NAMIBIA

In jos

NAMIBIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 7:52 pm

Namibia
Denumirea oficială: Republica Namibia
Capitala: Windhoek (115.000 loc.)
Limba oficială: engleza, afrikaans
Suprafața: 825.000 km2
Locuitori: 1,5 mil. (2 loc./km2)
Religia: religii africane, protestantism 17%, catolicism 9%
Moneda: dolarul namibian
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 21 martie


Geografia: N. este așezată în sud-estul Africii. Limite: Angola, Zambia (N), Botswana (E), Africa de Sud (SE și S), Oc. Atlantic (V).

G. fizică: În special platouri înalte (Moltkeblick, 2642 m) care domină Deșertul Namibiei (o fâșie lată de 100 km de-a lungul Coastei Atlanticului, unde se ridică izolat Masivul Brandberg (2585 m). În SE, zonă semideșertică și în E deșertică (Kalahari). Singurele ape cu debit tot timpul anului sunt: Orange, care formează granița cu Africa de Sud, Kunene și Okavango, granița cu Angola.

Clima: este tropicală uscată. Temperatura medie anuală 23°C. În regiunile înalte, precipitațiile sunt de 400 mm/an; în Deșertul Namibiei, sub 250 mm/an.

Floră și faună: În nordul extrem și pe coridorul fâșiei Caprivi cresc păduri tropicale (12% din teritoriu), în N și în centru este savană; spre S și E, zonă semideșertică (vegetație ierboasă).

Populația: negri bantu (ovambo, damara, nama, kavanga, herero), hotentoți, boșimani; albi (afrikanderi: germani, englezi), mulatri. Concentrarea, pe platouri și la granița cu Angola. În N se face agricultură de subzistență. Rata natalității: 35‰; mortalitatea: 9‰. Populația urbană: 36%.

Resurse și economie: Resurse minerale: uraniu, germaniu (50% din rezervele mondiale), diamante pentru bijuterii, plumb, zinc, cupru, aur, wolfram, mangan, vanadiu; sare; ovine (karakul), bovine; pește (export); porumb, sorg, manioc, bumbac, tutun. Industrie minieră, metalurgia neferoaselor (export).

Transporturi și comunicații: căi ferate.

Orașe: Walvis Bay (port), Swakopmund, Luderitz.

Istoria: De la sfârșitul sec. al XV-lea până în sec. al XVIII-lea, se aventurează pe coastă portughezi, olandezi. Negrii bantu (herero și hotentoți) ocupă teritoriul, alungându-i pe boșimani și namaqua. În 2892 Germania deține dominația asupra regiunii, cu excepția unei enclave, colonie britanică din 1878, pe care o numește Africa de Sud-Vest. Între 1904-1906 are de făcut față mișcărilor populației herero. Între 1914-1915 regiunea intră sub mandatul Uniunii Sud-Africane. În 1992 enclava britanică este realipită Africii de Sud-Vest. În 1947 teritoriul este inclus în Africa de Sud, statut nerecunoscut de ONU; se instaurează apartheid-ul. În 1966 ONU revocă mandatul Africii de Sud, iar în 1968 îi schimbă numele în Namibia. Africa de Sud ignoră hotărârile ONU, dar nu poate împiedica crearea unui partid pentru independență SWAPO (Organizația Poporului din Africa de Sud-Vest). În 1974, acțiuni de gherilă împotriva Africii de Sud. În 1988, acordul între Africa de Sud; Angola și Cuba duce la încetarea focului. În 1990 N. obține independența. Liderul SWAPO devine șeful statului; luptă pentru reconciliere națională.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1990. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet numit de președinte. Pluripartitism.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum