LETONIA

In jos

LETONIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:18 pm

Letonia
Denumirea oficială: Republica Letonia
Capitala: Riga (900.000 loc.)
Limba oficială: letona
Suprafața: 64.000 km2
Locuitori: 2,53 mil. (40 loc./ km2)
Religia: protestantism 66%; ortodoxism; catolicism
Moneda: lats-ul
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 18 noiembrie

Geografie: L. este așezată în partea central-nordică a Europei, la M. Baltică. Limite: Estonia (N), Rusia (E), Belarus (SE), Lituania (S), M. Baltică (Golful Rigăi) la V.

G. fizică: L. are ieșire la Marea Baltică. Este o țară cu un relief de câmpie joasă (mai ales în V, pe țărm), sub 100 m; în SV mai înalt: Podișul Kursa; 185 m. În centrul țării sunt colinele Vidzeme (peste 300 m); în E colinele Latgale până în 300 m) presărate cu sute de lacuri, puțin adânci, cca.: 10 m. Rețeaua hidrografică este foarte densă; cu ape, ce au un curs scurt (peste 10.000); Daugara (357 km) și Gauja. Există 2000 de lacuri.

Clima: este temperată, cu influențe maritime mai ales în V. Precipitațiile sunt între 600-800 mm/an.

Floră și faună: Păduri de conifere 40% din terit.; în reg. mlăștinoase vegetație de turbărie. Faună diversă. Au fost aclimatizați zimbrul, ursul brun, castorul și ondatra (un mamifer rozător originar din America de Nord sau Castor de Canada).

Populația: este formată din letoni 52%; ruși (36%), bieloruși, ucrainieni, polonezi, lituanieni. Concentrarea pop. în reg. din jurul capitalei Riga. Rata natalității: 11,3‰; a mortalității: 13,4‰. Rata pop. urbane: 73%.

Resurse și economie: Economie dezvoltată, industrial-agrară, bazată pe resurse proprii: industria energetică bazată pe turbă; laminate, vehicule, motoare electrice, aparatură electrotehnică, îngrășăminte chimice, textile, tricotaje, materiale de construcții (roci de calcar, dolomită, gips), cherestea. Agric. se bazează pe creșterea animalelor (lapte, carne): bovine, porcine. Culturi: orz, secară, cartofi, plante furajere; silvicultură.

Transporturi și comunicații: căi ferate și transport maritim.

Orașe: Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Ventspils (port prin care intră petrolul exportat de Rusia).

Istoria: În mileniul II-I se stabilesc pe terit. L. triburile proto-baltice, la sudul celor ugaro-finice (Estonia, Finlanda). Limba oficială letonă este indo-europeană (grupul de limbi baltice). La sfârșitul sec. XIII și începutul sec: XV cavalerii teutoni stăpânesc L. ca parte a Livoniei; ordinul cavaleresc livonian îi creștinează pe băștinași. În 1201 este fondată Riga de către episcopul Albert al Livoniei. Oraș hanseatic, se dezvoltă în secolele ce urmează. Războiul Livoniei (1553-1583) și trecerea sub stăpânirea Poloniei a Curlandei. Conflictul suedezo-polonez se încheie în 1629 cu anexarea orașului Riga și a ducatului Pardangava de către Suedia. Războiul ruso-suedez 1700-1721; o parte din Letonia trece de la suedezi la ruși. În cea de a treia împărțire a Poloniei, ducatul Curlandei intră sub autoritatea Moscovei (1795). Sec. XIX mișcări de emancipare națională: Ocupată de germani în 1918 apoi eliberată, Consiliul Popular leton declară independența de stat a Letoniei. În același an, cu sprijinul Armatei Roșii rusești, Letonia se proclamă putere sovietică. În 1919 Riga este ocupată de trupe germane; război civil. În 1920 tratatul de pace letono-sovietic; în 1921 Letonia independentă devine membră a Ligii Națiunilor. În 1934 se impune o dictatură. Prin pactul Molotov-Ribbentrop (1939) Letonia este socotită zonă de influență sovietică și Stalin aduce aici trupe sovietice, se impune un nou guvern și este ales un nou parlament; se proclamă Republica Socialistă Sovietică Letonă care din 1940 este înglobată în URSS. În 1941 este ocupată de nemți; face parte din al treilea Reich; revine la URSS în 1944-1945. Cca. 30% din letonieni (represiune, emigrare) dispar din Letonia. În 1989 Partidul Comunist din Letonia renunță la monopolul puterii sub influența politicii de glasnosti a lui Gorbaciov. În 1990 Letonia adoptă declarația de independență a statului cu denumirea de Republica Letonia. Populația rusofonă se opune independenței. În 1991, prin plebiscit, majoritatea pop. se pronunță pentru independență; URSS și comunitatea internațională îi recunosc independența. Staționarea trupelor rusești pe teritoriul L., până în 1.994, prezența unei pop. rusofone de peste 30% care ridică probleme de conviețuire și de folosire a limbii materne, toate au făcut și fac dificilă tranziția spre o economie de piață și un stat de drept.

Statul: este republică parlamentară, conform Legii Constituționale din 1990. Puterea legislativă este exercitată de Consiliul Suprem ales pe 5 ani; cea executivă de Consiliul de Miniștri, numit de Consiliul Suprem. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum