MAURITANIA

In jos

MAURITANIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 6:38 pm

Mauritania
Denumirea oficială: Republica Islamică Mauritania
Capitala: Nouakchott (600.000 loc.)
Limba oficială: franceza, araba; limbi vorbite: dialecte berbere
Suprafața: 1.080.000 km2
Locuitori: 2,33 mil. (2 loc./km2)
Religia: islamism (religie de stat) 98%
Moneda: ouguiya
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 12 martie

Geografia: M. este așezată în nord-vestul Africii. Limite: Maroc (Sahara) (NV), Algeria (N), Mali (E și SE), Senegal (S); Oc. Atlantic (V).

G. fizică: Cea mai mare parte a M. aparține Saharei vestice, deșertul înaintând până la întâlnirea cu Oc. Atlantic. O țară deșertică, o câmpie cu dune de nisip, unele fixate, altele mișcătoare, modelate de vânturile fierbinți și puternice (harmattanul). În S, pe valea Senegalului, o fâșie de câmpie fertilă, care constituie granița dintre Sahara și Africa ecuatorială. Masivele nu depășesc 900 m: Adrar (centru-nord), Assaba (S).

Clima: este tropical-deșertică, cu temperaturi ridicate în Sahara, mai puțin aridă în Sahel (regiunea de sud). Temperatura în ianuarie 21°C, în iulie 27°C. Precipitațiile sub 100 mm/an; în sud 250-500 mm/an. Climă mai dulce, în sud, pe valea Senegalului.

Floră și faună: Vegetație specifică Saharei: în unele locuri, xerofită, în altele lipsește cu desăvîrșire; în Sahel domină vegetația ierboasă de stepă. Pe valea Senegalului savană și păduri tropicale (puține).

Populația: Peste 75% mauri (arabi și berberi, majoritatea nomazi, crescători de animale), iar restul negri, în S, fermieri. Organizarea populației este în general tribală. ea mai mare concentrare în SV țării. Rata natalității: 38,3‰; mortalitatea: 13‰. Populația urbană: 52%.

Resurse si economie: minereu de fier, pește congelat (export); gumă arabică; cupru, fosfați, textile (artizanale) mei, orez, orz, arahide de pământ, curmale; ovine, caprine, cămile, bovine; sare. Industrie textilă, ,prelucrătoare de petrol, pescuit.

Transporturi și comunicații: căi ferate (de la Fderik, carieră de minereu de fier, la portul Nouadhibou), autovehicule (șoseaua Trans-Mauritania), aeroporturi la Nouakchott și Nouadhibou.

Orașe: Nouadhibou, la ocean, Atar și Akjoujt; de-a lungul Trans-Mauritaniei.

Istoria: La sfârșitul neoliticului, migrează dinspre sud primii locuitori negroizi. După sec. I sunt înlocuiți treptat cu păstori berberi. Între sec. VIII-IX, teritoriul este o zonă de contact între Africa neagră și Maghreb; convertirea la islam. În sec. XI cucerirea almoravidă; se întemeiază un imens imperiu de la Senegal până în Spania. Sec. XV-XVIII: arabii hasani organizează țara în emirate; europenii, îndeosebi portughezii, se instalează pe coastă. În 1902, cucerirea de către francezi; în 1920, M. devine colonie franceză în cadrul Africii Occidentale Franceze, iar în 1934 întreg teritoriul M. este sub dominație franceză; în 1946, „teritoriu de peste mări”. În 1958 este proclamată Republica Islamică Mauritania; în 1960 devine independentă. În 1976 M. ocupă partea sudică a Saharei vestice, la care renunță în 1979. În 1984, lovitură de stat militară. Conflicte interetnice între senegalezi și mauritani. În 1991 este adoptată o nouă constituție; sistem pluripartit. În 1992, alegeri prezidențiale, boicotate de opoziție și câștigate de Ould Taya. M. restabilește relații diplomatice cu Senegalul.

Statul: este republică prezidențială, conform Constituției din 1991. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Parlament, compus din Senat și Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet numit de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum