RWANDA

In jos

RWANDA

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 9:00 pm

Rwanda
Denumirea oficială: Republica Rwanda
Capitala: Kigali (237.000 loc.)
Limba oficială: kinyarwanda/rwanda (bantu), franceza
Suprafața: 26.338 km2
Locuitori: 8,16 mil. (310 loc./km2)
Religia: animism, catolicism, islamism
Moneda: francul Rwanda
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 1 iulie

Geografia: R. este așezată în partea central-estică a Africii, fără ieșire la mare. Limite: Uganda (N), Tanzania (E), Burundi (S), Zair (V).

G. fizică: R. este o țară muntoasă, al cărei podiș de 1500-2000 m alt. este dominat de munți vulcanici: Mt. Karisimbi (4519 m), vulcanul Kirunga. Pe linia fracturii tectonice (Rift Valley) se află lacul Kivu (2600 km2), într-o zonă depresionară, în V. Râul Kagera este considerat a fi unul dintre izvoarele Nilului.

Clima: este tropicală, de tip musonic-ecuatorial, cu temperaturi caracteristice pentru Ecuator, dar și cu temperaturi mai scăzute pe înălțimi. Media anuală este de 23°C. Precipitațiile pe platoul de NV sunt de 1020 mm/an, în zona Lacului Kivu 1780 mm/an.

Floră și faună: Predomină savana; păduri (10% din teritoriu). Fauna: lei, leoparzi, rinoceri, zebre. Două parcuri naționale pentru prezervarea faunei.

Populația: hutu 84%, tutsi 15%, twa (pigmei) 1%. Peste 75% din populația activă este cuprinsă în agric. Densitatea maximă în regiunea din jurul cap. și în apropierea Lacului Kivu. Între pop. majoritară hutu și cea minoritară tutsi se perpetuează un conflict etnic devastator. Rata natalității: 42,5‰, mortalitatea 16,5‰. Rata pop. urbane: 6%.

Resurse și economie: R. e o țară agricolă, autoconsumul absoarbe cea mai mare parte a produselor: porumb, fasole, papas, manioc; bovine, caprine, pește. Resursele min.: (export) cositor, wolfram. Alte exporturi: cafea, bumbac, piei, batate. Fără ieșire la mare, fără infrastructură a drumurilor, economia R. este slabă, în curs de ajustare cu ajutorul FMI.

Transporturi și comunicații: Lipsesc căile ferate și șoselele. Există drumuri; vehicule.

Orașe: Butare, Gisenyi, Giterama, Nyanza, Ruhengeri.

Istoria: Din sec. XIV-XV începe cucerirea teritoriului R. de către triburile războinice tutsi (de păstori), care vor supune triburile hutu (de agricultori), mereu majoritare. În 1894 Germania face primele încercări de cucerire a R. și reușește s-o integreze în :Africa Germană de Est în 1899, dar nu în totalitate. În 1916, înfruntările germano-belgiene, Germania se retrage în Urundi (Burundi). În 1923 Belgia obține un mandat din partea Ligii Națiunilor asupra Rwanda-Urundi, care va fi alipit la Congo belgian; în 1960 se desparte de Congo belgian, iar în 1962 R. devine independentă. Încep luptele tribale pentru supremație. Triburile tutsi emigrează, cei rămași sunt anihilați. Din 1973, conducere militară realizată prin lovitură de stat. Cu toate conflictele interetnice, în 1991 țara se angajează pe drumul democrației; noua Constituție consfințește multipartitismul. În 1993 guvernul și rebelii tutsi semnează un acord de pace, a cărui aplicare se dovedește dificilă, deși ONU trimite trupe de menținere a păcii. 1994 este anul unui adevărat genocid împotriva pop. minoritare tutai; care este masacrată 75% (aprox. 1 mil.); 2 mil. de refugiați hutu după victoria Frontului Popular Rwandez; controlat de tutsi. În 1995 încep procesele celor acuzați de participare la masacre. În acest sens, Consiliul de Securitate al ONU a creat un tribunal internațional în Tanzania, la Arusha, pentru a judeca crimele de război din R.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1978. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Consiliul Național de Dezvoltare; cea executivă de Consiliul de Miniștri numit de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum