MAROC

In jos

MAROC

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:36 pm

Maroc
Denumirea oficială: Regatul Maroc
Capitala: Rabat (1,28 mil. loc.)
Limba oficială: araba; folosită în paralel: franceza; vorbită: berbera
Suprafața: 710.000 km2
Locuitori: 28 mil. (39 loc./km2)
Religia: islamism 99%, catolicism
Moneda: dirham
Forma de guvernământ: regat
Ziua națională: 3 martie .

Geografia: M. este așezată în extremitatea nord-vestică a Africii. Limite: Marea Mediterană (N), Algeria (E și SE), Mauritania (Sahara) (S), Oc. Atlantic (V).

G. fizică: Teritoriul M. este despărțit de Europa prin strâmtoarea Gibraltar. Terenul este foarte variat. De la NE la SV, țara este străbătută de lanțul Munților Atlas, ca o coloană vertebrală care se termină brusc în ocean. Atlasul Mare, în centru, cu cele mai mari altitudini (Toubkal, 4165 m), Atlasul Mijlociu, în NV, și Anti-Atlasul în S, în fața Saharei. În E, Platoul Rekkam domină depresiunea Moulouya. În N, paralel cu țărmul Mediteranei, Munții, Rif (2452 m) care coboară brusc în mare și în ale căror văi curg râuri vijelioase. Se disting cinci regiuni: câmpia de coastă, fertilă, regiunea munților Atlas, podișurile centrale, cultivate, podișuri din S, zonă presahariană, și câmpiile aluvionare din SV. Majoritatea apelor se varsă în Oc. Atlantic; Moulouya se varsă în Mediterana.

Clima: este mediteraneană pe coasta nordică și deșertică în S; oceanică în V și uscată în E; relativ secetoasă pe podișurile din interior. În S, precipitațiile sunt sub 100 mm/an.

Faună și floră: Vegetația săracă sau absentă în zonele deșertice; pe platouri, vegetație de stepă (pășuni 12% din terit.); păduri (de stejar) 11% din terit. Faună diversă, după relief, climă.

Populația: arabi și berberi. Concentrarea maximă, pe coasta Mediteranei și a Oc. Atlantic. Peste 70%, populație rurală. Ocupația: pescuit, minerit. Rata natalității: 25,5‰; mortalitatea: 7‰. Rata pop. urbane: 48%.

Resurse și economie: grâu, orez, porumb; orz, măsline (ulei de măsline), vin, curmale, floarea-soarelui, in; ovine, caprine, asini, cămile, catâri, pește (sardele); plută, fosfați, mangan, argint, nichel, cobalt; plumb, molibden, antimoniu, cărbune, petrol, energie electrică; ciment; textile, covoare; piei, conserve de pește. Export: fosfați, fier, mangan, vin, măsline, ulei de măsline, citrice (principal producător african), legume, plută, lână, piei, covoare, conserve de pește, minereuri.

Transporturi și comunicații: căi ferate, șosele principale și secundare, flotă comercială.

Orașe: Casablanca (Dar el Beida), Marrakech, Fes, Meknes, Tanger, Tetuan, Agadir.
Istoria: În antichitate teritoriul era locuit de numiții (berberi) care în sec. IV î. Hr. creează regatul Mauretaniei. Încă din sec. VI î. Hr. pe litoral existau colonii feniciene, care cad sub autoritatea Cartaginei, distrusă în 146 î. Hr. În sec. I-V d. Hr., colonie romană; sec. V-VII, posesiune vandală; sec. VI-VIII, . dominație bizantină. În 700-710 este cucerit de arabi care impun islamismul triburilor berbere, creștinilor, evreilor și animiștilor. Între sec. VIII-XVII, se succed la tron dinastiile: idrisidă, fatimidă, almoravidă, almohadă, marinidă, watasidă, saadită. În sec. al XV-lea, portughezii și spaniolii ocupă temporar orașele Ceuta, Tanger, Melilla. În 1666, Moulay ar Rașid devine sultan al M. la Fes și întemeiază dinastia Alaouită, care domnește și cizi. În sec. al XIX-lea, M. devine ținta tentativelor colonialiste ale Franței, Spaniei, Marii Britanii, Germaniei. În 1912 Franța își impune protectoratul, Spania ocupă regiunea Rif Tangerul devine oraș cu statut internațional. Rezistența marocanilor duce la proclamarea Republicii independente Rif în 1921-2926. Între 1933-1934 rezistența berberilor din Atlasul Mare ia sfârșit. Franța controlează țara în ansamblu. În 1955 sultanul Mohammed V este exilat de francezi. În 1955 este proclamată independența, iar în 1957 M. devine regat. În 1961 tronul este ocupat de Hassan II, după moartea tatălui său Mohammed V, conform Constituției din 1962, M. devine monarhie constituțională. În 1988 își restabilește relațiile diplomatice cu Algerul.

S Statul: este monarhie constituțională; regat ereditar, potrivit Constituției din 1972. Puterea legislativă este exercitată de rege și de Camera Deputaților; cea executivă, de un cabinet numit de suveran în urma alegerilor legislative. Multipartitism.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum