SAN MARINO

In jos

SAN MARINO

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 9:02 pm

San Marino
Denumirea oficială: Serenisima Republică San Marino
Capitala: San Marino (4180 loc.)
Limba oficială: italiana
Suprafața: 60,57 km2
Locuitori: 23.000 (130 loc./ km2)
Religia: catolicism 95%
Moneda: lira sanmarineză
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 3 septembrie

Geografie: S. M. este un stat în Europa de Sud; o enclavă în NE Pen. Italice. Este delimitată numai de terit. italian.

G. Fizică: S. M. este așezat pe versantul adriatic al Munților Apenini Nordici (Monte Titano, 738 m. alt. max.). Nu are ieșire la mare. Relieful este format din coline argiloase și șisturi. Terit. aparține bazinului inferior al râului Marano.

Clima: este mediteraneană, cu veri călduroase și ierni blânde și ploioase.

Floră și faună: o mare parte din țară este acoperită de păduri; faună specifică.

Populația: este formată din: italieni, sanmarinezi; în străinătate sunt cca. 19.000 de sanmarinezi. Rata natalității: 10,6‰; a mortalității: 7,3‰. Pop. urbană: 99%.

Resurse și economie: Ramura principală a econ. este turismul; este dezvoltată filatelia. Agric. se bazează pe viticultură și pomicultură. Se exploatează piatra de construcție; fabrică de porțelanuri (la Borgo Maggiore), ind. textilă, a pielăriei, și artizanat.

Transporturi și comunicații: Cale ferată electrificată și o cale rutieră ce leagă San Marino de Italia.

Orașe: Serravalle, Dogana, Borgo Maggiore.

Istoria: San Marino ia ființă în 301 d. Hr.; legenda spune că aici s-a refugiat pietrarul dalmat Marino. Începând cu sec. IX San Marino se dezvoltă în jurul mănăstirii San Marino. Este stat independent din sec. XIII (1263) una dintre cele mai vechi organizări statale (republici) din Europa. Statutul său politic, principiile constituționale au fost respectate de-a lungul anilor; Congresul de la Viena (1815) recunoaște San Marino ca stat independent, iar în 1861 guvernul Italiei unificate îl recunoaște de asemenea. Tratatul de bună vecinătate cu Italia (1862) ca protectorat al Italiei este inclus în aceeași Uniune vamală și monetară cu Italia.

Statul: este republică parlamentară, conform principiilor Constituției în vigoare, din 1263 (cea mai veche din lume): Puterea legislativă este exercitată de Consiliul Mare și General (Consilio Grande e Gererale); cea executivă de doi căpitani regenți aleși pe 6 luni și de un cabinet (Congresul Statului), numit de Consiliul Mare și General. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum