MALAWI

In jos

MALAWI

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:28 pm

Malawi
Denumirea oficială: Republica Malawi
Capitala: Lilongwe (cea veche: Zomba 234.000 loc.)
Limba oficială: engleza; vorbite: dialecte bantu
Suprafața: 118.000 km2
Locuitori: 11,37 mil. (96 loc./km2)
Religia: animism 43%, creștinism 42%, islamism 15%
Moneda: kwacha
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 6 iulie

Geografia: M. este așezată în Africa sud-estică, la V de Lacul Malawi. Nu are ieșire la mare. Limite: Tanzania (N și NE), Mozambic (E, SE și SV), Zambia (V).

G. Fizică: Teritoriul este predominat de podișuri înalte, despărțite de văi fertile. Cei mai importanți munți: Nkonde (1800-2110 m, NV), Nyika (2432 m}, Angoniland (1500-1800 m), amândoi la V de Lacul Malawi (Nyassa). Masivul Mlanje (3000 m) este cel mai înalt, în extremul SE. Mt. Shire (2120 m), între lacurile Chilwa și râul Shire, la SE. Țara este traversată de la un cap la altul de marea depresiune Rift Valley (fosă tectonică), ocupată în mare parte de Lacul Malawi (30800 km2, adică o șesime din suprafața totală a țării. Situat la 471 m peste nivelul mării, cu o adâncime de 2580 m, lacul primește apele din podiș, printre care, importante: Rukuru (200 km) și Bua (180 km), care se îndreaptă spre S, în Shire, care se varsă în Zambezi. Lacul Malawi are torente, porturi, plăji nisipoase; insula Sikoma. Multe lacuri în S.

Clima: este subtropicală, cu variații: caldă în valea râului Shire; unde temperatura atinge 46,5ºC în octombrie și noiembrie; temperatură mai scăzută pe podiș, mai umedă pe coasta Lacului Malawi, unde nu urcă peste 35°C; temperată în preajma altitudinii de 900 m. Climă uscată, din mai până în septembrie; primele ploi apar la jumătatea lui Octombrie și durează până la sfârșitul lui decembrie; către martie începe perioada marilor ploi. Precipitațiile sunt de 1270 mm/an pe podișuri și 890 mm/an în câmpia joasă. Floră și faună: în munți, păduri, 19% din terit. (tek, cedru, mahon); numeroase savane. Fauna bogată.

Populația: negri bantu (malawi, niaja, nguru, yao, angoni, manualombe, chewa), asiatici, europeni. Concentrația maximă în S, în jurul fostei capitale Zomba, și pe malul Lacului Malawi. Cca. 40% din populația activă ocupată în agricultură și cu creșterea animalelor, 10% în industrie, 5% în minerit. Rata natalității: 47,4‰; mortalitatea: 20‰. Populația urbană 13%.

Resurse și economie: sorg (aliment de bază), porumb, mei, orez, manioc, arahide de pământ, ceai, batate; bumbac, tutun, lemn (tek, mahon, cedru), trestie de zahăr; caprine, bovine; produse alimentare; hidroenergie. Export: tutun, ceai, arahide, bumbac, piei, lemn; cărbune, bauxită. Economie slab dezvoltată și din cauza lipsei ieșirii la mare.

Transporturi și comunicații: autovehicule, căi ferate. Orașe: Zomba (SE), Blantyre-I,imbe (SV), Lilongwe (Lilonkle) V.

Istoria: Portughezul Gaspar Boccaro a fost primul european care a descoperit teritoriul; urmează misionarii iezuiți. Livingstone descoperă lacul Malawit în 1859. În 1889 este ocupat de englezi; în 1891 devine protectorat britanic. Din 1917 se numește Nyassaland. Din 1953 face parte din Federația Rhodesia și Nyassaland, având autonomie administrativă. În 1963 federația se desființează, iar în 1964 obține independența, numindu-se Malawi. Are statut de dominion britanic. În 1966 se proclamă republică. Din 1971 are un președinte pe viață; partid unic. În 1993, sub presiunea internă socială și economică, dar și internațională, președintele organizează un referendum asupra introducerii multipartitismului, care este aprobat; președinția pe viață este abrogată.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1966. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet numit și condus de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum