TRINIDAD TOBAGO

In jos

TRINIDAD TOBAGO

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:36 pm

Trinidad-Tobago
Denumirea oficială: Republica Trinidad-Tobago
Capitala: Port of Spaine (159.000 loc.)
Limba oficială: engleza
Suprafața: 5128 km2
Locuitori: 1,32 mil. (257 loc./km2)
Religia: creștinism 55%, hinduism 25%, islamism
Moneda: dolarul Trinidad-Tobago
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 31 august

Geografie: Statul T-T. este așezat în America Centrală insulară, în extremul sudic al arh. Antilele Mici.

G. Fizică: Terit. Este compus din două insule: Insula Trinidad (4828 km2), de formă relativ triunghiulară, și ins. Tobago (300 km2). Ins. Trinidad este despărțită de Venezuela prin Golful Paria. Trei lanțuri muntoase, care formează continuarea Cordillerei venezuelene traversează țara; cel din N, orientat de la E la V, are vârful cel mai înalt: Cerro Aripo, 940 m alt.; lanțul central, cu Muntele Tamama (308 m) și lanțul sudic, orientat de la E la V, cu Muntele Trinidad (304 m). Între munții din nord și lanțul central este un relief plat; la S de lanțul central prezintă ondulații. Râul cel mai important este Rio Caroni. În SV, Lacul Pitch, inepuizabilă sursă de asfalt.

Clima: este tropical-oceanică; temp. medie anuală 27°C; precipitații foarte bogate.

Floră și faună: Pădurea tropicală cu esențe prețioase acoperă cca. 45% din terit.; savană. Faună bogată mai ales în păsări.

Populația: este formată din negri 40%, amerindieni 40%, mulatri 15%, metiși, chinezi, europeni. Concentrarea max. a pop. (69%) în ins. Trinidad. Rata natalității: 19‰; a mortalității: 6‰. Pop. urbană: 69%.

Resurse și economie: Economie prosperă. Resursele cheie sunt: petrolul și gazele naturale (zăcăminte importate în S ins. Trinidad și în Golful Paria); turismul. Se cultivă: trestie de zahăr, banane, nuci de cocos, citrice, cacao.

Transporturi și comunicații: căi ferate, căi rutiere; autovehicule; flotă comercială. Aeroport la Port of Spain.

Orașe: San Fernando, Arima, Scarborough.

Istoria: Locuitorii vechi erau araucanii și indienii caraibieni: Ins. Trinidad și Tobago au fost descoperite de Columb în 1498. Trinidadul a fost colonizat de spanioli în 1532; disputat de francezi și olandezi (sec. XVII-XVIII) până ce va fi cedat britanicilor, devenind colonie britanică în 1802; Tobago în 1814. Trinidad și Tobago sunt integrate în 1888, sub aceeași administrație. La 31 august 1962 Trinidad-Tobago își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului. Din 2976; republică. În 1990 o lovitură de stat eșuată.

Statul: este republică parlamentară, conform Constituției intrate în vigoare în 1976. Puterea legislativă este exercitată de parlament (Senat și Camera Reprezentanților); cea executivă de președinte și de un cabinet format ca urmare a alegerilor legislative. Șeful statului: președintele. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum