AUSTRALIA

In jos

AUSTRALIA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 16, 2008 4:24 pm

Australia
Denumirea oficială: Uniunea Australiană
Capitala: Canberra (310.000 loc.)
Limba oficială: engleza
Suprafața: 7,7 mil. km2
Locuitori: 17,8 mil. (1 loc./km2)
Religia: protestantism 15%, catolicism 6% ortodoxism, islamism, budism
Moneda: dolarul australian
Forma de guvernământ: monarhie constituțională
Ziua națională: 26 ianuarie

Geografie: A. este așezată în emisfera australă și cuprinde continentul omonim. Limite: N și E, Oc. Pacific, V și S, Oc. Indian la S, Ins. Tasmania.

G. fizică: A. este o țară în mare parte deșertică. Relieful se caracterizează prin existența câmpiilor și a podișurilor. În E, de-a lungul țărmului, pe o lungime de 3400 km, se întinde Cordiliera Australiană (Great Dividing Range, vf. Kosciusko, 2230 m alt. max.). Aproape jumătate din A. este cuprinsă de Marele Podiș Vestic (Great Western Plateau) format dintr-o serie de podișuri mai puțin înalte (cca. 500 m) și câteva lanțuri muntoase între 1200-1500 m alt. Darling Range (SV); Hainersley Range (1226 m) ș.a. Câmpiile strâmte se întind de-a lungul coastei estice și în colțul de sud-vest. Cea mai extinsă este câmpia Nullarbor, situată la N de Marele Golf Australian. În jumătatea vestică sunt deșerturile Gibson (în centru), Marele Deșert de N și V (NV) și Marele Deșert Victoria (S). Apele: fl. Murray (2570 km). Zona depresionară cea mai joasă este în jurul Lacului Eyre, cu o alt. minimă de 12 m. Cele mai mai lacuri sunt lacurile sărate din centru: Lacul Eyre, Lacul Torrens. Marea Barieră de Corali se întinde pe 1930 km, 15-150 km de coasta estică.

Clima: 39% din Australia se află la tropice. Multe întinderi din N sunt bântuite de musoni și uneori de uragane devastatoare (Orașul Darwin a fost distrus în 1474, apoi reconstruit). Anotimpul umed ține din ianuarie-aprilie. În SE, clima este temperată, cu nuanțe oceanice în ins. Tasmania. Precipitațiile sunt de-a lungul coastei de 750-1500 mm/an, dar cea mai mare parte a Australiei primește mai puțin de 750 mm/an.

Floră și faună: Vegetație specială, pe care nu o mai întâlnim în alte părți ale globului. Există peste 12000 de specii vegetale caracteristice Australiei, prezervate în peste 200 de parcuri naționale și rezervații pentru floră și faună. Deșertul este și el păstrător de vestigii: Ayers Rock, monoliți de 300 m înălțime). Fauna extrem de prețioasă prin speciile „fosile" care viețuiesc (marsupialele): cangurul, ornitorincul, opossumul, koala, echidna, casoarul.

Populația: este formată în majoritate din britanici și irlandezi, cu o mică minoritate a altor europeni; chinezi, vietnamezi, cca. 200.000 de aborigeni, jumătate metisați. A. este continentul cu densitatea cea mai slabă. Concentrarea max. în E și SE, în zonele litorale, unde s-au format primele nuclee urbane ale emigranților din secolele trecute. Slab populată partea central-estică (Deșertul Simpson) și zonele deșertice din jumătatea de V a A. și N țării. Anual imigrează în A. cca. 150.000 persoane. Rata natalității 4,2‰; a mortalității 7,4‰. Pop: urbană: 85%.

Resurse și economie
: Industria prelucrătoare este diversificată. Resurse bogate: bauxită {locul I pe plan mondial la producție); min. de fier (printre primele locuri din lume), huilă, plumb, zinc, cupru, argint, mangan, nichel, aur; uraniu și petrol (produse energetice). Siderurgie, metalurgie, aluminiu, ind. alimentară, constr. de nave, textilă, de mase plastice, chimică, de vehicule, de avioane. Agricultura (5% din pop. activă) este competitivă (mecanizată și pe mari suprafețe) (se folosesc irigațiile în zonele aride). A. are o mare prod. de cereale și trestie de zahăr. Creșterea animalelor: bovine și ovine (locul I pe glob). Exportă: lână, cereale, carne, zahăr, fructe, piei, unt. Importă: produse petroliere, produse chimice, hârtie. Turismul este foarte dezvoltat.

Transporturi și comunicații
: căi ferate, vehicule, flotă comercială. Aeroporturi la: Sydney, Melbourne, Brisbane, Berth, Darwin.

Orașe: porturi: Sydney, Newcastle, Adelaide, Melbourne; Brisbane, Pert. Există 14 Universități; cea mai veche fiind Sydney (1850) și Melbourne (1853).

Istoria
: Urme de locuire de acum 40.000 de ani, când trăiau pe terit. A. populații numite „australoide”. Începând din sec. XVII navigatorii spanioli, portughezi și olandezi își fac apariția și explorează coasta de N și V a A. În 1643, Abel Tasman descoperă ins. care din 1853 îi va purta numele. În 1770, James Cook atinge coasta răsăriteană și declară A. colonie britanică. Începând cu 1788, ia naștere imigrația puternică engleză; 1823: primii englezi debarcă în Portul Jackson (Sydney) constituind nucleul coloniei New South Wales; 1825: Tasmania; 1838: Western Australia; 1842: South Australia; 1851: Victoria; 1859: Queensland, care își obțin repede o largă autonomie internă, având guverne proprii, care răspund în fața parlamentelor. Treptat, se face explorarea interiorului continental; descoperirea zăcămintelor de aur are ca urmare o imigrare masivă (se dezvoltă căile ferate; se exportă grâu). La 1.I.1901, cele 6 colonii se unesc formând Commonwealth-ul Australic, având statutul de dominion al Imp. Britanic. În 1906, colonia britanică Papua și terit. german Noua Guinee (1914) intră sub administrația A. În cele două războaie mondiale A. va fi alături de aliați; după război, A. va deveni o țară cu o ind. puternică și modernă și se afirmă ca partener privilegiat al SUA. Până în 1986 va avea legături specifice cu Coroana Britanică; prin semnarea la Camberra a „Legii asupra Australiei” de către regina Marii Britanii, ultimele legături legislative, executive și juridice sunt abolite. Regina rămâne nominal șef al statului, reprezentată de un guvernator general.

Statul: este monarhie constituțională, stat federal, conform constituției din 1901; șef al statului: regina Marii Britanii (reprezentată de un guvernator general. Puterea legislativă este exercitată de Parlamentul Federal - Senat - mandat pe șase ani și Camera Reprezentanților - mandat pe trei ani; puterea executivă este exercitată de guvernatorul general asistat de Consiliul Executiv. Primul ministru este responsabil în fața Camerei Reprezentanților, care numește miniștri.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: AUSTRALIA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Feb 23, 2008 8:20 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Drapelul Australiei

Mesaj  Vizitato la data de Dum Mar 16, 2008 8:35 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: AUSTRALIA

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum