NIGERIA

In jos

NIGERIA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 8:11 pm

Nigeria
Denumirea oficială: Republica Federală Nigeria
Capitala: Abuja (vechea capitală: Lagos) (250.000 loc.)
Limba oficială: engleza; vorbită, hausa
Suprafața: 924.000 km2
Locuitori: 115 mil. (124 loc./km2)
Religia: islamism 48%, creștinism 42%, animism
Moneda: naira
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 1 octombrie

Geografia: N. este așezată pe coasta vestică a Africii tropicale, la golful Guineea. Limite: Benin (V), Niger (N), Ciad (NE), Camerun (E și SE), Oc. Atlantic (S).

G. fizică: Câmpia de pe coasta Oc. Atlantic, lungă de 800 km, se întinde în interior pe 96 km; este mlăștinoasă și secționată de multe râuri care se varsă în golf. După ce traversează teritoriul și se unește cu Benue, Nigerul formează la vărsare o deltă. Platoul Central (450-1500 m) spre N coboară vălurit; în E; la granița cu Camerunul, are alt. de peste 2000 m.

Clima: este tropicală, foarte umedă în S, uscată în N. Temperatura medie anuală este de 22°C-31°C, pe coastă, și 19°C-34°C în N. Precipitațiile sunt de 1500 mm/an în N, 2030 mm/an în zona pădurilor și 3000 mm/an pe coastă. Anotimpul ploios: aprilie-septembrie în N; martie-noiembrie în S.

Floră și faună: În sudul umed natura este luxuriantă (multe plantații), în nordul uscat predomină savana, iar în est și vest, savana în care își croiesc drum păduri umede. În delta Nigerului cresc mangrove.

Populația: N. este țara cea mai populată din Africa și un adevărat mozaic de grupe etnice: în N, hausa și fulani (musulmani, în mare parte agricultori), în E, ibo, în V, yoruba. Peste 50% din pop. activă lucrează în agric. Rata natalității: 42,3‰; a mortalității: 13,9‰. Rata pop. urbane: 38%.

Resurse și economie: Bogăția cea mai importantă este petrolul (locul 1 în Africa la producție) care constituie peste 90% din export; cauciuc, lemn (mahon); mei, sorg, manioc, batate, orez, porumb, arahide de pământ, tutun; caprine, ovine, bovine. Resurse minerale: cositor, cărbune, fier, cupru, zinc, plumb; textile; ciment; fructe, produse alimentare.

Transporturi și comunicații: șosele, drumuri secundare; autovehicule. Sistem feroviar. Flotă comercială. Porturi: Port Harcourt, Lagos, Calabar.

Orașe: Lagos, Ibadan, Ogbomosho, Abeokuta (SV), Aba (S), Kano (N).

Istoria: Din sec. IX î. Hr până în sec. II d. Hr. se răspândește civilizația Nok; în sec. VII-XI grupurile etnice se așează pe locurile actuale. În sec. XI-XVI se organizează în N statele islamizate: Kanem, Kanern-Bornou; în S, regatele Oyo și Benin, care intră în contact cu portughezii din 1846. În 1553, britanicii le distrug portughezilor vasele și își asigură monopolul negoțului cu sclavi în regiune. În sec. XVII-XIX; msulmanii din N constituie un imperiu în jurul lui Sokoto. În 1851, britanicii ocupă Lagosul. În 1879 ia naștere Compania regală africană care devine Compania regală nigeriană, cu ajutorul căreia britanicii penetrează în administrarea unui teritoriu din ce în ce mai întins. În 1914 se creează Colonia și Protectoratul Nigeriei, cuprinzând nordul; sudul și Camerunul. În 1951 colonia are un guvern reprezentativ; în 1954 este promulgată o Constituție federală. În 1960 N. accede la independență. În 1963 adoptă o Constituție republicană și hotărăște să rămână în Commonwelth. Lovitura de stat din 1966 impune în fruntea statului un ibo. Acesta este asasinat. Încep ciocnirile etnice. Între 1967-1970 are loc secesiunea regiunii de SE, unde sunt majoritari ibo, care declanșează războiul din Biafra (un milion de victime). După o scurtă perioadă de democrație, se succed lovituri de stat militare. Procesul de tranziție început în 1989, care trebuia să aducă o putere civilă, este suspendat. În 1993, alegeri prezidențiale anulate de militari; lovitură de stat militară. Partidele sunt interzise. Tensiunile sociale persistă.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1983. Puterea legislativă este exercitată de președinte, de Consiliul de Conducere al Forțelor Armate și de Consiliul Național de Stat; cea executivă de Consiliul Național de Miniștri numit și condus de președinte.

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum