SLOVENIA

In jos

SLOVENIA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:05 pm

Slovenia
Denumirea oficială: Republica Slovenia
Capitala: Ljubljana (330.000 loc.)
Limba oficială: slovena
Suprafața: 20.226 km2
Locuitori: 2 mil. (991oc./ km2)
Religia: catolicism 90%; islamism; ortodoxism
Moneda: tolar
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 25 iulie

Geografie: S. este așezată în S. Europei și în NV. Pen. Balcanice. Limite: Austria (N), Ungaria (NE), Croația (E și S), M. Adriatică (Golful Veneției) la V, Italia (V).

G. fizică: S. se întinde de la poalele Alpilor (Alpii Karawanken), înconjurată de Italia, Austria și Ungaria. Se disting: Savinjske Alpe cu vf. Grintavec, 2558 m alt., Alpii Iulieni, cu vf. Veliki Triglav, 2865 m alt. și mai scunzi, m-ții Pohorje (1542 m. alt.). În S. terit., o reg. calcaroasă de platou, cu forme carstice (peștera Postojna), aparținând prelungirii Alpilor Dinarici. Între ele, o deschidere formată de văile Dravei și Savei: depresiunea Ljubljanei și Celjei. Numeroase lacuri.

Clima: este temperat-continentală, cu influențe oceanice. Temp. medie anuală este de 0-2°C în ianuarie și de 20-22°C în iulie. Precipitațiile sunt bogate: 1000-1500m/an, iar în Alpii Iulieni 3000 mm/an. Climă mediteraneană în reg. coastei adriatice.

Floră și faună: Pădure de conifere și în special de foioase, specifică Europei Centrale; vegetație mediteraneană. Fauna specifică Europei Centrale și zonei mediteraneene. Parcuri naționale, printre care renumitul Triglav, foarte extins.

Populația: este formată din 95% sloveni, 3% croați, sârbi, maghiari. Concentrarea max. în depresiunea Ljubljanei. Rata natalității: 10,6‰; a mortalității: 10,7‰. Pop. urbană: 63%.

Resurse și economie: S. și-a dezvoltat o economie de piață și o privatizare care i-au permis, încă înainte de 1990, un avans față de celelalte republici ale Iugoslaviei: ind. prelucrătoare: constr. de mașini (utilaj ind., autovehicule); microelectronică (optică electronică); a lemnului (mobilier), farmaceutică; a pielăriei; textilă. S. are resurse min. puține: minereu de fier, mercur, plumb, zinc etc. Agric. se bazează pe creșterea animalelor cornute mari. Cultivă: viță de vie, pomi fructiferi; cereale, cartofi. Turismul foarte dezvoltat (stațiuni balneoclimaterice pe coasta Adriaticei; stațiuni specifice sporturilor de iarnă. Transporturi și comunicații: căi ferate și căi rutiere. Orașe: Maribar, Celje, Kranj, Velenje, Capodistria / Keper.

Istoria: În antichitate locuită de triburi ilire și celtice; în sec. II-I î. Hr. devine provincie a Imp. Roman (din 395 Imp. Roman de Apus). În sec. VI-VII se stabilesc pe terit. S. triburi de slavi meridionali (sloveni). În sec VII se formează Marele Ducat al Kairantanei/Karintltiei. În 788 S. este înglobată în Regatul lui Carol cel Mare. În sec. VIII-X se creștinează (rit catolic). Între 907-955 este supusă de unguri. În 1278, S. trece-sub dominația Habsburgilor. Din sec. XV-XVII: colonizare germană. Între 1809-1813, S. este înglobată în Provinciile ilirice (sub Napoleon Bonaparte). În 1814 reg. slovene sunt restituite Austriei. În 1918 S. intră în Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, care în 1929 ia muntele de Iugoslavia. Între 19401945 este împărțită între Germania, Italia și Ungaria. Conform Constituției din 1946, Slovenia devine una dintre republicile federative ale Iugoslaviei (din 1963 ale RSFI). După moartea lui Tito (1980), conducătorul RSFI, începe criza politico-socială și economică a țării; tensiuni, conflicte între naționalități. Decalajele între dezvoltarea diferitelor rep. din federație se evidențiază mai mult. S. și Croația se declară pentru revizuirea federației, apoi pentru independență. În ian. 1989, S. renunță la partidul unic și la denumirea de socialistă a republicii. În 1990, Ș. se pronunță pentru independență, prin referendum. Armata federației iugoslave intervine, după care este obligată să se retragă în 1991. În 1992, independența S. este recunoscută de comunitatea internațională și admisă în ONU.

Statul: este republică parlamentară, conform Constituției din 1991. Puterea legislativă este exercitată de un Parlament bicameral (Adunarea Statului și Consiliul Statului) cu mandat pe 4 ani; puterea executivă este exercitată de un cabinet numit de Parlament. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum