CIPRU

In jos

CIPRU

Mesaj  Vizitato la data de Dum Feb 17, 2008 2:44 pm

Cipru
Denumirea oficială: Republica Cipru
Capitala: Nicosia (l60.000 loc.)
Limba oficială: greacă și turcă
Suprafața: 9.25l km2
Locuitori: 750.000 (8l loc./km2)
Religia: ortodoxism 79%, islamism l9%, catolicism
Moneda: lira cipriotă
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: l octombrie

Geografia: C. este un stat insular, așezat în bazinul de E al Mediteranei, la cca. 80 km S de țărmul Asiei Mici (Turcia).

G. fizică: Insula Cipru este una din cele mai mari din Mediterana. Este străbătută de la NV la SE de o depresiune, Câmpia Messaoria, între două lanțuri de munți: la N munții Kyrenia (alt. l000 m; vf. Akromandra, l0l9 m); în SV, munții Troodos (alt. l900 m; vf. Olimpus, l953 m). Ape mai importante: Pirias și Yalias (72 km). Din cauza tăierii pădurilor, iarna râurile se transformă în torente, iar vara seacă, formând lacuri mici.

Clima: este mediteraneană, cu o medie anuală de l9ºC. În depresiuni temp. minimă în februarie este de 5,5ºC, cu o medie maximă de l5ºC; în august, media anuală este de 20,5ºC și maxima de 35,5ºC. În timpul iernii, munții se acoperă de zăpadă pentru câteva săptămâni. Precipitații mai bogate în V munților Troodos (850-l000 mm/an), mai sărace în câmpia joasă Messaoria (360 mm/an).

Floră și faună: Pădurile (l7% din terit) au fost tăiate masiv, lăsând locul agric. și pășunatului. În SV, pe lanțul muntos, cresc păduri întinse de pin negru, pin de Alep, cedri și chiparoși.

Populația: formată din greci și turci, la care se adaugă un foarte mic procent de armeni și alte naționalități. Majoritatea populației lucrează în industria manufacturieră, servicii, comerț. În câmpia Messaoria concentrarea pop. este mai mare, chiar dacă în l974 mulți greci s-au refugiat. Rata natalității: l6,3‰; a mortalității: 7,2‰. Pop. urbană: 54%.

Resurse și economie: Deși econ. C. a suferit datorită conflictului armat din l974 dintre etnia turcă și cea greacă, țara are o dinamică econ. susținută de turism (activitate hotelieră) și de activitatea bancară în care joacă un rol important în zonă, mai ales după declinul Libanului din ultimele decenii. Zona cipriotă greacă are un ritm de dezvoltare superior, bazat în special pe acordurile econ. cu CEE, conform cărora s-a dezvoltat viticultura, recolta de citrice (cca. 50% din pământul arabil) și a cartofilor, care datorită climei se recoltează timpuriu. Resurse: grâu, cartofi, viță de vie, vin, măsline, agrume (citrice), tutun, bumbac, lemn, ovine, caprine, asini, lână, lactate, puiet pește, bureți de mare; cupru (de unde vine și numele țării), pirite, crom, sulf, azbest, ciment.

Transporturi și comunicații: Are căi ferate, autovehicule, o flotă comercială foarte dezvoltată.

Orașe: Limasol (port), Famagusta, Larnaka (port), Kirenia, Morfou.

Istoria: Populat din mileniul al doilea î. Hr. de ahei (greci). Se cunoștea scrierea silabică cipro-minoică. Încă din antichitate, C. era o sursă de cupru accesibilă celor trei continente (Europa, Asia, Africa), ale căror interese au fost convergente în acest punct. Cipru a fost cucerit succesiv de: fenicieni, egipteni, hitiți, asirieni, perși, macedoneni (333 î. Hr.). A fost făcut provincie romană, a devenit parte componentă a Imp. Bizantin (395); atacat și cucerit de arabi (din sec. VII-X), cucerit de Richard I (Inimă de Leu) al Angliei, care l-a vândut familiei Lusignan, dinastie a Ierusalimului, în ll92; de venețieni (l489), de turci (l57l), cedat de aceștia Marii Britanii, spre administrare (l878); anexat de Marea Britanie (l9l4), devenit colonie a Coroanei în l925. Între l955-59 ciprioții greci luptă împotriva dominației britanice și cer unirea cu Grecia (Enosis). După semnarea tratatelor între Marea Britanie, Turcia și Grecia (puteri garante), în l960 se proclamă independența C. în cadrul Commonwealth-ului. Conflict între comunitatea greacă și turcă; ONU trimite în l964 trupe de menținere a păcii care continuă să existe și astăzi în C. În l974, lovitură de stat favorabilă Enosis-ului; trupe turcești debarcă în C. și ocupă l/3 din insula Cipru, partea de NE, proclamată unilateral, în l975, stat autonom și federal, iar din l985 denumită „Republica Turcă a Ciprului de Nord”. Tratativele internaționale continuă pentru unificarea politică a tării, dar în fapt C. este divizat în două state de sine stătătoare.

Statul: este republică prezidențială (membră în Commonwealth) conform Constituției din l960. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Camera Reprezentanților; cea executivă de Consiliul de Miniștri, numit și condus de președinte. Comunitatea turcă, în urma declarării unilaterale a „Republicii Turce a Ciprului de Nord”, are o Adunare Legislativă și un cabinet propriu. Multipartitism: partide cu caracter etnic (grecești și turce).


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Harta:CIPRU

Mesaj  Vizitato la data de Dum Mar 16, 2008 8:20 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum