UZBEKISTAN

In jos

UZBEKISTAN

Mesaj  Vizitato la data de Joi Feb 21, 2008 8:51 pm

Uzbekistan
Denumirea oficială: Republica Uzbekistan
Capitala: Tașkent (2 mil. loc.)
Limba oficială: uzbeka
Suprafața: 447.000 km2
Locuitori: 23,34 mil. (52 loc. / km2)
Religia: islamism (sunit), creștinism
Moneda: sum-ul
Forma de guvernământ: republică
Ziua națională: 31 august

Geografie: U. este așezat în Asia central-vestică. Limite: Kazahstan (V, N și E), Kirghistan, Tadjikistan (E și SE), Afganistan (S), Turkmenistan (V).

G. fizică: U. se întinde din jurul Mării Aral (N) până la Munții Tian-Shan (cca. 4.000 m) și Pamir (E) și se desfășoară în marea depresiune a Turanului ce cuprinde: deșertul Kâzâlkum (presărat cu mici culmi de cca. 700 m) și platoul deșertic Ustiur (sub 300 m), ambele împărțite cu Kazahstanul; delta fl. Amudaria (care se varsă în M. Aral). Oaze alimentate de afluenții Amudariei și Sârdariei. În SE munții Turkestan și Zeravșan (alt. 2.000-5.000 m). La granița cu Tadjikistanul, depresiunea Fergana, udată de afluenții Sârdariei, și valea Zeravșan separă lanțuri muntoase. Ape: Amudaria, cu afluenții săi: Zeravșan, Surhandaria, Sirabad; afluenții Sârdariei. M. Aral s-a micșorat simțitor, datorită faptului că apele sunt folosite intens la irigații (Marele Canal Fergana de 370 km).

Clima: este continental-excesivă, cu mari diferențe de temperatură; în S 50°C, iar în N iarna -30°C. Precipitațiile sunt sărace sub 150 mm/an în zonele deșertice; 400 mm/an în munți.

Floră și faună: Vegetație de deșert și semideșert: ierburi xerofite, salcâmi de nisip, saxauli. În stepe, vegetație ierboasă; pajiști alpine. Vegetație forestieră slabă (2% din terit.). Faună variată: urși, antilope, arhari, iepuri, dropii, șacali, reptile, fazani.

Populația: 70% sunt uzbeci; ruși, tătari, kazahi, tadjici, kirghizi, ucrainieni, evrei, germani. Concentrarea max. a pop. în valea Zeravșan și în depr. Fergana. 25%o din pop. activă lucrează în industrie. Rata natalității: 28,3‰; a mortalității: 5,6‰. Pop. urbană: 41%.

Resurse și economie: Industria diversificată: petrochimică, de îngrășăminte, constr. de mașini, de medicamente, textilă, alimentară. Agric. bazată pe irigații: cultura intensă a bumbacului, pomicultură, viticultură, tutun, legume, trestie de zahăr, cereale; creșterea animalelor: ovine (Karakul), cămile, bovine. Resurse minerale: hidrocarburi, gaze naturale, metale neferoase. , Transporturi și comunicații: căi ferate care fac legătura dintre Transiberian și portul Krasnovodsk; transport maritim; navigație pe Amudaria.

Orașe: Samarkand, Namangan, Andijan, Buhara, Fergana, Circik, Angren. Peste 30 de institute de învățământ superior; Academia Națională de Științe.

Istoria: Teritoriul U. coincide cu „vechiul drum al mătăsii”; face parte din Imp. Persan (sec. VI-IV î. Hr.), cucerit de Alexandru cel Mare; provincie a imp. Seleucid, a regatului Bactrianei (sec. III-II î. Hr.); cucerit de arabi din sec. VIII, face parte din lumea islamică. Sec. IX-X se desprinde din Califatul Arab. Uzbekistan face parte din Imp. Mongol al lui Ginghis Han și Tamerlan. Orașul Samarkand înfloresie (este capitală). După numele lui Ozbeg/Uzbek, conducătorul Hoardei de Aur (1313-1342); descendenții triburilor mongole dintre Sârdaria și Amudaria își iau acest nume. În sec. XVI, pe terit. U. ia ființă statul Saibanizilor; Hanatul Hiva, Emiratul Buhara; sec. XVIII Hanatul Kokand. În 1868-1876, U. este anexat de Imp. Rus. În 1918 este proclamată R.A.S.S. Turkestan în cadrul RSFSR; în 1924, cu toată rezistența și ajutorul britanic, statul este proclamat R.S.S. Uzbecă. În 1989 limba uzbecă devine limbă de stat; conflicte interetnice; în 1990, este adoptată declarația de suveranitate; în 1991 Sovietul Suprem declară independența U. adoptând numele de Republica Uzbekistan; la Alma Ata semnează actul constitutiv de aderare la CSI. Între 1990-1992, conflicte interetnice la frontiera cu Kirghizia.

Statul: este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1991. Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Sovietul Suprem; cea executivă de Consiliul de Miniștri numit de președinte ca rezultat al alegerilor legislative. Regim cu largi prerogative ale executivului. Multipartitism.


Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum