SFANTUL VINCENTIU SI GRENADINE

In jos

SFANTUL VINCENTIU SI GRENADINE

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 9:10 pm

Sfântul Vincențiu și Grenadine
Denumirea oficială: Sfântul Vincențiu și Grenadine
Capitala: Kinston (19.000 loc.)
Limba oficială: engleza; uzuală: creoloengleza
Suprafața: 389 km2
Locuitori: 125.000 loc., 317 loc./km2
Religia: protestantism peste 70%, catolicism
Moneda: dolarul est-caraibian
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua națională: 27 octombrie

Geografie: Statul Sf. V. și G. este așezat în America Centrală, insulară, în arh. Antilele Mici; la 160 km sud de ins. Sf. Lucia. G. fizică: Relief muntos și vulcanic. În constituirea terit. statului intră insula vulcanică Sf. Vincențiu de 388 km2. Înălțimea max: o are Muntele Soufriere (1.235 m, cu un mare lac de crater). Grenadinele de Nord sunt compuse din 7 insule (45 km2, dintre care Bequia, Canouan, Mayreu și Union). Fac parte din așa numitele „Insule ale Vântului” (zona uraganelor).

Clima: este tropical oceanică. Temp. medie anuală este de 27°C. Precipitații pe coastă între 1000-1500 mm/an; în interior 2000 mm/an. Anotimpul ploios din mai-noiembrie.

Floră și faună: pădurea tropicală deasă ocupă 50% din terit. Fauna: bogată în păsări.

Populația: este formată din negri 65%, metiși 25%, indieni, albi, amerindieni. Concentrarea max. a pop. pe coasta estică a ins. Sf. Vincențiu (30% din pop. activă e ocupată în agric.). Rata natalității 23‰; a mortalității: 6,5‰. Rata pop. urbane: 30%.

Resurse și economie: Econ. bazată pe agric. și pe turism. Se cultivă: banane, nuci de cocos, cacao, cafea, care fac obiectul exportului. Turismul de clasă, cu precădere în Grenadine, aducător de devize.

Transporturi și comunicații: Căi rutiere; autovehicule; transport maritim.

Istoria: Ins. Sf. V. este descoperită de Columb în 1493, pe 22 ianuarie ziua Sf. Vincențiu. În sec. XVII-XVIII terit. este în atenția Franței și Angliei care și-l dispută. Anglia are câștig de cauză (Tratatul de la Versailles, 1783). În sec. XVIII sunt aduși sclavi negri africani., ca să lucreze pe plantații. La 27 octombrie 1979 Sf. V. și G. își proclamă independența de stat, în cadrul Commonwealth-ului.

Statul: este monarhie constituțională, conform Constituției din 1979. Puterea legislativă este exercitată de Camera Adunării; cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar în Camera Adunării. Șeful statului: regina Marii Britanii, reprezentată de guvernatorul general. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum