SOMALIA

In jos

SOMALIA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:12 pm

Somalia
Denumirea oficială: Republica Democratică Somalia
Capitala: Mogdishu (Mogadiscio), 800.000 loc.
Limba oficială: somali; vorbite: araba, italiana, engleza, dialecte minoritare
Suprafața: 638.000 km2
Locuitori: 9,5 mil. (15 loc./km2)
Religia: islamism (suniți) 98,5%
Moneda: șiling somalian
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 12 octombrie

Geografia: Situat în Africa estică. Limite: Oc. lndian (E și S), Kenya {V), Etiopia (V și NV), Djibouti (N).

G. fizică: S. este considerată ca o peninsulă ale cărei extremități de NE sunt: capul Ras Hafun și, la NV de acesta, capul Guardafui. 17% din terit. este deșertic. Nordul și vestul, cu excepția strâmtei câmpii de coastă, aparțin platoului central african, cu munți în N de cca. 2500 m alt. (m-ții. Ogo și Midjourtin). S. se întinde între podișul etiopian și coastele Golfului Aden și ale Oc. Indian. Coasta, întinsă pe 3400 km, joasă și nisipoasă, este lipsită de golfuri, cu puține porturi, cu recifi coraligeni. În E și S se întinde o zonă semideșertică în care se includ văile apelor Shebeli (2000 km) și Juba (1550 km). Debitele apelor sunt variabile.

Clima: este tropical uscată în interior ș i musonică pe coastă. Temperatura medie anuală 21°-38°C de-a lungul coastei. Precipitațiile în zona Mogadiscio 380 mm/an, pe înălțimi 510 mm/an.

Floră și faună: Vegetație în general săracă, ierboasă de stepă; savarie, păduri 9,5% din terit. Parcuri naționale. Faună: lei, zimbri, dromaderi, hipopotami, rinoceri.

Populația: somali (marea majoritate), bantu (puțini) și alte , grupe negroide, indieni, europeni. 80% din populație este nomadă. Concentrare maximă în, S. Rata natalității: 47,3‰; mortalitatea: 16,6‰. Pop. urbană :26%.

Resurse și economie: S. este una din țările sărace ale globului, cu o agric. slabă, concentrată în. S, unde se fac irigații (culturi de trestie de zahăr, bumbac, banane). Sectorul ind. extrem de slab. Resurse: mei, porumb; trestie de zahăr, cămile (în număr foarte mare), lână, sare, conserve de carne, de pește. Export: banane, animale, susan, arahide, ricin, tămâie, gumă arabică; lemn de cedru, caprine, ovine, bovine; ulei de balenă; fier, beril.

Transporturi și comunicații: Nu are căi ferate. Flotă comercială. Aeroport la Mogadiscio.

Orașe: Kisimaio (S), Hargeisa și Burao (N), Marka (S). Porturi: Mogadiscio și Berbera.

Istorie: În mileniile III și II î. Hr. teritoriul este ocupat de populații nomade de păstori, de la care au rămas picturi rupestre: In sec. I î. Hr. triburi somaleze făceau comerț cu sudul Peninsulei Arabice, cu Egiptul. Clima uscată îi împinge spre sud. În sec. VII pătrund arabii veniți din Yemen, în sec. X., arabii din Oman. Sunt întemeiate orașe-state; sultanate independente; se răspândește islamismul. În sec. XVI, turcii otomani cuceresc nordul; portughezii cuceresc coasta și desființează sultanatele. În sec. XVII coasta devine dependentă de sultanatele Mascat și Zanzibar, se dezvoltă orașele. În sec. XIX, Egiptul, Marea Britanie și Italia își dispută țara. În 1887 se constituie protectoratul Somalia britanică (Somaliland), cu capitala la Hargeisa; în 1896 colonia Coasta Franceză a Somaliilor, în 1905 Somalia italiană. În 1941, Somalia italiană și Ogadenul sunt ocupate de trupe engleze; în 1950 intră sub tutela ONU, fiind administrată 10 ani de Italia. În 1960 S. este proclamată republică independentă. S. are pretenții asupra Ogadenului (Etiopia). În 1969, lovitură de stat militară. Între 1977-1978 conflict între S. și Etiopia (susținută de URSS). În 1988, acord de pace între S. și Etiopia. În 1991, lovitură de stat: izbucnește războiul civil, mii de morți și răniți. Foametea face ravagii. În nord, Somaliland își proclamă independența. În 1992, printr-o rezoluție ONU, la inițiativa ȘUA, sunt trimise forțele militare internaționale pentru ajutor umanitar (distribuție de alimente). 1993-1994, foametea este practic jugulată. Forțele americane și europene se retrag în 1995, dar lupta dintre facțiunile rivale continuă, ruinând țara.

Statul: este republică prezidențială; Constituția (amendată în 1990) este suspendată în 1991, după lovitura de stat. Puterea legislativă este exercitată de președinte și Congresul Somalez Unit; cea executivă de un cabinet numit de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum