MARSHALL

In jos

MARSHALL

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:37 pm

Ins. Marshall
Denumirea oficială: Republica Insulelor Marshall
Capitala: Dalap-Uliga-Darrit Municipality (7600 loc.)
Limba oficială: engleza
Suprafața: 181 km2
Locuitori: 45.000 (264 loc./km2)
Religia: catolicism, protestantism
Moneda: dolarul
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: inf. inac.

Geografie: Arhipelag și stat al Microneziei, așezat în Pacificul Central, format din 34 de atoli și câteva sute de recifi, la 3200 km SV de arh. Hawai, între 5°30'-15° lat. N și 161-172 long. E.

G. fizică: Arh. M. este grupat în două șiruri de insule paralele: Șirul Ins. Ratak, în E, și al Ins. Ralik, în V. Cele mai importante dintre Ins. Marshall sunt: Majuro, Kwajalein Atoll, Eniwetok Atoll, Bikini, Rongelap și Maloelap, Wotje, Utirik, Taongi ș.a. (toate sub 30 km2).
Clima este tropical-oceanică, cu precipitații bogate și cu o temp. medie anuală ridicată (27°C).

Floră și faună: Vegetație bogată: palmieri, bananieri. Faună bogată în păsări și pești.

Populația: este formată din micronezieni și americani. Concentrare max. pe atolul Majuro (peste 30% din pop.) Rata natalității: 43‰; a mortalității: 9‰. Rata pop. urbane: 69%.

Resurse și economie: Econ. slab dezvoltată, de subzistență. Agric. se bazează pe cultura palmierului de cocos, a batatelor, bananierilor. Pescuitul thonului puțin productiv; turismul greu accesibil, are nevoie de investiții. Venituri: asistența americană, înregistrarea de companii navale străine. Nu are resurse minerale.

Istoria: Insulele M. sunt descoperite de navigatorul spaniol Miguel de Saavedra (1529) și recunoscute de papă (Leon XIII) ca posesiune spaniolă (1885-86). Germania are aici companii comerciale până în 1914, când sunt ocupate de japonezi. În 1920, ins. M. devin teritoriu al societății Națiunilor sub mandat japonez. În 1944-45, sunt ocupate de trupe nord-americane și sunt incluse, alături de Ins. Mariane de Nord și Ins. Microneziei în Trust Territory of the Pacific Islands, teritoriu sub tutelă ONU, administrat de SUA (1947). În 1968, ins. Marshall devin un stat liber, asociat SUA. În 1991, statul I. M. este admis în ONU, ca membru cu drepturi depline.

Statul: este republică parlamentară, conform Constituției din 1979. Puterea legislativă este exercitată de Senat; cea executivă de un cabinet numit și condus de președinte. Un singur partid fondat în 1991. Președintele este șeful statului.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum