PANAMA

In jos

PANAMA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 8:19 pm

Panama
Denumirea oficială: Republica Panama
Capitala: Panama (615.000 loc.)
Limba oficială: spaniola; uzuale: limbi amerindiene
Suprafața: 77.000 km2
Locuitori: 2,67 mil. (35 loc./km2)
Religia: catolicism 84%, protestantism 6%
Moneda: balboa
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 3 noiembrie

Geografia: Statul P. este așezat în America Centrală istmică. Limite: M. Caraibelor (N), Columbia (E), Oc. Pacific (S), Costa Rica (V).

G. fizică: Cordillera Centro-americană care traversează țara de-a lungul se împarte în două lanțuri. Înălțimea cea mai mare o are vulcanul Chiriqui (3820 m) în apropiere de Costa Rica; o alta, de 2000 m, pe granița columbiană; în centru, dealuri joase (150-450 m), în zona Canalului Panama. Între cele două lanțuri muntoase se găsesc numeroase văi. Pen. Azuero se înscrie în partea cea mai lată a terit. P., iar Canalul Panama în partea cea mai strâmtă, de 87 km. Țărmurile sunt crestate. Rețea de ape bogată, dar cursuri scurte. Clima este tropicală cu temp. ridicate: un anotimp ploios și unul secetos. Temp. medie anuală: (pe coastă) 31°C, în interior 19°C. Precipitații de 3250 mm/an (Colon), 2440 mm/an (coasta Pacificului), 1750 mm/an (Panama). Pe versantul Atlanticului, în N., este o regiune inospitalieră, cuib al maladiilor tropicale, unde plouă torențial. aproape cotidian.

Floră și faună: Păduri tropicale 70% din terit.; savană. În S. vegetație tropicală deasă. Faună corespunzătoare formelor de vegetație.

Populația: este compusă din metiși 55%, europeni 20%, negri 15%, mulatri 5%, amerindieni 5%; 30% din pop. activă este ocupată în agric. Concentrarea max. a pop. în reg. litorală a Pacificului. Rata natalității: 22,5‰; a mortalității 5,1‰. Rata pop. urbane: 54%.

Resurse și economie: Econ. bazată în special pe servicii: tranzitul prin Canalul Panama, pipe-line-ul respectiv; zona liberă Colon (una din cele mai mari de pe glob), pavilioane de complezență; activitate bancară. Agric. asigură consumul intern. Se cultivă: banane, cafea, cacao, trestie de zahăr, porumb, orez, manioc, nuci de cocos, copra, abaca. Alte resurse: lemn prețios (mahon), cauciuc, pește, perle, crustacee (creveți), sare marină. Export: banane, crustacee, zahăr, abaca, nuci de cocos și ulei, perle.

Transporturi și comunicații: căi ferate, căi rutiere, autovehicule, flotă comercială sub pavilion panamez. Aeroport la Panama (cap.).

Orașe: Colon, David, Santiago de Veraguas, Renonome. Există universitate în cap. Panama (1935).

Istoria: Înainte de a fi descoperit în 1501 de spaniolul Rodrigo de Bastidas, Istmul Panama era locuit de popoare caraibiene. Columb a debarcat în 1503 într-un port natural pe care l-a numit Portobelo, pe coasta Atlanticului. În 1524 devine colonie spaniolă. Din sec. XVII, P. se transformă într-un centru de schimb comercial, în decursul căruia englezii aduc sclavi africani. Bogăția istmului devine un pol de atracție pentru pirați. În 1821 P. se declară independentă: intră în componența Republicii. Federative Marea Columbie, care se dizolvă în 1831; P. rămâne ca provincie nordică a Columbiei. În 1855 cele două oceane sunt legate prin cale ferată; în 1881 se începe construcția unui canal de către F. de Lesseps; în 1901, SUA preia în exclusivitate dreptul de construire a canalului. În 1903 P. se separă de Columbia (ajutată de SUA); se proclamă republică independentă; noul guvern concesionează SUA folosirea și deplina suveranitate asupra Canalului a cărui inaugurare se face în 1914. În 1977 se semnează Tratatul privind Canalul Panama care urmează a fi retrocedat statului panamez la 31 decembrie 1989. În 1989, intervenția militară a SUA în P., pentru capturarea gen. A. Noriega (șeful statului), acuzat de trafic de droguri de către magistratura nord-americană. Este ales un nou președinte.

Statul: este republică prezidențială, conform Constituției din 1972. Puterea legislativă este exercitată de președinte și Adunarea Legislativă; cea executivă este exercitată de un cabinet ales și numit de președinte. Președintele este capul statului și al guvernului. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum