PAPUA-NOUA GUINEE

In jos

PAPUA-NOUA GUINEE

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 8:21 pm

Papua - Noua Guinee
Denumirea oficială: Papua - Noua Guinee
Capitala: Port Moresby (190.000 loc.)
Suprafața: 463.000 km2
Locuitori: 3,9 mil. loc. (8 loc./km2)
Religia: catolicism 33%; protestantism
Moneda: kina
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua națională: 16 septembrie

Geografie: P.-N. G. este așezată în V Oc. Pacific, în Oceania și ocupă jumătatea estică a ins. Noua Guinee, insulele din vecinătate: arh. Bismarck, Insulele Amiralității și Insulele din NV arh. Solomon (cele mai importante: Bougainville și Buka;

G. fizică: A doua insulă ca mărime din lume, se înscrie în „Cercul de foc al Pacificului" cu zonele sale vulcanice active. Este o țară muntoasă spre N, cu masive de 4508 m alt. (Mt. Hagen) care se prelungesc. în insulele din apropiere; în centru, Marele Platou Papua; în S, câmpii cu multe terenuri mlăștinoase. Râurile constituie un potențial energetic important.

Clima: este ecuatorială, cu precipitații bogate: 2500 mm/an și cu temp. medii anuale ridicate: 27°C.

Floră și faună: Peste 60% din terit. țării este acoperit de păduri (conifere pe înălțimi); lemn de esență tare, arbore de cauciuc. Fauna este asemănătoare în mare parte celei din Australia: canguri, koala, păienjeni uriași, crocodili (de crescătorie).

Populația: este formată din melanezieni (indigeni papua), malaezi, polinezieni, europeni, metiși. Concentrarea max. a pop. în ins. Bougainville, Louisiade, arh. Bismarck și în zona capitalei. Peste 60% din pop. activă este ocupată în agric. Rata natalității: 35‰, a mortalității: 12‰. Pop. urbană: 15%.

Resurse și economie: Resursele sunt variate și în mare parte valorificate Res. minerale: cupru (ms. Bougainville, Panguna), uraniu, cobalt, nichel, crom, aur; petrol. Ind. prelucrătoare: energie electrică; alimentară; ciment, sticlărie, anvelope. Agric. bazată pe cultura de: cacao, cafea, copra, ceai, batate, banane, sisal, arahide de pământ, trestie de zahăr. Export: nuci de cocos, cacao, cafea, ceai, arahide, cauciuc; lemn; aur, argint, cupru. Economia P.-N. G. a avut de suferit după 1990, datorită confruntării dintre autoritatea de stat și secesioniștii de pe ins. Bougainville.

Transporturi și comunicații: Nu există căi ferate. Căi rutiere; vehicule. Aeroport la: Port Moresby. Orașe: Rabaul, Lae, Madang, Wewak, Goroka.

Istoria: Arh. era locuit inițial, cu cca. 50.000 de ani în urmă, de triburi care trăiau din vânătoare, originari din Asia. În 1526-27 navigatorul spaniol Jorge de Meneses dă numele arh. „Ilhas dos Papuas”. În 1545, navigatorul Ortiz de Retz, care explorează nordul, îi dă numele de Nueva Guineea. Partea de V a insulei P.-N.G. devine în 1828 colonie olandeză, sub numele de Irianul de Vest; restul terit. este împărțit în 1884 între Germania și Marea Britanie (care iau respectiv nordul și sudul). În 1905, colonia britanică (Papua) este cedată Australiei (devine teritoriu extern al ei până în 1973); colonia germană (Noua Guinee), după primul război mondial devine terit. sub mandatul Societății Națiunilor (1919). Din 19461949 trece sub tutela ONU administrat de Australia. Din 1950 cele două terit. sunt administrate împreună și în 1973 obțin autonomia internă. La 16 septembrie 1971, P.-N.G. devine un stat independent, în cadrul Commonwealth-ului. În 1990, conflict armat între secesioniștii din Bougainville și administrația statului.

Statul: este monarhie constituțională conform Constituției din 1975. Șeful statului este regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Puterea legislativă este exercitată de Camera Adunării (Parlamentul); cea executivă de un cabinet (Consiliul Executiv Național) condus de liderul partidului majoritar în Camera Adunării.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum