LUXEMBURG

In jos

LUXEMBURG

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:24 pm

Luxemburg
Denumirea oficială: Marele Ducat de Luxemburg
Capitala: Luxemburg Ville (74.000 loc.)
Limba oficială: franceza și luxemburgheza (un dialect german)
Suprafața: 2.586 km2
Locuitori: 410.000 (158 loc./ km2)
Religia: catolicism 95%; protestantism, mozaism
Moneda: francul luxemburghez
Forma de guvernământ: monarhie ereditară constituțională
Ziua națională 23 iunie

Geografie: L. este așezat în Europa de Vest. Limite: Belgia (V și N), Germania (E), Franța (S).

G. fizică: L. are două zone distincte de relief: în N munți erodați, cu aspect de podiș (Oesling) și cu văi adânci (Sur), reg. ce face parte din cea a Ardenilor, și în Ș, câmpia Gutland/Bon Peys, cca. 65% din terit., care continuă câmpia Lorenei (274 m alt.).

Clima: este temperată de tranziție către cea continentală. În N este mai aspră, în S, în Gutland, clima e mai dulce.

Floră și faună: Pădurile acoperă 33% din terit. Luxemburgului; păduri de foioase (în Oesling predomină stejarul și în Gutland fagul).

Populația: este formată din luxemburghezi și străini (cca. 20%): italieni, portughezi, francezi, germani. Concentrarea pop. în S și SV țării. Rata natalității: 12,5‰; a mortalității: 9,9‰. Rata pop. urbane: 89%.

Resurse și economie: L. are o economie dezvoltată, axată în ultima vreme pe operațiuni bancare, pe o extindere a serviciilor în general. Ind. siderurgică foarte dezvoltată, pe baza importului de materie primă (în deceniile trecute mai avea rezerve proprii de min. de fier). Agric. e bazată pe creșterea animalelor (bovine, porcine); culturi variate: cereale, pomi fructiferi, viță de vie, flori, tutun. Export: către partenerii din Benelux și țările CEE.

Transporturi și comunicații: căi ferate, căi rutiere, aeroport la Luxemburg Ville.

Orașe: Esch-sur-Alzette (SV), Differdange /Differdingen (SV), Dudelange/Diidelingen (S).

Istoria: În sec. X în jurul orașului și castelului familiei de Luxemburg se ridică un comitat care în 1354 devine ducat. În 1441 L. trece sub stăpânirea ducelui de Burgundia; în 1506 devine posesiune a Habsburgilor din Spania; 1659-1697 este ocupat de Franța. În 1714, prin tratatul de la Rastatt, Luxemburg este cedat Austriei. In 1795 este anexat de Franța: Congresul de la Viena (1815) ridică L. la rangul de Mare Ducat, legat de Dlanda printr-o uniune-personală, membru al Confederației Germanice. Partea occidentală a L. în 1831 este încadrată în Belgia; restul, sub suzeranitatea regelui Olandei. În 1867, tratatul de la Londra recunoaște independența L. și neutralitatea sa sub garanția marilor puteri. În 1912 este abrogată legea salică în L. și Marie-Adelaide devine mare ducesă. Între 1914-1918 L. este ocupat de germani. În 1919, marea ducesă Chariotte dă o Constituție democratică țării. În 1922, uniunea economică cu Belgia. Între 1940-1944, ocupația germană. În 1947 L. împreună cu Belgia și Olanda formează uniunea vamală, apoi econ. Benelux. Stat membru fondator a importante organizații europene și internaționale printre care: Consiliul Europei (1949), CEE (1957), NATO (1949), Uniunea Europei Occidentale (1955).

Statul: este monarhie constituțională, mare ducat ereditar, conform Constituției din 1968. Puterea legislativă este exercitată de marele duce și de Camera Deputaților (Parlament); mandat pe 5 ani. Puterea executivă este exercitată de un cabinet format ca rezultat al alegerilor legislative. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum