SWAZILAND

In jos

SWAZILAND

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:29 pm

Swaziland
Denumirea oficială: Regatul Swaziland
Capitala: Mbabane (35.000 loc.) și Lombaba (reședință regală și capitală legislativă)
Limba oficială: engleza și swazi
Suprafața: 17.400 km2
Locuitori: 879.000 (51 loc./km2)
Religia: protestantism peste 60%, animism
Moneda: lilangeni
Forma de guvernământ: regat
Ziua națională: 6 septembrie

Geografia: Așezat în SE Africii, o enclavă între Republica Sud-Africană și Mozambic, la E.

G. fizică: S. face parte din podișul sud-african, partea sa estică. În V. latitudinea podișului atinge 1800 m (High Veld), coborând spre E (350 m) podișul Lubombo. Cursurile de apă formează un sistem fluvial care se varsă în Oc. Indian. Râuri principale: Komati, Usuti, Mbuluzi, Ngwavuna, care curg de la V la E, traversând câmpia fertilă Lubombo.

Clima: este subtropicală; pe podișurile mai înalte din V, temperată. Temperatura medie anuală, în ianuarie, în V, 16°C, în E 21°C; în iulie 10°C în V, 16°C în E. Precipitațiile: 1400 mm/an în V, 660 mm/an în E.

Floră și faună: Înălțimile din V sunt împădurite; pășuni. Predomină savana, presărată cu arbuști. Faună bogată.

Populația: negri swazi sau bantu 97%, europeni. Peste jumătate din pop. activă este angajată în agric. Pop. urbană: 31%. Rata natalității: 36,4‰; mortalitatea: 9,2‰.

Resurse și economie: Produse agricole: zahăr, bumbac, tutun, banane, ananas, cartof dulce, arahide de pământ, fasole, porumb, citrice. Resurse minerale: aur, argint, cărbune, beril, caolin, cherestea, gumă; bovine, caprine. Export: zahăr, azbesc, animale, piei, semințe de bumbac, tutun, arahide de pământ, ulei vegetal.

Transporturi și comunicații: Nu are căi ferate; vehicule. Aeroport la Mbabane.

Orașe: Manzini, Golel.

Istoria: Triburile de swazi (bantu) se stabilesc pe teritoriul S., intrând în conflict cu zulușii, în sec. XVIII, și întemeiază un regat. Britanicii intervin să pună capăt războiului dintre triburi (1840) și transformă S. în protectorat al Transvaalului (1903). În 1967 S. devine autonomă, iar în 1968 își proclamă independența ca regat. În 1973, Constituția este abolită de către monarh, care interzice partidele politice și-și asumă în intreaga putere. În 1977 el dizolvă Parlamentul și se revine, temporar, la un sistem de guvernare tribală (Tinkhundla). În 1982 regele Sobhuza II moare; domnise 83 de ani, record mondial! Îi succede regina, până în 1986, apoi Mswati III, prințul moștenitor. În 1993, primele alegeri legislative multipartite.

Statul: este monarhie constituțională, regat ereditar, potrivit Constituției din 1978. Puterea legislativă este exercitată de rege și de Parlament, compus din două camere: Senatul și Camera Adunării. Puterea executivă este exercitată de rege și de un cabinet numit de acesta, cu acordul Camerei. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum