TANZANIA

In jos

TANZANIA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:32 pm

Tanzania
Denumirea oficială: Republica Unită Tanzania
Capitala: Dodoma (200.000 loc.); Dar el Salaam (vechea capitală)
Limba oficială: swahili și engleza
Suprafața: 940.000 km2
Locuitori: 30,5 mil. (32 loc./km2)
Religia: animism 40%, islamism 25%, catolicism 20%, hinduism
Moneda: șiling tanzanian
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 26 aprilie

Geografie: T. este așezată în Africa ecuatorială de est. Limite: Uganda, Kenya (N), Oc. Indian (E), Mozambic, Malawi, Zambia (S); Zair, Burundi, Rwanda (V).

G. fizică: T. este un vast platou, între Oc. Indian (E) și linia marilor lacuri: Victoria (N), Tanganiyka (V), Malawi (SV), întrerupt de fose și de mlaștini, dominat la V de înălțimi până la 1000 m; în NE se ridică masivele vulcanice Kilimanjaro (5895 m, alt. cea mai mare din Africa), la granița cu Kenya, mt. Meru (4567 m) și Ngorongoro (3648 m), în al cărui larg crater este o rezervație naturală; în S, la NE de Lacul Malawi (Nyassa), Munții Livingstone (3200 m). Câmpia de coastă este lagunară, mai largă spre S. Insulele coraligene Zanzibar și Pemba, cele mai mari, sunt separate de continent printr-un canal de 22 km în partea cea mai strâmtă. Lacul Tanganyka are 939.362 km2. Cursurile de apă mai importante: Rufiyi, cu o bogată rețea de afluenți, Ruvuina, la granița cu Mozambicul, Pangani, care izvorăște din Kilimanjaro.

Clima: este tropicală; umedă pe coastă, în apropierea lacurilor, unde se înregistrează cele mai mari precipitații (2000 mm/an) și în munți (peste 2000 mm/an). Acțiunea alizeelor.

Floră și faună: Păduri tropicale 45% din terit.; savană. Fauna foarte variată și bogată: elefanți, lei, antilope, crocodili, rinoceri; peste 1000 specii de păsări. Rezervații și parcuri naționale: parcul Național Serengeti (N), Parcul Național Tarangire (central-nordic), Parcul Național Mikumi (E), Rezervația Selous (SE).

Populația: negri cafri și bantu (cu zeci de grupuri etnice) 97%, indieni, arabi, europeni. Densitatea max. în insulele Zanzibar și Pemba (cca. 260 loc./km2); în zona fostei capitale (Dar el Salaam, 950 loc./km2). Peste 75% din pop. activă este ocupată în agric. Rata natalității: 41‰; mortalitatea: 14‰. Pop. urbană: 30%.

Resurse și economie: Econ. se sprijină pe agric.: culturi de bumbac, tutun, ceai, mirodenii; sorg, mei, porumb, batate, manioc, cafea, nuci de cocos, copra, arahide de pământ, susan, trestie de zahăr, cuișoare, ceai, cacao, bumbac; ovine, caprine. Resurse min.: diamante, aur, plumb, cositor, fosfați. Ind. textilă, alimentară. Turism internațional pentru rezervațiile și parcurile naționale.

Transporturi și comunicații: căi ferate (calea ferată Tanzan, care leagă T. de Zambia); autovehicule. Aeroport la Dar el Salaam.

Orașe: Dar el Salaam (port), Tanga (la N, pe coastă), Mwanza, la S, și Bukoba, la V de Lacul Victoria.

Istoria: Teritoriul T. este populat în mileniul I d. Hr. de triburi bantu. Coasta este colonizată în sec. VII de arabi, care întemeiază în sec. X sultanatul Kilwa, cucerit de portughezi peste cinci secole. La începutul sec. XIX pe litoral există mici principate arabe, sub stăpânirea sultanatului Zanzibar. În 1885 Țanganiyka devine colonie germană; în 1890, este inclusă în Africa Germană de Est. Tot în 1890 sultanatul Zanzibar devine protectorat britanic. După primul război mondial, T. trece sub mandatul Societății Națiunilor; din 1946, sub tutela ONU, administrat de Marea Britanie. În 1960, Tanganyka abține autonomie internă, în 1961 își proclamă independența, iar în 1962 devine republică în cadrul Commonwelth-ului. Zanzibarul își proclamă independența de stat în 1963, iar în 1964 este abolit sultanatul și proclamată republica, în urma unei revolte populare; la 26 aprilie 1964 se unește cu Tanganyka, noul stat luând numele de Republica Unită T. Nyerere este primul președinte; politică de orientare socialistă și de apropiere de China. Nyerere se retrage din funcția de președinte în 1985, iar în 1990 și din cea de lider al partidului unic. Războiul dintre T. și Uganda (1978-1979) se soldează cu înlăturarea dictatorului ugandez Idi Amin.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1977. Puterea legislativă este exercitată de președinte și Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet numit de președinte.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum