MALAYSIA

In jos

MALAYSIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:29 pm

Malaysia
Denumirea oficială: Malaysia
Capitala: Kuala Lumpur (1,2 mil.)
Limba oficială: malaeza
Suprafața: 330.000 km2
Locuitori: 20;58 mil. (62 loc./ km2)
Religia: islamism (cca. 55%); hinduism
Moneda: dolarul malaezian
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua națională: 31 august

Geografie: M. este așezată în Asia de, Sud-Est, cuprinzând Pen Malacca (Malaya) și N Insulei Kalimantan (Borneo): Sarawakul și Sabah-ul. Limite: Thailanda, Brunei (N), M. Chinei de Sud (E), Indonezia, Singapore (S), M. Andaman (V).

G. fizică: Pen. Malacca este punctul cel mai sudic al Asiei de Sud-Est, despărțită de continent prin istmul Kra, între Oc. Indian și Marea Chinei de Sud. Este despărțită de ins. Sumatera prin Strâmtoarea Malacca; de ins. Kalimantan prin Marea Chinei de Sud. Terit. continental al Malaysiei este format din două câmpii de coastă între care se întind lanțuri de munți care ating 2.218 m alt. (Guong Korbu și Guong Tahan) din care coboară râuri cu un debit bogat. Partea insulară, dominată de munți înalți de cca. 4.090 m (vf. Kinabalu) în terit. Sabah; înălțimi mai mici și o câmpie litorală pe terit. Sarawak. Cursurile de apă sunt scurte, cu debit mare.

Clima: este ecuatorial-oceanică: anotimpul ploilor se manifestă între octombrie și martie, în V peninsulei și în zonâ ins. Kalimantan. Temp. medie anuală este de 25°C-27°C. Precipitațiile depășesc 2.000 mm/an.

Floră și faună: foarte bogate. 75% din terit. este acoperit de păduri tropicale: junglă. Arbori cu lemn prețios (teck, santal), arbori de cauciuc; faună variată și bogată cu numeroase zone ocrotite.

Populația: este formată din 60% malaezi; 30% chinezi; 10% indieni. Concentrarea max. a pop. în câmpia de pe coasta vestică a pen.; în terit. Sabah și Sarawak densitatea crește numai în zona de coastă, în rest sub 10 loc./km2. Rata natalității: 25,2‰; a mortalității: 4,8‰. Pop. urbană: 53%.

Resurse și economie: Economia impune țara printre cele mâi dezvoltate din Asia, M, având o agricultură foarte competitivă, ind. diversificată, servicii. M. ocupă locul I în lume la producția de hevea (cauciuc natural) și la uleiul de palmier. Cultivă: orez, nuci, ceai, copra, ananas, piper, guttapercă, lemn (teck). Creșterea animalelor: porcine. Resurse minerale: minereu de fier, petrol, cărbune, bauxită, wolfram, aur. Industria alimentară, șantiere navale. Transporturi și comunicații: căi ferate, autovehicule, flotă comercială.

Orașe: (continentale): Ipoh (centru), Penang / George Town (V), Trengganu (E), Kota Baharu (E).

Istoria: Din sec. VIII-XIV, regate indianizate în pen. Malaysia, dominate succesiv de suverani din Sumatera, Java și Siam. În 1419 prințul de Malacca se convertește la islam și își ia titlul de sultan. În 1511 portughezii cuceresc Malacca. În 1641 olandezii îi înlătură pe portughezi. În 1795, ocupația britanică; în 1819 se fondează Singapore. În 1826, prin „Straits Settlements” sunt reunite Singapore, Penang și Malacca și devin colonie britanică în 1867. Între 1867-1914 administrația britanică se întinde asupra tuturor sultanatelor malaeze. Între 1942-1945 Japonia ocupă peninsula. În 1946, Marea Britanie creează Uniunea Malaeză ce devine în 1984 Federația Malaeză, În 1957 Federația Malaeză accede la independență în cadrul Commonwealth-ului. În 1963; Federația Malaeză. regrupează M. continentală, Singapore, Sarazvak și Sabah în N ins. Kalimantan (ultimele trei colonii britanice până atunci). Între 1963-1966 Indonezia duce o luptă surdă contra M. În 1965 Singapore se retrage din Federație. După 1970 M. este tulburată de conflicte între malaezi și comunitatea chineză; insurecția comunistă; refugiați din Cambodgia și din Vietnam (mnai ales după 1979). Malaysia duce o politică de deschidere către investiții străine, se instaurează o stabilitate politică de durată (chiar dacă mai izbucnesc unele ciocniri interetnice), care favorizează dezvoltarea economică.

Statul: este monarhie constituțională, stat federal (federație de sultanate), conform Constituției intrate în vigoare în 1957 și amendată în 1974. Regele este ales la fiecare 5 ani de cei 9 sultani ai statelor componente. Membră în Commonwealth. Puterea legislativă este exercitată de Parlament (Senat și Camera Reprezentanților); cea executivă de un cabinet numit de rege în urma alegerilor legislative. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum