UGANDA

In jos

UGANDA

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:47 pm

Uganda
Denumirea oficială: Republica Uganda
Capitala: Kampala (700.000 loc.)
Limba oficială: engleza și swahili
Suprafața: 237.000 km2
Locuitori: 21,96 mil. (93 loc./km2)
Religia: creștinism 55%, islamism, animism
Moneda: șiling ugandez
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 9 octombrie

Geografia: U. este așezată în Africa centrală de est, de ambele părți ale Ecuatorului. Limite: Sudan (N), Kenya (E), Tanzania, Rwanda (S), Zair (V).

G. fizică: Terit. este format dintr-un podiș cu alt. de 9001500 m, dominat în V de masivul Ruwenzori, la granița cu Zairul, cu zăpezi și ghețari, cu vf. Margherita (5119 m); în SV, la granița cu Rwanda, se întind munții Virunga (4255 m); în E, la granița cu Kenya, muntele Elgon (4321 m). În V, podișul este străbătut de fosa Rift Valley, depresiune în care se află-lacurile: Victoria (68.000 km2), la SE, din care izvorăște Nilul Alb, Eduard, la SV, Albert sau Mobutu Sese Seko, la NV. Fluviul Nil (6450 km), cel mai lung din lume, izvorăște din Lacul Victoria (sau Victoria Nil), traversează cataractele Ripon, la 213 m altitudine, apoi cataractele Kioga, de la care urmează 80 km navigabili, apoi alte cataracte urmate, către frontiera sudaneză, de o altă porțiune navigabilă. Alte ape: Aswa (200 km), tributar Nilului, și Semlik (170 km).

Clima: este tropicală, cu temperatura medie anuală de 21°C în iulie și 29°C în ianuarie. Diferența între zi și noapte, 20°C. Precipitații bogate în jurul Lacului Victoria 2280 mm/an, pe valea Marelui Rift 900 mm/an, în SE 1280 mm/an, iar în N 115 mm/an. Pe înălțimi, climă temperată.

Floră și faună: Un sfert din terit. este acoperit cu păduri tropicale Cea mai mare parte, cu savană. Faună bogată de savană și pădure tropicală. Rezervații naturale.

Populația: negri sudanezi, cafri, nilotici (baganda, bayankore, iteso, basoga), asiatici, europeni, arabi. Concentrarea max. în jurul Lacului Victoria. 85% din pop. activă este ocupată în agric. Rata natalității: 48,4‰; mortalitatea: 19,4‰. Pop. urbană 12%.

Resurse și economie: Econ. de consum bazată exclusiv pe agric. Se cultivă: porumb, grâu, manioc, fasole, cafea, banane, bumbac, ceai. Se exportă: cafea (baza), bumbac, ceai. Alte resurse: cauciuc, lemn, wolfram, cupru, cobalt, sare, ciment, produse alimentare.

Transporturi și comunicații: căi ferate, vehicule.

Orașe: Mubende (V), Jinja (SE), Kabale (S), Mosaka și Mbarara (la V de Lacul Victoria).

Istoria: În sec. XIII-XIV, regatul Kitwara, care se destramă și se formează regatele Toro, Bunyoro, Ankole și Bugunda, care în sec. al XIX-lea cunoaște o mare expansiune. Pătrund primii exploratori europeni. James Grant descoperă izvoarele Nilului Alb. În 1894 Bugunda devine protectorat britanic; în 1896 este unit cu Toro și Bunyoro, devenind Uganda. În 1962 U. își declară independența; în 1963 devine republică federală în cadrul Commonwelth-ului. În 1966, lovitură de stat: președintele Milton Obote se refugiază în Tanzania, puterea este preluată de Idi Amin Dada, un dictator care rupe relațiile cu Kenya și Tanzania. În 1978 trupe ugandeze invadează Tanzania; conflict armat. În 1979 se creează în exil Frontul Național de Eliberare a Ugandei, care ocupă capitala Kampala. În 1980, alegeri prezidențiale și legislative: este reinstaurat Obote. În 1985, lovitură de stat. Regim politic instabil; anarhie, revolte ale triburilor, reprimări. Se succed două lovituri de stat. Activitatea partidelor politice este interzisă. În 1993-1994 țara cunoaște o ușoară redresare economică. Se trece la crearea noilor instituții.

Statul: este republică prezidențială, conform Constituției din 1967. Puterile legislativă și executivă sunt exercitate de președinte, de Consiliul Național al Rezistenței și de un cabinet numit de președinte. Puterile în stat și instituțiile, în curs de înnoire. Regim militar, cu largi prerogative ale executivului.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum