NEPAL

In jos

NEPAL

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 7:53 pm

Nepal
Denumirea oficială: Regatul Nepal
Capitala: Kathmandu (393.000 loc.)
Limba oficială: nepaleza
Suprafața: 140.000 km2
Locuitori: 22,48 mil. (161 loc./km2)
Religia: hinduism 89%; lamaism; islamism 1%
Moneda: rupia nepaleză
Forma de guvernământ: regat
Ziua națională: 15 septembrie

Geografie: N. este așezat în Asia Central-sudică, pe versantul sudic al Munților Himalaya. Nu are ieșire la mare. Limite: China (N) și India (E, S, V).

G. fizică: N. se întinde de-a lungul Himalayei centrale, în zona cea mai înaltă a lumii. Muntele Everest/Chomolungma (8.848 m) de pe versantul sudic străbate granița cu Tibetul. Numeroase vârfuri care ating înălțimi foarte mari: Kancenjunga (8:579 m), Dhualagiri (8.167 m), Annapurna (8.078 m). Mai jos de acești munți există înălțimile: Mahabharat Lekh (1.800-2.400 m) și Siwalik Hills (600-1.000 m) străbătute de văile apelor. În S, o câmpie mlăștinoasă, Terai, care face parte din întinsa câmpie a Gangelui, de-a lungul hotarului cu India. Între munți se întind văi fertile și cursuri de ape, afluenți ai Gangelui: Karnati, Rapli, Ghoghara, Gandak, Kamlo, ape cu un bogat potențial energetic.

Clima: este tropical musonică în S, influențată de alt. mari (unde sunt zăpezi veșnice și unde clima este arctică). În depresiunile din zona centrală, climă subtropicală. Climatul tropical umed cu precipitații 2.500-3.800 mm/an, din zonele mai joase, face loc treptat celui temperat și celui specific platoului Tibet (cu caracteristici arctice). Temp. medie anuală este de 11°-16°C în Kathmandu. Câmpia Terai, o câmpie mlăștinoasă, are climă tropicală. Plouă din iunie până în octombrie; este rece din octombrie până în aprilie; cald din aprilie până în iunie. Precipitațiile 1.500-2.000 mm/an, dar și 2.500-3.800 pe colinele din E.

Floră și faună: Vegetația foarte diversă de la junglă (păduri tropicale și subtropicale) cu păduri veșnic verzi, la păduri de foioase și de conifere (în zona temperată) ce constituie 30% din terit. și pășuni alpine. De la 4.500-5.000 încep zăpezile veșnice. Clima musonică determină pe podișuri creșterea unei vegetații de savană. Fauna variată, cuprinde: elefanți, tigri, leoparzi de zăpadă, mufloni, maimuțe, crocodili, rinoceri.

Populația: nepaleză este formată din tibetano-mongoli și indieni gurkha. Concentrarea pop. în zona centrală, Kathmandu, unde densitatea este extremă localnici și turiști care vin să viziteze cele peste 2500 de temple și sanctuare; în bazinul Gangelui. Rata natalității este de 40‰; a mortalității de 15‰. Pop. urbană 10%.

Resurse și economie: Ramura principală este agric. (creșterea animalelor) și cultura cerealelor: orez, grâu, porumb, trestie de zahăr, iută, cartofi, fructe, ceai, tutun. Animale: bovine, bubaline, oi, capre. Manufactură; covoare; ceramică, hârtie; ciment. Resurse minerale: cărbune, cupru, grafit. Exportă: hidroenergie, lemn, ierburi medicinale, produse agricole, animale, piei, blănuri.

Transporturi și comunicații: căi ferate, autovehicule.

Orașe: Patan, Bhadgaon, Pakhara, Garkhar, Gangtok, Dhankuta Rukumkot. Istoria: N. era locuit de triburi mongole până în sec. XIV, când gurkha și alte pop. din Himalaya migrează spre regiune aducând hinduismul. În sec. XV existau principate independente. În 1768 sunt cucerite și reunite de triburile gurkha, care invadează Tibetul și care întemeiază o dinastie aflată la conducere și astăzi; sunt înlăturați de chinezi în 1793 și N. Rămâne sub suzeranitate chineză; în 1815 încheie un tratat de protectorat cu Marea Britanie. În 1923 N. obține independența și Marea Britanie o recunoaște. Din 1951 devine o monarhie constituțională și se alătură Națiunilor Unite în 1955. Din 1990 se formează partide politice. În 199Z primele alegeri legislative multipartite.

Statul: este monarhie constituțională, regat ereditar, potrivit Constituției din 1990. Puterea legislativă este exercitată de rege și de parlament (Consiliul Național și Camera Reprezentanților); cea executivă de un cabinet numit de rege la propunerea Camerei Reprezentanților. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum