CUBA

In jos

CUBA

Mesaj  Vizitato la data de Dum Feb 17, 2008 3:05 pm

Cuba
Denurnirea oficială: Republica Cuba
Capitala: Havana (2 mil. loc.)
Limba oficială: spaniola
Suprafața: 114.000 km2
Locuitori: 11,11 mil. (100 loc./km2)
Religia: catolicism 80%; protestantism 3%
Moneda: peso-ul cubanez
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 26 iulie

Geografie: C. este așezată în America Centrală insulară la 180 km la sud de Florida (74°8' și 84°57’ longit. vestică; 19°49' și 23°18' lat. nordică. Limite: G. Mexic (NV), M. Caraibelor (S), Oc. Atlantic (N și E).

G. fizică: Ins. C. are 3500 km de coastă. Țărmul este foarte fragmentat și cu multe insule de-a lungul său; cca. 1600; Isla de Pinos, 3061 km2. C. cuprinde cea mai mare ins. din arh. Antilelor; se caracterizează prin câmpii joase și platouri calcaroase, cu excepția sud-estului, cu masive din roci dure (Sierra Maestra cu Pico Turquino, 2000 m și Sierra del Cristal). În centru, Sierra Trinidad (1017 m alt/. max.); în vest, Sierra Organos (762 m, de natură calcaroasă. Coasta sudică este mlăștinoasă. Râuri scurte (cca. 200), cu debit mare (Cauto, 250 km).

Clima: este tropicală și subtropicală, cu cicloane puternice (dezastruoase). Precipitații: 1140 mm / an în interior și mai scăzute în E. Temp. medie anuală, în ianuarie și iulie: 22°C și 28°C în Havana. În E temp. este mai ridicată. Anotimpul ploios: primăvara ș i vara; cel uscat: toamna și iarna.

Floră și faună: Pădurile tropicale (de esență prețioasă) prezente numai în munți, cuprind 11% din terit.; pășunile (savană) 34%. Faună bogată în păsări, pești; animale specifice savanei și pădurii tropicale.

Populația: este formată dintr-un mozaic: albi, cca. 70%; metiși și mulatri 19%; negri. Concentrarea max. a pop. în zona reg. de NV (în Havana, cca. 20% din pop.) și în SV (reg. Manzanillo, Santiago de Cuba, Guantanamo). Rata natalității: 14,9‰; rata mortalității: 7‰. Rata pop. urbane: 76%.


Resurse și economie: Econ. socialistă, cu planificarea centralizată, bazată relativ pe monocultură (trestie de zahăr); 80% din exportul C. este zahărul; creșterea bovinelor pentru consum intern. Res. min.: nichel, mangan, crom, cupru. Ind. prelucrătoare: (tradiționale): zahăr și tutun; siderurgică, metalurgie neferoasă, chimică, textilă.

Transporturi și comunicații: rețea de căi ferate; căi rutiere care străbat de-a lungul țării; vehicule; flotă comercială. Aeroport la Havana. Orașe: Santiago de Cuba (port); Camaguey, Holguin, Guantanamo, Santa Clara, Bayamo, Manzamillo. Există Universitate la Havana.

Istoria: Locuită inițial de populații indiene (Arawak), C. este descoperită de Columb (1492) și devine colonie spaniolă (cuceritorul: Diego Velasquez). Sclavii negri îi vor înlocui pe indienii exterminați. Sec. XVIII o colonie bogată în plantații de tuțun. C. devine o mare producătoare de trestie de zahăr. În 1818 cubanezii obțin libertatea comerțului. Revoltele sclavilor negri. În 1868-78, 1895 conduc la intervenția SUA (războiul americano-spaniol, 1898); Spania e învinsă. (În 1880 sclavia este abolită). C. trece sub administrația SUA (un guvern militar american) până în 1902, când își proclamă independența. (În 1901, Constituția republicii; țara rămâne dependentă de SUA, care intervine succesiv pentru a se impune economic. Între 1925-33 țara este condusă de un dictator (Gerardo Machado) care este răsturnat pe cale armată. Între 1933-1944, generalul Batista, favorabil SUA, conduce C. (în 1940 devine președinte). În 1952, Batista suspendă Constituția. În 1953, după o rebeliune încheiată cu eșec, Fidel Castro este închis, apoi exilat. În 1956 F. Castro debarcă în Cuba și începe lupta de gherilă (din trupe eterogene) în Sierra Maestra. În 1959 Batista este răsturnat. F. Castro devine prim-ministru; duce o politică de naționalizare a firmelor nord-americane, ceea ce determină SUA să impună C. un embargou comercial. URSS susține noul regim. O tentativă anticastristă este respinsă. În 1960, C. este declarată Republică Populară. În 1962 criza cubaneză; ruperea relațiilor americano-cubaneze; datorită instalării rachetelor sovietice cu rază medie de acțiune în C. Hrusciov decide retragerea rachetelor. În 1976, prin noua Constituție, se instaurează rolul conducător în stat al P. Comunist. Castro monopolizează puterea; izolată, supusă unui regim socialist (econ. si politic), tot mai represiv, C. naționalizează comerțul particular, impune munca obligatorie, exerciții militare în școli etc. C. exportă revoluție în țările latino-americane și susține regimurile marxiste din Africa, unde participă armat (Angola, 1975), Etiopia (1977). În 1979 C. aderă la Mișcarea țărilor nealiniate (Conferința de la Havana). Multe valuri de emigranți cubanezi către Florida (SUA). După 1990, pierzând ajutorul URSS, C, este tot mai izolată pe scena internațională; regimul Castro adâncește criza soc-econ. și pol. a C.

Statul: este republică (regim socialist), conform Constituției din 1976. Puterea legislativă este exercitată de Adunarea Națională a Puterii Populare, iar între sesiunile ei, de Consiliul de Stat; cea executivă de Consiliul de Miniștri, condus de președintele Consiliului de Stat. Șeful Statului: președintele Consiliului de Stat: Fidel Castro, care este și președinte al Consiliului de Miniștri. Partid unic.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: CUBA

Mesaj  Vizitato la data de Sam Mar 15, 2008 8:13 pm


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum