LITUANIA

In jos

LITUANIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:23 pm

Lituania
Denumirea oficială: Republica Lituania
Capitala: Vilnius (600.000 loc.)
Limba oficială: lituaniana
Suprafața: 65.000 km2
Locuitori: 3,69 mil. (57 loc./km2)
Religia: catolicism, protestantism, ortodoxism
Moneda: litas-ul
Ziua națională: 16 februarie

Geografie: L. (sau Lietuva în lituaniană) este așezată în Europa Central-Estică, la M. Baltică. Limite: Letonia (N), Belarus (E si SE), Polonia, Rusia (SV), M. Baltică (V).

G. fizică: L. este așezată la M. Baltică (lungimea țărmului: cca. 100 km). Relieful este predominant de câmpie joasă, modelată de calota glaciară cuaternară, cu coline morenice (în V, colinele Zemaitija; în E și SE colinele Jnozapine) care nu depășesc 300 m alt. De-a lungul coastei Câmpia Pajurio a cărei lățime variază între 15-100 km și cu alt. sub 100 m. L. are o rețea hidografică bogată; cele mai importante ape fiind Nemanul/Nemunas (937 km), Neris, Venta. L. este o țară a lacurilor glaciare (cca. 3000), cele mai multe aflându-se în cuve glaciare: L. Tauragnas, 60 m adâncime, și Druksiai, cel mai întins (45 km2).

Clima: este temperată cu influențe maritime în V. Aici precipitațiile ating 935 mm/an.

Floră și faună: Vegetația forestieră acoperă 30% din terit.; predomină coniferele. Fauna este variată: mamifere, reptile, pești, cca. 306 de specii de păsări.

Populația: L. este cea mai populată dintre țările baltice. Pop. este formată în majoritate de lituanieni (80%); ruși 10%, bieloruși, ucrainieni, letoni, germani. Rata natalității: 13‰; a mortalității: 11,6‰. Rata pop. urbane: 71%.

Resurse și economie: L. are o economie industrial-agrară, fără resurse importante. Se exploatează turba, roci de construcție (calcar, argilă, dolomit, nisipuri). Are industrie grea: constr. de mașini, constr. de nave, de aparatură și echipament electrotehnic; ind. ușoară: textilă și îmbrăcăminte; ind. alimentară: produse lactate, conserve de carne, de pește. Alt. ind.: îmbrăcăminte, chimice, sticlărie, hârtie și artizanat; produse din chihlimbar. În agric. este specializată în creșterea animalelor: bovine, porcine. Se cultivă: cereale (orz, secară), cartofi, sfeclă de zahăr, plante textile, leguminoase.

Transporturi și comunicații: Rețea de căi ferate și rutieră. Flotă comercială. Din portul Klaipeda există o linie de ferry-boat către Germania și numeroase legături cu alte porturi străine.

Orașe: Kaunas, Klaipeda, Shiauliai, Paneveuzys; Palanga. Aeroport la Vilnius.

Istoria: În mileniul II-I se cristalizează triburile proto-baltice. În sec. V d. Hr., triburile slavo-baltice luptă împotriva invaziei scandinavilor. În 1240 Mindaugas unește terit. locuite de lituanieni și fondează Marele Ducat al Lituaniei. În sec. XIII-XIV Marele Ducat se luptă victorios cu cavalerii teutoni și livonieni și își întinde terit. asupra principatelor rusești din aud-est; învinge pe mongoli (Hoarda de Aur) în bătălia de la ,;Apele albastre". Marele duce Wladislaw II Jagiello devine rege al Poloniei (1386-1434)și unește cele două țări (uniune dinastică). L. se creștinează (rit catolic). Între 1401-1430, sub Vytautas (Vitola), L. se întinde de la M. Baltică la M. Neagră (înglobează terit. Poloniei, Ucrainei, Belorusiei și parțial al Rusiei). În bătălia de la Grunwald victoria asupra cavalerilor germani este decisivă. În 1569 L, semnează Uniunea de la Lublin, unindu-se ca stat cu Polonia în Rzeczpospolita Polska. În sec. XVIII cele trei mari puteri, Austria, Prusia și Rusia, împart L.; cea mai mare parte din Lituania este anexată de Rusia. Între 1915-1918 este ocupată de germani. În 1928 își proclamă independența; în 1920 Rusia i-o recunoaște; în 1921 L. este primită în Liga Națiunilor. În 1940, conform pactului secret Molotov-Ribbentrop din 1939, L. este anexată URSS, pe terit. ei se creează baze militare sovietice; Armata Roșie invadează Lituania și impune un nou guvern. În 1941-1944, Lituania este ocupată de germani și 200.000 de evrei sunt deportați în lagăre de exterminare. Între 1948-1949, rezistența lituanienilor la sovietizare este reprimată crunt; până în 1953 sunt deținuți în închisori sau deportați în Siberia 300.000 de lituanieni. O nouă mișcare de renaștere națională și reformistă ia naștere în perioada glasnostiului gorbaciovian (mișcarea Sajudis). În 1989, Sovietul Suprem de la Vilnius abolește monopolul partidului Comunist; ia naștere un sistem politic pluripartit. În 1990, noul parlament (Seimul) ales (format în majoritate din membrii mișcării Sajudis) proclamă independența și suveranitatea națională a L. Moscova nu recunoaște acest act și trece la sancțiuni. În urma plebiscitului din 1991, când 95% din pop. votează pentru independență, comunitatea internațională și URSS recunosc independența L. În 1992, partidele democratice rupte din fostul partid comunist câștigă alegerile legislative. În 1993, A. Brazaukas (fost lider al Partidului Comunist) este ales președinte al Republicii. Ultimele trupe rusești părăsesc teritoriul I.

Statul: este republică parlamentară, conform Legii Constituționale din 1990. Puterea legislativă este exercitată de Seim (Parlament) cu durata mandatului de 4 ani; cea executivă de Consiliul de Miniștri numit de Seim. Președintele este ales prin vot direct. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum