PAKISTAN

In jos

PAKISTAN

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 8:16 pm

Pakistan
Denumirea oficială: Republica Islamică Pakistan
Capitala: Islamabad (340.000 loc.)
Limba oficială: urdu, vorbită: engleza, punjabi, sindhi, pushtu, baluchi
Suprafața: 803.000 km2
Locuitori: 144 mil. loc.; (180 loc./ km2)
Religia: islamism 97%; hinduism 2%, creștinism
Moneda: rupia pakistaneză
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 23 martie

Geografie: P. este așezat în Asia de Sud, în bazinul fl. Indus. Limite: Afganistan (NV), China (N), India (E), M. Arabiei (S), Iran (V).

G. fizică: Zona Himalayei se prelungește în P. prin Munții Hindukush cu vf. Tirich Mir (7.700 m) în N. In V, Belucistanul, o prelungire a marelui platou iranian ce se continuă în P. sub forma unor podișuri și înălțimi semiaride, cu alt. de 3.000 m. În E, valea fl. Indus, o câmpie sub 200 m. În E, o parte din Deșertul Thar pe care îl împarte cu India. Indusul (3.180 km) are un bazin fluvial important pentru irigații. Afluenții Indusului izvorăsc din Himalaya: Sutlej, Chenab, Jelub, Beas, Rabi. Zonă denumită Pundjab. În S, unde se varsă Indusul, se formează o deltă întinsă, numită Sind. Rețeaua fluvială se completează cu o rețea fluvială de canale de irigare, printre cele mai vechi și mai întinse din lume.

Clima: tropicală aridă. Temp. medie anuală 26°C și 4°C pe platouri; 31°C și 17°C pe câmpie. Precipitațiile: 250 mm/an la Qetta; 510 mm/an în câmpie; 1.020 mm/an în munți.

Floră și faună: Păduri cca. 3%; mai ales în munții din N; vegetație stepică pe valea Indusului; vegetație xerofită în deșert.

Populația: Pop. este formată din pakistanezi (indo-arieni); punjabi, urdu, sindhi, pushtu, baluchi. Concentrarea pop. în câmpia fertilă a fl. Indus și în partea de E a bazinului său. Rata natalității: 37‰; a mortalității: 7,8‰. Pop. urbană: 34%.

Resurse și economie: Econ. în curs de dezvoltare, bazată pe agric. intens irigată în Câmpia Indusului. Se cultivă: grâu, orez, mei, orz, bumbac (export), iută, in, ricin, ceai, semințe oleaginoase, susan. Creșterea animalelor: bovine, babuline, ovine, asini, cămile (cu resursele: lână, piei). Resurse minerale: cărbune, petrol (Dhulian, Balkassar, Khaur), gaze naturale, crom, sare. Ind. textilă (bumbac, iută, lână) ateliere de cale ferată, materiale electrice, construcții și reparații navale (Karachi), îngrășăminte chimice, ciment.

Transporturi și comunicații: căi ferate, autovehicule, flotă comercială. Aeroporturi la Islamabad, Karachi și Lahore.

Orașe: Karachi (port); Lahore, Faisalabad și Rawalpindi (în NE); Hyderabad (S).

Istoria: Pe terit. P. a înflorit civilizația Indusului (mileniul III î. Hr.); în jurul anului 1500 î. Hr. aici vin triburile indo-europene. Succesiv terit. este stăpânit de: perși, Alexandru cel Mare (327-325 î. Hr.), în sec. IV-III face parte din imp. Maurya; în sec. IV-V d. Hr. din imp. Gupta; sec. XVI-XIX din inrp. Marilor Moguli; în sec. XIX-XX ține de colonia britanică India. În 1947, această colonie devine dominion și se împarte în Uniunea indiană (cu pop, hindusă) și Pakistanul (cu pop. musulmană). În 1947, Pakistanul își procalmă independența în cadrul Commonwealth-ului. În 1947-1949 conflict între India și Pakistan în problenra Kașmirului. În 1956, Constituția - se proclamă Republica Islamică Pakistan - o federație din două provincii care o compun. În 1958 se instaurează legea marțială. În 1962 se adoptă o Constituție nouă, regim de tip prezidențial. În 1965 un nou război indo-pakistanez. În 1966 Pakistanul oriental își cere autonomia; în 1971 secesiunea se realizează și ia naștere Statul Bangladesh, pe care India intervine militar să îl susțină. Între 1971-1977, Ali Bhutto pune în practică un „socialism islamic” și naționalizează agric., băncile;se iese din Commonwealth și din SEATO (pact militar); începe o agitație de tip religios-conservator. În 1977 lovitură de stat militară; Ali Bhutto este executat (1979). Se instaurează legea islamică. În 1986 legea marțială este ridicată. Conflictul dintre fundamentaliști și adepții unui liberalism se acutizează. În 1990 alianța democratică islamică câștigă alegerile anticipate. În 1993 o nouă criză politică. După alegeri legislative anticipate, Benazir Bhutto revine ca șef la guvernului.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1973 (reactualizată în 1985). Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Legislatura Federală (Parlamentul compus din Senat și Adunarea Națională); cea executivă dintr-un cabinet numit de Adunarea Națională. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum