TUNISIA

In jos

TUNISIA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:38 pm

Tunisia
Denumirea oficială: Republica Tunisiană
Capitala: Tunis (600.000 loc.)
Limba oficială: araba; limbi vorbite: franceza, berbera, italiana.
Suprafața: 164.000 km2
Locuitori: 9 mil. (55 loc./km2)
Religia: islamismul sunit (religie de stat 99%), catolicism, mozaism
Moneda: dinarul tunisian
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 1 iunie

Geografia: T. este așezată în nordul Africii, la Marea Mediterană. Limite: Marea Medidterană (N și E), Libia (SE), Algeria (V).

G. fizică: T. are o coastă accidentată la Marea Mediterană, punctul extrem nordic (și al continentului) fiind Cap Blanc. Fâșia de coastă din SE constituie câmpia Sahel, mare grânar. În N, prelungirea Munților Atlas: Munții Tbessa (vf. Chambi 1544 m). Centrul și sudul sunt cuprinse de platouri (1000-1300 m alt.) și de câmpii stepice și deșertice (S). Platoul coboară spre chott-uri (lacuri), zăcămintele de fosfați și dunele Saharei. Apa principală, care deschide o vale largă, este Medjerta. Multe cursuri de apă nu sunt permanente.

Clima: este mediteraneană în partea nordică a teritoriului, cu veri calde și ierni blânde; precipitații frecvente. Temperatura medie anuală este de 12°C (ianuarie), 26°C (iulie). Precipitațiile în munții din N, cca. 610 mm/an; în NE și centru, 410-610 mm/an spre S, sub 100 mm/an (Gafsa). În interior clima este de tip continental, cu mari diferențe.

Floră și faună: Zona nordică muntoasă și de coastă este împădurită, 6% din teritoriu (stejar, pin, plută); pe podiș, vegetație de stepă; în deșert, vegetație xerofită sau lipsă. Faună specifică unei zone mediteraneene.

Populația: arabi 94%, berberi, europeni. Concentrarea max. în N, în zona muntoasă cu climat bun. Peste 35% din pop. activă, agricultori; păstori (pășunile ocupă 23% din terit.). Rata natalității: 23‰; mortalitatea: 5,8‰. Pop. urbană: 57%.

Resurse și economie: Baza este agricultura; zona de nord este grânarul T. Pe coastă, culturi de: citrice, măslini, curmali, viță de vie, legume Resurse min.: fosfați, petrol, gaze naturale. Industrie dezvoltată: petrochirnie, textile, turism.

Transporturi și comunicații: căi ferate, autovehicule; aeroport la Tunis.

Orașe: Cele mai importante, pe țărmul Mediteranei: Bizerta (N, port), Sussa, Sfax (port), Gabes (E).

Istoria: În sec. IX î. Hr., fenicienii fondează Utica și Cartagina. În 146 î. Hr. Cartatgina este distrusă și terit. devine provincie romană. Cunoaște o mare dezvoltare între 193-235 d. Hr., sub domnia Severilor. În sec. III-IV înflorește creștinismul. Între 429-533, vandalii ocupă țara. În 533, imperiul romano-bizantin cucerește regiunea Cartagina. Între 669-705 arabii cuceresc țara și fondează Kalrouan-ul (670), de unde guvernează omeiazii. Berberii autohtoni sunt convertiți la islam. Din sec. XIV, T. face parte din Imperiul Otoman; centru al pirateriei din Mediterana. Beii din T. au o independență virtuală. În 1881 T. devine protectorat francez. În 1995, obține autonomia internă, iar în 1956 își proclamă independența de stat (șeful statului fiind un bei). În 1957 este abolită monarhia și proclamată republica. În 1963, Franța evacuează Bizerta. În 1975 Bourguiba se proclamă președinte pe viață, dar este răsturnat în 1987. În 1979 T. devine reședința Ligii Arabe. Din 1983, oficial, multipartitism. În 1987 guvernul are de făcut față ridicării islamismului, iar din 1991 se intensifică mișcarea fundamentalistă islamică și politica represivă a guvernului. În 1994, alegeri legislative: Partidul Adunarea Constituțională Democratică are cvasi-monopolul.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1959. Puterea legislativă este exercitată de președinte și Adunarea Națională; cea executivă de un cabinet numit de președinte. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum