă Republică Sovietică, integrată Federației transcaucaziene (1922); apoi devine parte a URSS-ului. În 1936, este una din republicile unionale ale URSS. În 1988 A. revendică Karabakh-ul de Sus. Guvernul URSS și Azerbaidjanul se opun. În 1990, primele alegeri libere. Se adoptă denumirea de Republica Armenia. În 1991, Sovietul Suprem proclamă independența țării: aderă la CSI.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției intrate în vigoare în 1991. Stat membru al CSI. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Consiliul Suprem; cea executivă de Consiliul de Miniștri, rezultat în urma alegerilor legislative. Instituțiile în curs de constituire. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Harta:ARMENIA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 23, 2008 8:18 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum