REPUBLICA CENTRAFICANA

In jos

REPUBLICA CENTRAFICANA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 8:31 pm

Republica Centraficană
Denumirea oficială: Republica Centrafricană
Capitala: Bangui (474.000 loc.)
Limba oficială: franceza; limba națională: sangho
Suprafața: 620.000 km2
Locuitori: 3,1 mil. (5 loc. / km2)
Religia: animism (69%), catolicism și protestantism (25%), islamism (6%)
Moneda: francul CFA
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 1 decembrie

Geografia: Rep. C. are o poziție centro-subecuatorială, mărginită de sudul Saharei și începutul junglei Congo. Limite: Ciad (N), Sudan (E), Zair, Congo (S), Camerum (V).

G. fizică: Relief dominat de un podiș ondulat (600-1.000 m); în E masivul Bongo (Muntele Binga, 1.388 m); în V munții Karre și muntele Gaon (1.420 m). Numeroase cursuri de apă care se varsă în Ubangui (2.350 km) și Chari (1.400 km).

Clima: tropicală, cu un anotimp ploios și altul secetos; în S, cu pădurile tropicale, călduroasă și umedă, precipitații (2.000 mm/an); în centru, o regiune întinsă de savană fertilă, precipitații (1.500 mm/an); la N, NE, zonă specifică celor limitrofe deșertului.

Floră și faună: Zone întinse de savană, păduri tropicale umede (12%). Fauna, foarte bogată și variată.

Populația: negri sudanezi. Aprox. 60% din populație trăiește în zone rurale, se ocupă cu agric. și creșterea animalelor; 10% în minerit, industrie, construcții. Rata natalității 44‰; mortalitatea 18‰. Rata pop. urbane: 39%.

Resurse și economie: Se cultivă: cafea și bumbac (pentru export), manioc, porumb, mei, orez, batate, arahide de pământ, banane, papas. Se extrag: diamante (10-14 carate), petrol. Creșterea animalelor (bovine, caprine, porcine) este împiedicată de existența unor zone extinse infectate de musca țețe, care transmite boala somnului; o parte din animale este vaccinată. Producția diamantelor și a aurului este scăpată de sub control.

Transporturi și comunicații: cale ferată de la Bagui la Yaounde (Camerun), vehicule.

Orașe: Bonar, Bambari, Berberati.

Istoria: În sec. al XIX-lea țara era populată de pigmei, bantu și de noii veniți din Sudan, Congo și Ciad. În 1897 terit. Ubangui Chari devine colonia franceză, fiind încorporată în Africa Ecuatorială Franceză. La 1 decembrie 1958 este declarată rep. autonomă în cadrul Comunității franceze, iar în 1960 independentă. În 1965, o lovitură de stat îl aduce la putere pe Bokassa, autoproclamat președinte pe viață, apoi împărat (1976). În 1981, cu ajutorul Franței, Dacko îl alungă de la putere pe Bokassa și restabilește republica. În 1991, altă lovitură de stat. În 1991-1992, regim pluripartit.
Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1986. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de un parlament bicameral (Adunarea Națională și Consiliul Economic și Zonal); cea executivă de un cabinet numit și condus de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum