SFANTUL CRISTOFOR SI NEVIS

In jos

SFANTUL CRISTOFOR SI NEVIS

Mesaj  Vizitato la data de Mier Feb 20, 2008 9:12 pm

Sfântul Cristofor și Nevis
Denumirea oficială: Federația Sfântului Cristofor și Nevis
Capitala: Basseterre (14.000 loc.)
Limba oficială: engleza
Suprafața: 262 km2
Locuitori: 48.000 loc. (184 loc./km2)
Religia: protestantism, catolicism
Moneda: dolarul est-caraibian
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua națională: 19 septembrie

Geografia: Federația S. C. și N. se află în America Centrală insulară, în arh. Antilele Mici.

G. fizică: Terit. federației cuprinde trei insule vulcanice: Saint Kitts-Sf. Cristofor (168,5 km2), Nevis (93 km2) și Sombrero (0,5 km2) (care mai sunt numite și Insulele Vântului, fiind în zona urarganelor). În Saint Kitts se află înălțimea cea mai mare: Mount Misery, 1131 m.

Clima: este tropical-oceanică, cu influențe ale vânturilor marine.

Floră și faună: Pădure tropicală (esențe prețioase) pe ins. Saint Kitts și Nevis.

Populația: este formată din negri și mulatri 80%, amerindieni, chinezi, europeni. Concentrarea max. a pop. în ins. Saint Kitts, în zona capitalei. Rata natalității: 22,5‰; a mortalității, 11‰. Rata pop. urbane: 35%.

Resurse și economie: Econ. bazată pe agric. și turism. Se cultivă: trestie de zahăr, bumbac, banane, nuci de cocos; se exportă: zahăr și melasă. Turismul a dezvoltat mijloace de cazare moderne (hoteluri). Ind. prelucrătoare: electronică (firme cu capital nord-american).

Transporturi și comunicații: căi rutiere, transport maritim.

Orașe: Sandy Point Town, Charlestown.

Istoria: În 1493 ins. S. C., și N. sunt descoperite de Columb; în 1623 englezii fondează prima așezare pe Sf. Cristofor (Kitts); în 1783 insulele devin colonie britanică, după îndelungate dispute între francezi și englezi. Sunt aduși sclavi negri din Africa pentru plantațiile de trestie de zahăr. La 19 septembrie 1983 S. C. și N. își proclamă independența de stat în cadrul Commonwealth-ului; ins. Nevis rezervându-și dreptul constituțional de a ieși din federație. Devine membru al ONU.

Statul: este monarhie constituțională, conform Constituției din 1983. Puterea legislativă este exercitată de Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Adunarea Națională. Șeful statului este regina Marii Britanii reprezentată de un guvernator general. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum