SRI LANK

In jos

SRI LANK

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:14 pm

Sri Lanka (Ceylon)
Denumirea oficială: Republica Democratică Socialistă Sri Lanka
Capitala: Colombo/Kolamba (615.0001oc.)
Limba oficială: singhaleza și tamila
Suprafața: 66.000 km2
Locuitori: 18,58 mil. (282 loc./km2)
Religia: budismul 70%; hinduism 15%; islamism 8%; creștinism
Moneda: rupia Sri Lanka
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 4 februarie

Geografie: S.L. este o insulă în Oc. Indian, în Asia de Sud.

G. fizică: S. L. este o insulă în formă de pară, cu câmpii litorale înguste, la S subcontinentului indian, despărțită de India prin Strâmtoarea Palk (50 km) și prin Golful Mannar. Relieful este format dintr-un masiv central (9002.134 m) înconjurat de coliere de platouri. În S, munții Pidurutalagala (alt. 2.529 m). În N, peninsula Jaffna și insula Mannar. Râuri scurte cu potențial energetic. Râul cel mai mare este Mahaveli-Ganga, care izvorăște din V și traversează Nordul și Estul (330 km), ca să se verse trecând prin Depresiunea Orientală Koddiyar. Alte râuri: Kelaniganga (144 km), Aruvi-Aru (166 km) și Kala-Oya (155 km).

Clima: este tropical musonică; caldă tot timpul anului, cu o temp. medie de 27°C, care în regiunile înalte scade la 17°C. În timpul musonilor din NE, ciclonii tropicali sunt o amenințare pentru populație. Precipitațiile sunt bogate în reg. din SV (1.890-2.540 mm/an) și în reg. înalte; mai reduse în N, (630-1.260 mm/an) unde anotimpul uscat durează 1/2 de an.

Floră și faună: 20% din terit. este acoperit cu vegetație forestieră (junglă); lemn prețios: santal, mahon. Fauna este bogată în păsări (cca. 400 specii) și mamifere (cca. 100 specii) printre care: leoparzi, urși, elefanți.

Populația: este formată din: singhalezi, tamili, indieni, tamili ceylonezi, maori. Concentrarea max. a pop. în SV (zona Colombo peste 2500 loc./km2); în N și E pop. este sub medie, cu excepția pen. Jaffna (N). În agric. lucrează 55% din pop. activă. Mulți emigrează în Orientul Apropiat (își trimit veniturile în țară). Rata natalității: 19‰; a mortalității: 5,8‰. Pop. urbană: 22%.

Resurse și economie: Economia se bazează pe agric. (55% din pop. activă): orez (pentru corisum), cocotieri, arbori de cauciuc și, pe terasele muntoase, ceai (printre primele locuri pe glob). Resurse minerale: metale rare: titan, zirconiu; pietre prețioase; sare marină, caolin, grafit. Creșterea animalelor: bovine, bivoli, caprine, elefanți. Ind.: textilă, ceramică, hârtie, ciment, zahăr. Export: ceai, nuci și ulei de cocos, fibre textile, perle. Zonă liberă investițiilor străine.

Transporturi și comunicații: căi ferate, șosele, vehicule, flotă comercială.

Orașe: Dehiwala-Mount Lavinia, Kandy, Moratuwa, Jaffna, Galle. Există o Universitate cu 5 campusuri.

Istoria: În mileniul II-I î. Hr. pop. singhaleză (de origine indo-europeană); în sec. V î. Hr. se formează un regat cu cap. la Anuradhapura. Din sec. III î. Hr. în insulă sosesc din India triburi tamile; se răspândește civilizația budistă. Arabii introduc islamismul (sec. VIII d. Hr.) și controlează comerțul până la venirea portughezilor (1505); ins. trece sub control olandez în 1602. În 1796 intră sub control britanic; în 1802 devine colonie britanică. În 1912 obține autonomie internă, iar la 4 februarie 1948, Ceylonul devine stat independent, cu statut de dominion în cadrul Commonwelth-ului. În 1972 se proclamă rep. sub denumirea națională (singhaleză) de Sri Lanka. Se inaugurează o nouă Constituție; rupe legăturile cu Londra; republica rărnâne în Commonwealth. Conflictele interetnice între singhalezi și tamili începute în 1978 se transformă într-un sângeros război civil, în care sunt uciși zeci de mii de oameni; atentate, terorism. Este amenințată unitatea țării. India intervine cu forțe militare (1987-1990) în acord cu Sri Lanka pentru a stinge conflictul, dar eșuează. În 1993 președintele este asasinat. Conflictul legat de separatismul tamil nu este stins.

Statul: este republică prezidențială, conform Constit. din 1978. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Adunarea Națională de Stat; cea executivă de un cabinet numit de președintele ales prin direct. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum