SIERRA LEONE

In jos

SIERRA LEONE

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 7:53 pm

Sierra Leone
Denumirea oficială: Republica Sierra Leone
Capitala: Freetown (470.000 loc.)
Limba oficială: engleza, uzuală: wolof
Suprafața: 72.000 km2
Locuitori: 4,6 mil. (64 loc./km2)
Religia: animism 62%, islamism 37%, creștinism
Moneda: leone
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 19 aprilie

Geografia: S. L. este așezată în Africa vestică, pe coasta Oc. Atlantic. Limite: Guineea (NV, N, NE), Liberia (SE), Oc. Atlantic (SV și V).

G. fizică: La Oc. Atlantic, o coastă joasă (350 km lungime, 100 km lățime), mlăștinoasă, năpădită de mangrove. Restul terit. este un podiș (500 m alt.) de origine vulcanică; granitic. Țara este străbătută de la NE la SV de multe râuri, mari și mici, cu cascade; care se varsă în mare prin estuare adânci; importante sunt: Rokel, Sewa, Scarcies.

Clima: este tropicală: temperatura medie anuală 24°-29°C pe coastă, 21°-35°C în interior. Precipitațiile, pe coastă 3800 mm/an, în NE 2030 mm/an.

Floră și faună: Câmpia de coastă este acoperită de păduri tropicale (esențe prețioase) multe defrișate; podișurile, cu savane și cu arbori. Faună foarte bogată.

Populația: negri sudanezi (temne, mende, limba), creoli proveniți din sclavii eliberați, europeni. Peste 70% din pop. activă este ocupată în agric. Densitatea maximă pe platourile centrale, pe coastă, în zona capitalei, în NV țării, în zona Kabala, așezată pe drum tranzitabil. Pop. urbană: 35%. Rata natalității: 46,3 ‰; mortalitatea: 23‰.

Resurse și economie: Mijloacele principale provin din agricultură, fiind o țară care își valorifică o mare parte din teritoriu: mei, orz, sorg, batate, pisava, manioc, citrice, arahide de pământ; bovine; fier, platină; crom. Ind. prelucrătoare a peștelui, a lemnului. Export: diamante, aur, nuci de cola, cacao, cafea, nuci, nuci de cocos, lemn prețios. Importă: bumbac prelucrat, confecții, vehicule, mașini.

Transporturi și comunicații: căi ferate, autovehicule. Aeroport la Freetown.

Orașe: Port: Loko (port), Lunsar (V), Kabala (N). Colegiul Universitar Njala (1964).

Istoria: Când, în 1462, portughezii explorează coasta stâncoasă, numind-o Sierra Leone (Muntele Leului), teritoriul era populat de triburile temne. În 1787 Societatea Britanică pentru Aboliție cumpără o fâșie de coastă și-i colonizează pe negrii eliberați din sclavie din America. Acest teritoriu este proclamat colonie de către britanici în 1808, devenind protectorat britanic în 1896 când cuprinde și interiorul țării. În 1959 se înființează Colegiul Fourah Bay, cu o administrație religioasă. Își câștigă independența în 1961, rămânând în Commonwelth. În 1964 devine republică. După un deceniu este scena unor confruntări sociale și a mișcărilor de gherilă care acționează de pe teritoriile vecine. Cu toată tranziția spre democrație, angajată în 1991, lovitură de stat militară în 1992. Mișcări ale rebelilor la frontiera cu Liberia. Peste 900.000 de refugiați în țările vecine.

Statul: este republică prezidențială. În 1992 se abrogă Constituția din 1991. Puterea legislativă și cea executivă sunt exercitate de Consiliul Național Provizoriu de Conducere. Partidele politice sunt interzise.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum