MALTA

In jos

MALTA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:32 pm

Malta
Denumirea oficială: Republica Malta
Capitala: La Valletta (9.200 loc.)
Limba oficială: engleza și malteza
Suprafața: 316 km
Locuitori: 368.000 (1.165 loc./km2)
Religia: catolicism
Moneda: lira malteză
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 13 decembrie

Geografie: M. este un stat insular, situat în M. Mediterană, la 90 km de Sicilia și 290 km de țărmul Africii. Ins. Malta: 246 km2; Gozo: 67 km2; Comino: 28km2.

G. fizică: M: este un pod. calcaros străbătut de văi orientate de la SV la NE. Altitudinea sub 250 m. În arhipelagul maltez sunt cuprinse și ins. Gozo și Comino.

Clima: este mediteraneană, cu veri uscate și calde și cu ierni blânde și ploioase; temp. medie anuală în ianuarie este de 14°C, în iulie 27°C. Precipitațiile: 510 mm/an.

Floră și faună: Ins. are un spațiu restrâns față de populație; vegetația naturală a dispărut în favoarea plantelor de cultură specifice climatului mediteranean. Fauna: păsări; o escală a păsărilor migratoare în drum spre Africa.

Populația: maltezi 96%; britanici: Peste 90% din pop. locuiește în insula principală, unde densitatea este foarte mare; în celelalte este de 3 ori mai mic. 25 % din pop. activă este ocupată în ind.: 2,3 % în agric. Rata natalității: 13,9‰; a mortalității: 8‰. Rata pop. urbane: 89%.

Resurse și economie: Malta are o ind. activă datorită investițiilor străine: constr. de nave, asamblări vehicule, electronică, textile și confecții; conservarea peștilor. Malta este o importantă bază navală. Nu are resurse minerale. Agric. nu asigură consumul intern. Cultivă: cereale, flori, citrice, legume, cartofi. Exportă în Europa trufandale leguminoase, textile, vin, mănuși. Importă: metale, alimente, aparate electrice. Creșterea animalelor: capre, oi, vite, porci. Este dezvoltat turismul.

Transporturi și comunicații: M. nu are căi ferate; autovehicule. Flotă comercială. Aeroport la La Valletta.

Orașe: Birkirkara, Qormi, Hamrun, Zabar. Are universitate din 1769.

Istoria: Insula a fost succesiv stăpânită de: fenicieni, greci, romani (218-395 d. Hr.). Conform tradiției, a fost convertită la creștinism de Sf. Pavel (Paul). În 870 d. Hr. este cucerită de arabi (sarazini) care au fost alungați în 1090 de normanzii care stăpâneau Sicilia. Este anexată Sicilia. În 1283 trece sub stăpânire aragoneză. Din 1530 este dată de Carol Quintul Ordinului Cavalerilor ioaniți (care devin astfel Ordinul Cavalerilor de Malta), care o au în posesiune până în 1789. M. devine colonie engleză (Congresul de la Viena, 1814); devine o bază navală britanică de primă importanță în M. Mediterană. Va fi folosită și ca bază aeronavală de primă importanță în cel de al doilea război mondial. În 1946 dobândește autonomie internă; în 1964 își proclamă independența în cadrul Commnonwealthului. La 13 decembrie 1974 ia numele de Republica Malta. În 1990 aderă la CEE.

Statul: este republică parlamentară, conform Constituției din 1964, amendată în 1974. Puterea legislativă este exercitată de Camera Reprezentanților (mandat pe 5 ani); cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Cameră. Membru în Commonwealth. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum