MALI

In jos

MALI

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:31 pm

Mali
Denumirea oficială: Republica Mali
Capitala: Bamako (740.000 loc.)
Limba oficială: franceza; limbi vorbite: dialecte sudaneze
Suprafața: 1.240.000 km2
Locuitori: 11,13 mil. (9 loc./ km2)
Religia: islamism 85%, animism 10%, catolicism
Moneda: francul CFA
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 22 septembrie

Geografia: M. este așezată în Africa de vest (vechiul Sudan francez). Limite: Algeria (N și NE), Niger (E), Volta Superioară, Coasta de Fildeș și Guineea (S), Senegal și Mauritania (V). Nu are ieșire la mare.

G. Fizică: Relieful este de câmpie (230-360 m), cu excepția Masivului Adrar Ifora (600-760 m) în NE și a platoului Bandiagara, pe cursul mediu al Nigerului. Nordul este deșertic, întâlnindu-se cu Sahara, centrul (Sahelul) este un sol arid, în S, prelungire a Masivului Foufa Djalon din Guineea. Nigerul (4160 km în total) intră în M. prin granița cu Guineea, la SV și se îndreaptă spre E; este navigabil. În V este cursul superior al Senegalului (pe un scurt parcurs). Abundă lacurile.

Clima: este deșertică și semideșertică în N, sub influența Saharei, și tropicală spre S, cu un anotimp uscat și unul ploios. Temperatura este în jur de 22°C, în ianuarie, și 35°C, în mai. Precipitațiile, 200 mm/an în N, 200-640 mm/an în Sahel, 640-1650 mm/an în S.

Floră și faună: Lipsa vegetației în zona deșertică sau vegetație săracă; specific în peisaj baobabul. Faună foarte bogată: maimuțe, cămile. Păduri și culturi agricole; baraj pe Niger, irigații. Parc național în SV.

Populația: este formată din negri, în majoritate sudanezi (bambara, songhai), arabi, berberi, tuaregi (nomazi albi). Concentrație mare pe văile celor două fluvii. Mai mult de 80% din pop. activă ocupată în agricultură. Rata natalității: 48‰, mortalitatea: 17‰. Populația urbană: 26%.

Resurse și economie: mei, sorg, orez, arahide, curmale, bumbac; ovine, caprine, bovine, cămile, peș te; aur, diamante, fier, mangan, bauxită; sare. Export: bumbac, arahide, orez, pește sărat. Anii secetoși au afectat grav economia. Creșterea caprinelor un rol activ în deșertificarea unor terenuri rămase fără arbuști.

Transporturi și comunicații: autovehicule, căi ferate, transport fluvial. Aeroport Ia Bamako.

Orașe: Segou, Mopti, Gao, Kayes, Tombuctu.

Istoria : În sec. VII-XVI, teritoriul este leagănul marilor imperii: Niger, Ghana și Mali, apoi Gao, cu capitala Tombuctu. În sec. X-XI, islamizarea populației. În sec. XVII-XIX, diverse puteri se succed celei marocane. Din 1857, francezii ocupă țara. În 1904 M. face parte din colonia Senegal-Nigerul Superior, în cadrul Africii Occidentale franceze, care în 1920 devine Sudanul francez. În 1958 se proclamă republică; împreună cu Senegalul, formează în 1959 Federația Mali, care se dizolvă în 1960. Sudanul francez devine Republica Mali, suverană și independentă, condusă de un președinte. În 1968, lovitură de stat. În 1991, un guvern de tranziție (regim civil și militar). În 1992, alegeri parlamentare și prezidențiale. Regim pluripartit.

Statul: este republică prezidențială, conform Constituției din 1992. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Consiliul de Reconciliere Națională; cea executivă de președinte și de un cabinet numit de președinte. Pluripartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum