SINGAPORE

In jos

SINGAPORE

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 7:58 pm

Singapore
Denumirea oficială: Republica Singapore
Capitala: Singapore (2,5 mil. loc.)
Limba oficială: malaeza (limbă națională), chineza, tamil și engleza (limbă în administrație)
Suprafața: 618.km2
Locuitori: 2,87 mil. (4650 loc./ km2)
Religia: budism 30%; creștinism 20%, islamism 15%; taoism; hinduism; confucianism
Moneda: dolarul singaporez
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 9 august

Geografie: S. este așezat în Asia de Sud-Est, în extremitatea pen. Malaya.

G. fizică: Statul Singapore se constituie din insula Singapore (580 km2), un platou granitic cu alt. între 60-180 m (la Bukit Timah) și insulițele din apropiere (peste 50). Între insula Singapore și pen. Malaya (Malacca) se află strâmtoarea Johore.

Clima: este ecuatorială, cu temp. ridicate și ploi abundente (temp. medie anuală este de 24°C-31°C). Precipitațiile sunt de 2.410 mm/an.

Floră și faună: În centrul ins. Singapore există păduri ecuatoriale, cu o vegetație luxuriantă, copaci cu esență de lemn prețios. Faună specifică.

Populația: este foarte densă și formată în majoritate din chinezi 70%; 15% malaezi și indonezieni; 8% indieni și pachistanezi, europeni, euroastiatici. Rata natalității: 13,9‰; a mortalității: 5,7‰. Pop. urbană: 100%.

Resurse și economie: S. este un centru financiar și industrial, placă turnantă a comerțului internațional. Economia este dezvoltată pe baza serviciilor. S. este un important centru de tranzit și de comerț intens: Aici își dau întâlnire zecile de linii maritime, care conectează S. la toate continentele; sediu internațional a numeroase companii de navigație. Industria prelucrătoare foarte dezvoltată; din lipsă de spațiu și forță de muncă multe firme ind. funcționează în Malaysia. Nu are pământ pentru agricultură. Portul Singapore, printre primele de pe glob, are uriașe antrepozite, fiind un important reexportator și un mare beneficiar al tranzitului de produse din Malaysia: cauciuc, cositor, cupru; nuci de cocos, fosfați, textile, utilaje, aparatură electrică. Alte ind.: pescuitul, materiale de construcții; manufactură.

Transporturi și comunicații: autovehicule, flotă comercială; aeroport la Singapore.

Orașe: numai capitala Singapore, importantă bază navală.

Istoria: Din sec. XIII-XIV S. a fost un centru comercial prosper, distrus în 1377 de javanezi. În 1819 ins. Singapore devine colonie britanică (a Coroanei). În sec. XIX și XX se dezvoltă fiind transformată de Marea Britanie într-o adevărată bază navală („Gibraltarul Orientului”). Între 1826-1946 intră împreună cu Statele Malacca și Penang în Straits Settlements (Guvernământul Strâmtorilor), cu statut de colonie britanică separată. În 1941 este ocupată de japonezi până în 1945; în 1946 devine colonie separată a britanicilor. În 1949 se fondează Universitatea Malaya, de limbă engleză; în 1956 Universitatea Nanyang de limbă chineză. În 1959 câștigă autonomie internă; în 1965 face parte din Malaysia. La 9 august 1965, printr-o înțelegere mutuală iese din federație și se declară republică suverană, membră a Commonwealth-ului. Urmează o perioadă de stabilitate social-politică și de avânt economic, datorat în mare parte poziției strategice, la întretăierea drumurilor dintre Oc., Indian și Oc. Pacific.

Statul: este republică parlamentară, potrivit Constituției din 1965. Puterea legislativă este exercitată de Parlament; cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar în Parlament și numit de președinte la propunerea primului ministru. Președintele este ales prin vot direct. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum